Pestgedrag aanpakken: durf jij het aan? Die vraag stelt Stichting School & Veiligheid aan leerkrachten. Tijdens de Week Tegen Pesten, dit jaar van 21 t/m 25 september, kunnen zij dankzij tips, lessuggesties, blogartikelen en andere inspiratie in de klas het gesprek met leerlingen aangaan. Niet alleen leerkrachten worden uitgedaagd, ook netwerkpartners van Mediawijzer.net leveren deze week hun bijdrage. Wat wordt er deze week gedaan? Laat je inspireren.
Aandacht voor (online) pesten
De Week Tegen Pesten biedt een mooi moment om gezamenlijk stil te staan bij pesten en kennis en ervaringen te delen. De week wordt georganiseerd door Stichting School & Veiligheid en vindt dit jaar plaats van 21 t/m 25 september. Met een speciale les over het thema van dit jaar – #Durfjijhetaan? – kan op school gewerkt worden aan positieve groepsvorming. Daarnaast kunnen leerkrachten en andere geïnteresseerden zich laten inspireren door bloggers op weektegenpesten.com.
Ook buiten de schoolomgeving is pesten een belangrijk thema om regelmatig bij stil te staan, en met de komst van smartphones en sociale media heeft het nog een extra dimensie gekregen. Digitaal pesten gebeurt vaak anoniem, op veel verschillende manieren, en gaat ook buiten schooltijden verder.
Wat doen netwerkpartners?
Verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net brengen pesten deze week onder de aandacht.
- Het Klokhuis, het educatieve programma van de NTR, besteedt in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen (online) pesten. Bekijk gedurende de Week Tegen Pesten elke dag om 18:25 uur een aflevering op NPO 3. In het programma komen deskundigen aan het woord, komt zowel de dader als het slachtoffer in beeld en wordt gekeken wat we er met zijn allen aan kunnen doen. Mediawijzer.net stagiair Frank was bij de première en schreef er een blogartikel over.
Kijktip: speciale serie van Klokhuis over (online) pesten, elke dag om 18:25 uur op NPO 3.
- Stichting Kikid lanceert de Pest Check, een online platform dat laat zien hoe het eigenlijk gesteld is met pesten in het Nederlandse voortgezet onderwijs. Leerlingen geven anoniem antwoord op vragen over o.a. hun gevoel van veiligheid in de klas. In de week van 28 september t/m 2 oktober maakt Stichting Kikid de resultaten bekend.
- Op verschillende scholen in het voortgezet onderwijs wordt de interactieve voorstelling ‘Like’ gespeeld door Theatergroep PlayBack. Deze voorstelling schetst de belevingswereld van pesters, omstanders en gepeste jongeren. Ook docenten en ouders worden bij de voorstelling betrokken.
Lees meer informatie over de voorstelling ‘Like’.
- Ook op NPO Zapp gaan veel programma’s en films over het onderwerp pesten. Zo wordt het nieuwe programma Anti Pest Club uitgezonden, met o.a. een aflevering over vloggen en hoe er op sociale media gepest wordt.
De Anti Pest Club is van 21 t/m 24 september om 19:30 uur te zien op Zapp.
Actieplan sociale veiligheid op school
Ook de sectororganisaties PO-Raad en VO-Raad ondersteunen scholen in het creëren van een sociaal veilige omgeving via het ‘Actieplan sociale veiligheid op school‘. Hierin staat informatie over effectieve programma’s en methodes voor de aanpak van pesten. Vorig jaar is er al de ‘Beoordeling van Pestprogramma’s‘ verschenen.
Daarnaast hebben Kennisnet en Stichting School & Veiligheid de publicatie ‘Sociale veiligheid op school en internet‘ gemaakt om scholen te helpen een sociaal veilig klimaat te realiseren, offline én online.
Het is mooi om te zien dat de Week Tegen Pesten door velen wordt aangegrepen om het thema onder de aandacht te brengen en ook concrete stappen te ondernemen. Kijk voor alle activiteiten op www.weektegenpesten.com. Doe jij van 21 t/m 25 september mee aan de Week Tegen Pesten? Hoe breng jij pesten onder de aandacht?
Inspiratie
- Op mediawijsheid.nl vind je veel informatie over mediawijsheid onderwerpen zoals cyberpesten en wat je er tegen kunt doen. In het dossier over (digitaal) pesten staan filmpjes, lesmateriaal, links naar andere relevante websites en nieuws.
- Handig om te weten: iets vervelends meegemaakt op internet, zoals roddelen, discriminatie of een bedreiging? Kinderen, ouders en leerkrachten vinden op www.meldknop.nl informatie en advies.
Lees ook deze blogartikelen:
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.