Je ziet ze overal voorbijkomen: online video’s. Deze contentvorm is niet meer weg te denken uit online media. Maar wat als je deze video’s niet (volledig) kan volgen? Hoe krijg je de informatie uit de video dan nog mee? Als je (online) video’s maakt die niet voor iedereen toegankelijk zijn mis je hiermee een grote doelgroep – zonde en onnodig! Eveline Ferwerda van scribit.pro vertelt in dit artikel hoe zij video’s toegankelijk proberen te maken voor iedereen. En over Beeldspieker: ‘Een van de meest inclusieve media-formats van dit moment’.
Het internet staat er vol mee: waar je maar komt vind je vlogs, nieuwsvideo’s, tutorials, productpresentaties en natuurlijk allerlei onzin om je eindeloos mee te vermaken. Naast vrijetijdscontent is er ook heel veel videomateriaal dat wordt gebruikt voor online trainingen, opleidingen en als hulpmiddel op overheidswebsites of op websites van bedrijven.
Waarom toegankelijk?
Veel mensen hebben moeite met het bekijken of beluisteren van video’s. Mensen die doof zijn, of slechthorend bijvoorbeeld, of mensen met een visuele beperking. Als jij videocontent maakt dan doe je dat voor een zo groot mogelijk publiek. Dan is het toegankelijk maken van het materiaal een geweldige manier om je doelgroep te vergroten, die kans wil je toch niet laten liggen?
Toegankelijkheid voor doven en slechthorenden
Video’s met ondertiteling zie je al steeds vaker, maar nog lang niet altijd. Ondertiteling is ook maar een klein onderdeel van het toegankelijk maken van (online) video’s. Denk bijvoorbeeld aan gebarentaal – wie kent Irma niet van de persconferenties rond de corona-maatregelen?
… en voor mensen met een visuele beperking
Voor mensen die blind zijn, of slechtziend, helpen ondertiteling of een gebarentolk natuurlijk niet. Voor hen biedt audiodescriptie uitkomst. Een ander woord voor audiodescriptie is beeldbeschrijving; wat er in beeld te zien is wordt, door een voice-over, helder en beknopt beschreven.
“In Nederland hebben ruim 1,7 miljoen mensen ondersteuning nodig om video’s goed te kunnen volgen.”
De stem vertelt nooit door gesproken tekst van de video heen en beschrijft acties, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking: alle visuele elementen die samen met het geluid het verhaal vertellen en nodig zijn om het goed te kunnen volgen.
Hoeveel mensen help je hier dan mee?
In Nederland hebben ruim 1,7 miljoen mensen ondersteuning nodig om video’s goed te kunnen volgen. Hier vallen blinden en slechtzienden onder, maar ook mensen met een gehoorbeperking of bijvoorbeeld kleurenblindheid. Maar in werkelijkheid bedien je een nog veel grotere groep mensen met je extra service. We maken namelijk allemaal wel eens gebruik van ondertiteling op momenten dat het geluid van een video even niet aan kan. Ook voor een audiodescriptie is een breder publiek; denk bijvoorbeeld aan de ruim 1 miljoen mensen die laaggeletterd zijn en hierdoor de video beter kunnen begrijpen.
De rol van scribit.pro
Je hoeft geen video-expert te zijn om jouw video’s toegankelijk te kunnen maken. Met scribit.pro hebben we juist alles in het werk gesteld om het zo eenvoudig mogelijk te maken. We hebben één online tool ontwikkeld waarmee je alle toegankelijkheidsvoorzieningen in een keer kunt toevoegen. Op de website vind je een aantal tutorials die je op weg helpen en heb je geen tijd om het zelf te doen? Dan hebben wij onze pro’s klaar staan om je te helpen – binnen 24 uur!
We experimenteren graag en stellen je voor: De Beeldspieker
Als start-up experimenteert Scribit.pro graag. In de podcastserie Beeldspieker neemt podcastmaker Ferry Molenaar elke aflevering een kunstwerk van een museum onder de loep. Ferry is blind en bouwt in zijn podcast door de gesprekken die hij voert en de vragen die hij stelt als het ware in je hoofd een plaatje op van het kunstwerk. Als luisteraar ervaar je dat er méér is dan alleen kijken naar kunst. Kunst kijken met je oren dus!
Wat levert dat dan op? Voor mensen die blind of slechtziend zijn levert het een kunst- en cultuurervaring op. En ook voor mensen die doof zijn of een auditieve beperking hebben is de podcast goed te volgen. Zo is er een vertaling in gebarentaal beschikbaar en een transcript waarin het gesprek uitgeschreven staat. Hierin wordt ook de sfeer van de podcast meegenomen – , minstens zo belangrijk! Maar ook voor mensen zonder beperking is de podcast leuk en interessant, een podcast voor iedereen dus!
Hiermee is Beeldspieker een van de meest inclusieve media formats van dit moment. Vanaf 14 juni is Beeldspieker te beluisteren via alle podcastplatforms en zijn alle toegankelijke vormen te vinden op de website.
Maak ook inclusieve content
Maak jij videocontent? Dan ben je van harte uitgenodigd om eens een kijkje te nemen op www.scribit.pro. Vergroot je publiek en doe iets goeds, maak de wereld inclusiever en gebruik scribit.pro om jouw video’s toegankelijk te maken! Want toegankelijk publiceren is de norm. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Eveline Ferwerda.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.