#SID2017: volop aandacht voor een veiliger internet

dinsdag 7 februari 2017

Dinsdag 7 februari is het Safer Internet Day 2017. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 100 landen wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Het thema is dit jaar: ‘Be the change: Unite for a better internet’, oftewel: samen de schouders eronder! Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt dat gedaan om een veilig internet op de kaart te zetten. Een greep uit de activiteiten.

Onderzoek: Snapchat is het sexting-medium voor Nederlandse jongeren

Gisteren al vol in de media: 7% van de meisjes en 5% van de jongens tussen de 12 en 17 jaar heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed naar iemand gestuurd. Snapchat is het meest gebruikte medium voor het versturen van deze ‘sexts’. Bijna een kwart van de jongeren heeft wel eens een sext ontvangen. Volgens driekwart van de jongeren sturen leeftijdsgenoten sexts vooral door naar anderen om zelf cooler en populairder te lijken. Ruim de helft van de jongeren vindt leeftijdsgenoten die aan sexting doen dom. 65% van de ouders bespreken sexting met hun kinderen. Deze cijfers komen uit onderzoek dat ECP – in haar rol als coördinator van het Safer Internet Centre Nederland – heeft laten uitvoeren onder jongeren en ouders. Uit onderzoek van Kliksafe blijkt dat ouders de belangrijkste informatiebron zijn voor jongeren als het gaat om online risico’s. Slechts 1,3% stapt af op de vertrouwenspersoon op school.

» Download een handige factsheet met de feiten en cijfers over sexting in Nederland in beeld

Staatssecretaris Dijkhoff geeft scholieren les over cyber security

Op Safer Internet Day geeft staatsecretaris Dijkhoff (V&J) een gastles aan scholieren op het Newmanscollege in Breda om hen bewuster te maken van het belang van online veiligheid. Hij geeft hiermee ook het startschot voor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Tijdens deze estafette staan diverse cybersecurity experts voor de klas om hun vakkennis door te geven aan scholieren en hen te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist.

Lespakket over digitale weerbaarheid voor middelbare scholen

Veiliginternetten.nl en Vodafone stellen vanaf vandaag het gratis lespakket Safe & Social beschikbaar aan middelbare scholen. In dit lespakket staat digitale weerbaarheid centraal. Ook zijn er e-zines voor jongeren en ouders ontwikkeld.

Jongeren maken intensief gebruik van hun smartphone. Of het nu functioneel is, als vrijetijdsbesteding of voor sociale interactie, de smartphone is dag en nacht in hun leven aanwezig. Uit onderzoek dat Vodafone vandaag bekend heeft gemaakt, blijkt dat jongeren meer advies en ondersteuning willen. Een derde van de Nederlandse jongeren geeft aan nog nooit advies te hebben gehad over hoe zij zich dienen te gedragen op social media of hoe ze stevig en positief (45%) in hun schoenen kunnen blijven staan online. Bijna een kwart (24%) van de tieners geeft aan dat ouders vaker advies en ondersteuning zouden moeten bieden.

» Lees meer

Doe-tips

Zelf aan de slag vandaag?

 • Bekijk deze video van Google met tips ‘om sowieso gehackt te worden’
 • Jongeren kunnen morgen (8 februari) vanaf 19.00 uur (anoniem) chatten met de politie over sexting op vraaghetdepolitie.nl
 • Twitter mee met #SID2017 en #SaferInternetDay
 • Deel deze infographic over Safer Internet Day

#SID2017 wereldwijd

 • In Portugal krijgen kinderen, jongeren, ouders, opvoeders en andere geïnteresseerden les over veilig internet van digitale technologie-experts. Daarnaast wordt in theaters door het hele land een toneelstuk opgevoerd om awareness te creëren.
 • Wat zeggen kinderen en jongeren zélf over ‘be the change’, ‘unite for a better internet’ en hoe een beter internet er eigenlijk uitziet? Het Griekse Safer Internet Centre organiseerde een aantal wedstrijden waar ruim 300 scholen aan hebben meegedaan. Vandaag worden de winnaars bekendgemaakt.
 • Online haatspraak is iets waar veel mensen, ook kinderen en jongeren, mee te maken krijgen. In Bulgarije wordt de campagne “No hate on social media” opgezet om leerlingen bewust te maken van cyberpesten, haatposts en online omgangsvormen. O.a. jonge ‘Cyberscouts’ delen hun gedachten.
 • In Oostenrijk worden onderzoeksresultaten gepresenteerd rond het thema ‘Rumours and fakes on the internet – digital literacy of Austrian minors in evaluating information’. 
 • Denemarken richt zich vooral op ouders: hoe gebruiken zij media, posten zij zonder toestemming foto’s van hun kinderen online en weten ze eigenlijk wel wat hun kind doet op internet?
 • In Cambodja wordt voor het eerst Safer Internet Day gevierd met o.a. conferenties, onderzoek en de verspreiding van lesmateriaal.
 • Experts van gerenommeerde techbedrijven doen in Philadelphia, Amerika mee aan een live college dat wordt uitgezonden op scholen door het hele land. Daarnaast deelt het Amerikaanse Safer Internet Centre vandaag korte teksten en video’s van mensen die zich actief hebben ingezet om het internet een betere plek te maken.

Bekijk alle activiteiten op de wereldkaart.

Over Safer Internet Day

De dag is een initiatief van De Europese Commissie (DG Connect, Better Internet for Kids Programma) en wordt in Nederland gecoördineerd door ECP (met Veiliginternetten.nl) dat samen met het Expertisebureau Online Kindermisbruik (met de helplijn Helpwanted.nl) en Mediawijzer.net het Nederlandse Safer Internet Centre vormt.

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.