Sipke Jan Bousema: ambassadeur van de mediawijsheid

donderdag 28 mei 2015

Sipke Jan Bousema is televisiemaker, presentator, producent, dagvoorzitter, personal coach en bovenal enthousiasteling. Wat veel mensen niet weten, is dat hij sinds 2010 ook officieel ambassadeur van de mediawijsheid is. Hoe ziet hij zijn rol? In dit interview licht hij zijn visie op mediawijsheid toe en vertelt over zijn passie voor digitalisering, zijn inzet voor online privacy en zijn verbijstering over de laksheid van de Nederlandse regering op dat gebied.

Sipke Jan Bousema: “Ik wil de maatschappelijke aandacht voor online privacy definitief op de kaart zetten”

Wat betekent mediawijsheid voor jou?

Mediawijsheid betekent dat je je goed en prettig moet voelen als het gaat om gebruik van mediakanalen. Maar ook dat je kennis hebt. Wij als gewone gebruikers hebben vaak geen weet van wat er gebeurt met onze gegevens, maar door het gemak dat we hebben van al die apps en toepassingen gaan we ermee akkoord. Om jezelf mediawijs te kunnen ontwikkelen, moet je dus weten waar je terecht kunt voor meer informatie. De publiekswebsite mediawijsheid.nl van Mediawijzer.net vervult hierin een belangrijke rol.

Hoe geef je invulling aan jouw rol als ambassadeur?

Als klein jongetje wist ik al dat ik bij de media wilde werken: iets creëren en daarmee een groot bereik hebben. Door mijn positie kan ik nu inderdaad aan deuren rammelen. Daarmee wil ik organisaties op scherp zetten. Dat is mijn focus. Ik kan partijen in verbinding brengen, voorlichting geven en bijeenkomsten organiseren.

Sipke Jan Bousema: “Ik wil organisaties op scherp zetten”

Daarnaast neem ik vaak het dagvoorzitterschap of de presentatie van evenementen van Mediawijzer.net op me, zoals onlangs bij de uitreiking van de Kinder Media Awards.

Wat wil je daarmee bereiken?

Ik wil de maatschappelijke aandacht voor online privacy definitief op de kaart zetten. Toen ik een half jaar geleden Reclaim bedacht, samen met uitvinder Willem van Leunen, inspireerde de uitblijvende reactie van Facebook mij om jongeren en families op een grootschalige manier te informeren over de macht van dergelijke organisaties.

» Lees ook: Reclaim je foto’s op Facebook met een persoonlijk watermerk
» Lees ook: Bedenkers Reclaim: “Facebook, schort invoeren nieuwe voorwaarden op”

Ik werk nu aan een nieuwe show, een groot mediacircus of grote bijeenkomst, waarin mensen, jong en oud, op een boeiende manier worden voorgelicht, en waarin bedrijven wordt gevraagd hoe zij hun gebruikers informeren over belangrijke zaken als privacy en gebruikersvoorwaarden.

Ook het recht op vergetelheid staat hoog op mijn prioriteitenlijst. Kinderen hebben niet door hoeveel invloed bepaalde foto’s kunnen hebben op hun latere carrière. Het is niet per definitie fout om jezelf te laten zien, maar je moet dat wel leren stroomlijnen. Dit filmpje over een zogenaamde waarzegger illustreert dat heel mooi:

Hoe mediawijs ben je zelf?

Niemand is ooit 100% mediawijs, ook ik ben nog steeds lerende. Tijdens het hele proces van Reclaim heb ik zoveel geleerd over privacy. En er is nog meer te ontdekken, denk bijvoorbeeld aan het toenemende gebruik van openbare wifi en de risico’s die daarmee samenhangen. Data wordt steeds belangrijker om adverteerders te bedienen, de consument moet daarover worden voorgelicht. We kunnen niet verwachten dat iedere burger de invloed van media helemaal doorgrond. Ik vind het daarom enorm belangrijk dat mensen goed voorgelicht worden. Mediamakers hebben daar een belangrijke rol in.

Sipke jan Bousema: “We kunnen niet verwachten dat iedere burger de invloed van media helemaal doorgrond, mediamakers hebben daar een belangrijke rol in”

En maak je je wel eens zorgen over wat er in de toekomst gaat gebeuren qua mediaontwikkelingen?

Ik kijk vooral graag naar de kansen en mogelijkheden van digitale media. Media levert een prachtige bijdrage aan ons leven, hoewel we registratiesystemen zoals Facebook scherp in de gaten moeten houden. Stel dat Facebook in handen komt van een partij met minder goede bedoelingen, dan hebben zij heel veel data in handen. Ik ben verbijsterd over het feit dat de Nederlandse overheid op dat vlak niet opkomt voor haar burgers terwijl Duitsland dat wel doet.

» Lees ook: Duitsland beschermt zijn burgers wél tegen Facebook

Het baart me oprecht zorgen dat Facebook stilletjes onze app Reclaim tegenwerkt, maar op geen enkele wijze contact met ons opneemt om openlijk de dialoog aan te gaan. Er is weinig veranderd sinds we in de uitzending van Radar kwamen:

Wat vind je het leukste aan de digitalisering van de samenleving? En op welke manier heeft dat impact gehad op jouw leven?

Ik word erg enthousiast van jonge talentvolle mensen die goed media kunnen maken, zoals de jeugdige winnaars van de Kinder Media Awards of de 14-jarige Erik van der Plas die onlangs een WWDC15 scolarship van Apple heeft gewonnen omdat ie zo’n goeie apps maakt.

Sipke Jan Bousema: “”Ik wil de wereld mooier maken door mensen bewust te maken van de impact van sociale media”

Ondanks mijn kritische houding ben ik erg enthousiast over sociale media. Er zijn revoluties ontstaan door sociale media. Mensen die in verdrukking leven, denk aan de homo’s en lesbiennes uit Rusland, krijgen vanuit de hele wereld ontzettend veel steun via sociale media. Ik wil de wereld beetje mooier maken met de dingen die ik doe, en dat kan prima met media.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.