Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan

dinsdag 4 december 2018

Het is maandagmorgen 08.30 uur. Mijn collega Karin en ik bereiden samen ons programma van vandaag voor: de Slim met MediaChallenge met leerlingen én docenten van het Isendoorn College in Zutphen. De school wil haar juniormentoren en mentoren mediawijzer maken en inspireren om met brugklassers met mediawijsheid aan de slag te gaan. Samen met hen ontwikkelden we de MediaChallenge: waarbij het Slim met media Visiespel wordt ingezet om een concrete les te ontwikkelen. Dit is al de tweede keer dat we dit op deze school mogen doen en de vorige keer vonden we het zó gaaf. Dus dat belooft wat voor vandaag!

Leerlingen en docenten verenigd

Tegen 09.00 uur zijn leerlingen en docenten aanwezig in lokaal 108, waar we de gezamenlijke aftrap doen. Voor de leerlingen is het best even wennen: een studiedag waarbij je optrekt met docenten. De leerlingen zijn juniormentoren: leerlingen uit havo-4 en vwo-5 die mentor zijn van een brugklas. Een concept dat op deze school al een aantal jaren goed werkt. Na mijn inleiding over mediawijsheid én digitale geletterdheid, splitst de groep zich in tweeën en spelen we ons Slim met media Visiespel.

In discussie over mobieltjes op school

Het is anders dan anders, omdat nu ook de leerlingen meedoen aan de discussies die ontstaan door de keuze- en dilemmakaarten. De leerlingen voelen zich veilig en vrij om hun mening over diverse onderwerpen te geven. En dat is verhelderend. Zowel voor leerlingen als docenten. Ze leren van elkaar, horen elkaars standpunt en begrijpen elkaar beter. Bijvoorbeeld als het gaat om wel of geen mobieltjes in de klas; gelden dan dezelfde regels voor docenten als voor leerlingen? De meesten vinden van niet. Docenten mogen in de klas best hun mobiel gebruiken, maar bellen in de klas gaat te ver. Leerlingen geven aan het fijn te vinden als elke docent dezelfde regel hanteert, zodat het voor iedereen duidelijk is. Gaandeweg worden de teams (leerlingen en docenten zitten samen in een team) tijdens het spelen steeds fanatieker en worden de discussies intenser. Samen bepalen zij ook wat de school goed geregeld heeft en waar de school nog meer in zou moeten investeren. Over het algemeen is er veel consensus en dat voelt goed. Bij iedereen.

Napraten en muziek maken

De tijd vliegt voorbij. Dat is vaak zo als je actief met iets leuks bezig bent. Het is tijd voor de lunch die door de school wordt verzorgd. Met z’n allen aan een grote tafel in de docentenkamer, lekker smikkelen van heerlijke broodjes en ondertussen even napraten over de ochtend. En dan… klinken er prachtige pianoakkoorden. Een van de leerlingen is achter de piano gekropen en speelt heerlijk van zich af. Karin en ik, maar vooral Karin, zijn erg onder de indruk. Wat moet dat heerlijk zijn… zo jong en dan al zo mooi piano kunnen spelen! Wauw!

Het maken van de MediaChallenge: #hoedan?

Het middagprogramma begint. Karin is in charge. De teams van mentoren en juniormentoren gaan een MediaChallenge maken voor hun eigen brugklas. #Hoedan? Dat legt Karin uit. Eerst brainstormen we over aansprekende stellingen en dilemma’s. Bijvoorbeeld ‘WhatsApp en YouTube gaan prima samen als ik huiswerk maak’. Aan de hand van een zelfgekozen werkvorm is het de bedoeling om brugklasleerlingen te laten discussiëren over deze stellingen. De ene groep kiest voor een debat, de andere voor ‘over de streep’ (naar voorbeeld van het televisieprogramma Over de Streep). Vervolgens is het de bedoeling dat de brugklasleerlingen aan de hand van onderzoeksvragen het thema verder uitdiepen. De les wordt afgesloten met een creatieve verwerking van de uitkomsten.

Slim met MediaChallengeDe teams van mentoren en mentorleerlingen moeten even op gang komen maar zijn vervolgens heel intensief en betrokken met de opdracht bezig. Er wordt van alles uit de kast gehaald: LessonUp, Mentimeter, filmpjes en de inzet van tablets. Aan het eind van de middag zijn er zes lessen; voor elke brugklas één. Elk team houdt een elevatorpitch waarbij de gemaakte les gepresenteerd wordt. En dan blijkt dat iedereen zijn eigen aanpak had. Wat mooi om te zien! De lessen worden nu verder uitgewerkt en worden binnenkort in de brugklassen gegeven. En een uitnodiging om bij die lessen te zijn hebben wij al op zak!

Een geslaagde dag

Het lokaal 108 is weer leeg. Karin en ik ruimen de boel op, zetten alle tafels en stoelen weer op hun plek, sluiten onze digitale tools af en zetten het digibord uit. We kijken elkaar aan en hebben genoeg aan elkaars blik. Het was weer net zo leuk én goed als vorig jaar! We hebben ontzettend leuke reacties gekregen. Niet alleen van de docenten maar juist ook van leerlingen. Hier krijgen we energie van. Wat ons betreft doen we dit volgend jaar weer.

Onze auto’s staan naast elkaar op de parkeerplaats. We stappen in nadat we elkaar een fijne avond gewenst hebben en rijden achter elkaar weg. De een gaat naar links, de ander naar rechts. Allebei met een goed en voldaan gevoel.

Natuurlijk staan we open voor vragen en ideeën over hoe het nog beter en leuker kan. Laat het ons weten via info@slimmetmedia.nl.

Dit artikel verscheen eerder op het blog van Slim met Media, onder de titel: ‘Docenten en leerlingen aan de slag met de MediaChallenge’.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.