Staatssecretaris Dekker informeert de Tweede Kamer over het Manifest Recht op mediawijsheid

vrijdag 3 juli 2015

Op 29 juni heeft Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker in een uitgebreide brief zijn reactie gegeven op de motie-Segers en Mohandis. Deze motie was ingediend en aangenomen in de Tweede Kamer naar aanleiding van het manifest: Recht op mediawijsheid. In dit manifest worden tien door kinderen zelf geselecteerde kinderrechten voorzien van een eigentijds, mediawijs jasje en worden beleidsmakers, media producenten en opvoeders opgeroepen met elkaar in debat te gaan.

15927233451_d65a3dc7f2_zKinderpanel presenteerde op 28 november 2014 de resultaten van een grootschalig onderzoek naar tien mediawijze kinderrechten tijdens de Kinderpersconferentie in Nieuwspoort, Den Haag als afsluiting van de vijfde Week van de Mediawijsheid. Foto: Kees-Jan Bakker

De staatssecretaris benadrukt in zijn brief het grote belang van mediawijsheid en hoe het netwerk hierin samenwerkt, elkaar versterkt en stimuleert in het gezamenlijk doel: “het mediawijzer maken van kinderen en jongeren, het helpen vormen van een mediawijze samenleving”.

In de brief geeft de staatssecretaris een mooi overzicht aan wat er – veelal vanuit overheidswege – al gedaan wordt per kinderrecht om mediawijsheid te stimuleren. Aan bod komen onder meer het Doorbraakproject, Platform Onderwijs #2032, NICAM en het Deltaplan Mediaopvoeding met de onlangs gelanceerde Toolkit Mediaopvoeding.

» Download “Kamerbrief over Manifest Recht op Mediawijsheid” (pdf 29-06-2015)
» Lees hier meer over het manifest Recht op mediawijsheid
» Download direct gratis het manifest Recht op mediawijsheid

Zelfregulering

In de brief geeft de staatssecretaris ook aan dat zelfregulering van mediaproducenten een belangrijk instrument zijn om te komen tot een mediawijze samenleving. Dekker doet de oproep aan Mediawijzer.net om hiermee aan de slag te gaan en dit pakken we graag op! We hopen er na de zomervakantie een expertsessie aan te wijden en nemen het mee in het thema van De Week van de Mediawijsheid 2015: Media en Respect.

Houd onze blogs en agenda daarom in de gaten!

Lees ook:
» Onderzoek kinderen: “Bescherm onder bij het internetten”
» Uitgebreide terugblik Week van de Mediawijsheid 2014
» Persoonlijke terugblik door Mary Berkhout op #WvdM14

Reacties 3

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.