Een sociaal veilige omgeving is belangrijk voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen leren. Pestgedrag en conflicten kunnen dat verstoren. De nieuwe publicatie ‘Sociale veiligheid op school en internet’ van Kennisnet en Stichting School & Veiligheid helpt scholen om een sociaal veilig klimaat te realiseren: offline én online.
Peiling onder leraren
Scholen zijn straks wettelijk verplicht om te zorgen voor sociale veiligheid op school. Zo moeten zij onder meer zorgen voor een sociaal veilige omgeving en (online) pesten tegengaan. Uit een peiling van Kennisnet onder 324 leraren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs blijkt dat een derde van hen behoefte heeft aan meer informatie en ondersteuning in de omgang met sociale media bij schoolgerelateerde zaken. Daarom komen Kennisnet en Stichting School & Veiligheid met deze nieuwe publicatie.
Uit de peiling kwamen ook deze opvallende resultaten naar voren:
- Leraren gebruiken vooral Facebook en WhatsApp voor contact met collega’s, het beantwoorden van vragen van leerlingen (over huiswerk of cijfers) of communicatie met ouders.
- Bijna alle leraren (94%) geven aan weinig of geen zicht te hebben op onderlinge contacten die leerlingen hebben via sociale media.
- Minder dan de helft van de ondervraagden voelt zich voldoende vaardig in het omgaan met sociale media voor schoolgerelateerde zaken.
» Lees hier meer over de peiling en resultaten [deze pagina is reeds niet meer verkrijgbaar]
‘Omgaan met sociale media voor scholen nog lastig’
De meeste scholen hebben al succesvol beleid tegen pesten. Ze hebben zicht op wat er speelt – ook op de incidenten – en reageren daar goed op. Ze doen voldoende aan preventie. Goed omgaan met sociale media is voor veel scholen echter nog lastig. Scholen lopen op dit gebied tegen verschillende vraagstukken aan, zoals:
- Hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook online positief met elkaar omgaan?
- Hoe reageer je als school adequaat op een digitale ramp?
- Hoe voorkom je dat kleine ergernissen op internet uitgroeien tot digitale conflicten die ook hun weerslag hebben in de klas of op het schoolplein?
Stappenplan voor een sociaal veilige omgeving op school
De publicatie ‘Sociale Veiligheid op School en Internet’ biedt scholen antwoord op deze en andere vraagstukken over sociale veiligheid en internet. Het is een wegwijzer in de digitale wereld. Naast feiten over jongeren en sociale media bevat de uitgave onder meer een stappenplan waarmee scholen de schade bij digitale incidenten kunnen beperken. Ook helpt de publicatie om sociale veiligheid op internet een vaste plek te geven op school. Verder worden de juridische kaders geschetst. Die helpen scholen beter inschatten wat de ernst van de situatie is bij signalen van online misdragingen.
Download gratis de publicatie ‘Sociale veiligheid op school en internet’
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.