“Het delen van naaktbeelden stopt bij jou!” Dat is de boodschap van een gezamenlijke campagne van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en de politie. Door de campagne moeten scholieren, en ouders, er van doordrongen raken dat ze het doorsturen van schokkend beeldmateriaal in appgroepen kunnen stoppen.
“Het doorsturen van naaktbeelden en ander schokkend materiaal is niet nieuw,” stelt het EOKM. “In appgroepen komen onthoofdingen, mishandeling en kinderverkrachting langs. Vaak worden er ook naaktfoto’s of andere gevoelige beelden van medescholieren gedeeld. Zonder daarbij oog te hebben voor de impact ervan en het grote leed dat erdoor veroorzaakt wordt, uiteenlopend van eenzaamheid tot zelfs zelfmoord.”
De campagne hetstoptbijjou.nl startte eind augustus op verschillende socialmediakanalen. Via de speciale website krijg je in drie overzichtelijke stappen te zien wat je moet doen als je schokkend materiaal krijgt doorgestuurd:
- Stop de verspreiding
- Meld het (bijvoorbeeld via hetstoptbijjou.nl)
- Verwijder de beelden
Duizenden meldingen per jaar
Reden dus voor de politie en het EOKM om de handen in een te slaan. “Ieder jaar krijgt de politie vele duizenden meldingen van strafbaar beeldmateriaal dat gedeeld is”, stelt Ben van Mierlo, landelijk coördinator bestrijding kinderpornografie. “De indruk bestaat dat dit soms komt door klakkeloos doorsturen en niet nadenken bij de ernst van de inhoud. Dat is schadelijk voor slachtoffers en kan ernstige gevolgen hebben voor de verzender.”
“Je wilt toch niet dat je toekomst wordt verziekt door een stommiteit?”
“Het kan strafbaar zijn dit materiaal te hebben, door te sturen of op te slaan,” vervolgt Van Mierlo. “Dit zou kunnen leiden tot een strafrechtelijk onderzoek en dat kán gevolgen hebben… Je wilt toch niet dat je toekomst wordt verziekt door een stommiteit? Stel jezelf dus de vraag: als het mijn foto zou zijn, zou ik dan willen dat iemand hem ziet of steeds maar doorstuurt?”
Ouders moeten in gesprek blijven
De campagne richt zich, naast jongeren, ook op onderwijzers en ouders. “Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen in gesprek blijven over hun socialmediagebruik”, legt het EOKM uit. “Als zij samen open en zonder oordeel over online gedrag kunnen praten, is er een grotere kans dat jongeren op cruciale momenten voldoende vertrouwen voelen om hun ouders om hulp te vragen”
Lees ook:
- Verschillende dossiers over online omgangsvormen en media-opvoeding op mediawijsheid.nl
- Verslag – Online shaming: aan de slag met preventie!
- Bezoek helpwanted.nl voor gesprekstips voor kinderen en volwassenen
- Lees meer over de campagne op ouders.nl
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.