Summer reads: top 15 mediawijze blogartikelen – deel 5

vrijdag 14 augustus 2015

De zomervakantie is nog steeds bezig. Bij uitstek een periode om in alle rust terug te blikken op de eerste helft van het jaar en ruimte te maken voor nieuwe plannen. Enthousiaste (gast)bloggers delen op deze website hun kennis, ervaringen en kijk op mediawijsheid via blogartikelen. Heb je geen tijd gehad om deze te lezen? Wij blikken terug in 15 mediawijze blogartikelen. Laat je inspireren door deze must reads!

Interessante onderzoeken over mediagebruik, het nieuws rondom Facebook en Google, of praktische tips in het onderwijs: welke artikelen op Mediawijzer.net worden het meest gelezen? We zijn beland bij de top 3!  Deel 5 is dus de laatste in deze reeks. Kijk snel mee naar de artikelen die eindigde op de 3e, 2e en… 1e plek.

Summer reads – deel 5

3. Monitor Jeugd en Media 2015: Grote verschillen in mediagebruik tussen jongeren per leeftijd, onderwijsniveau en geslacht

Jongeren van lagere onderwijsniveaus lijken minder te profiteren van voordelen die media kunnen bieden voor schoolprestaties dan andere jongeren. Bij hogere onderwijsniveaus zetten jongeren media functioneler in, maar ze laten zich er tegelijkertijd meer door afleiden. Meisjes gebruiken sociale media consequent meer om school- en huiswerk samen met klasgenoten te maken dan jongens. Dit zijn enkele resultaten uit de monitor Jeugd en Media 2015 van Kennisnet en Mediawijzer.net.

Het rapport brengt in beeld hoe jongeren media inzetten voor school en hobby’s, vooral digitale media als tablets, smartphones en laptops. De uitkomsten zijn representatief voor Nederlandse jongeren van 10 t/m 18 jaar.

» Lees verder

Monitor Jeugd en Media 2015 Kennisnet en Mediawijzer.net

2. Bedenkers Reclaim: “Facebook, schort invoeren nieuwe voorwaarden op”

In januari riepen de makers van Reclaim, de app die privéfoto’s minder aantrekkelijk maakt voor commercieel hergebruik, mensen op om tijdens de Internationale Dag van de Privacy massaal hun foto’s te reclaimen op Facebook. De app werd door Facebook geblokkeerd, was later weer actief en er volgde zelfs nog een reactie van Facebook.

“Dit thema is wat mij betreft zelden zo actueel geweest. Als mensen laten zien dat ze zélf de controle over hun privéfoto’s en gegevens willen behouden, is dat een prachtig signaal.” – Sipke Jan Bousema

» Lees verder

Reclaim Facebook

1. Reclaim je foto’s op Facebook met een persoonlijk watermerk

Met stip op nummer 1 is het artikel over het persoonlijk watermerken van je foto’s op Facebook. Reclaim is inmiddels gestopt met het Reclaimen van foto’s, maar ze gaan door met het bewustzijn vergroten van de gevolgen van sociale media en het gebruik ervan. In dit artikel lees je meer over wat de app doet en de laatste stand van zaken.

De gratis app plaatste een persoonlijk watermerk op je foto’s. Het gevolg is dat je foto’s niet meer bruikbaar zijn voor derden.

» Lees verder

Sipke Jan Bousema - ReclaimYourself

Sipke Jan Bousema – ReclaimYourself

De gehele top 15 mediawijze blogartikelen op een rij

  1. Reclaim je foto’s op Facebook met een persoonlijk watermerk
  2. Bedenkers Reclaim: “Facebook, schort invoeren nieuwe voorwaarden op”
  3. Monitor Jeugd en Media 2015: Grote verschillen in mediagebruik tussen jongeren per leeftijd, onderwijsniveau en geslacht
  4. Naaktfoto’s op WhatsApp: eigenlijk al heel normaal
  5. 7 wetenschappelijke antwoorden op veelgestelde vragen over mediaopvoeding
  6. Check de feiten: De waarheid volgens Google
  7. Digitaal pesten – geloven we nog in een oplossing?
  8. Onderzoek Iene Miene Media: Ouders in spagaat door toename mediagebruik
  9. 8 vuistregels om begrijpelijke teksten voor kinderen te schrijven
  10. Nationaal Media Paspoort voor leerlingen basisschool
  11. Winnaars Kinder Media Awards 2015 bekend
  12. Drie tips om moderne media in te zetten in het onderwijs
  13. Hoe maak je digitale content voor kinderen?
  14. Vloggers als voorbeeld van jongeren: #Knolpower!
  15. MediaMasters wint internationale Evens Prijs voor Media Educatie

Veel leesplezier en een fijne zomer!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.