Tentoonstelling Conn3ct: Wat zou Erasmus op Facebook doen?

dinsdag 25 april 2017

In Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag is tot en met 21 mei ‘Conn3ct’ te zien, een interactieve tentoonstelling over de impact van nieuwe media op mensen en hun omgeving. De tentoonstelling is ‘een uniek parcours tussen historisch drukwerk en multimediale consoles’ en zet de drukpers tegenover sociale media. Gewapend met smartphone ging ik op bezoek. Wat Luther en Twitter met elkaar gemeen hebben? Meer dan ik dacht – ik neem je graag mee!

Bij het betreden van de tentoonstelling ontvangen we een persoonlijke sleutel – hierop laad je desgewenst enkele gegevens zoals (bij)naam, leeftijd en foto. Je sleutel activeert de consoles die tussen de zestiende-eeuwse boeken geplaatst zijn en biedt je de mogelijkheid om je mening te geven over verschillende stellingen, zoals: ‘Ik wil sporen uit mijn verleden kunnen wissen’. Eigenlijk moet je daar aan de start van het parcours al over nadenken: wat wil ik via de schermen delen met de andere bezoekers? Gelukkig biedt Conn3ct je aan het einde ook de optie om je data te verwijderen. Een andere optie is om een alter ego te bedenken.

Conn3ct

De tenstoonstelling bevat talloze oude boeken die met informatiekaarten worden gelinkt aan hedendaags mediagebruik. Verschillende mediaconsoles lokken interactie met de bezoeker uit.

Pronken met je iPhone of… een boek?

Met je pas reis je vervolgens door de verschillende zalen, langs negen thema’s die je de vele overeenkomsten tussen oude en nieuwe media laten zien: Status, Delete, Chat, Follow, Enter, Control, Community, Change en Start-up. Zo is het pronken met de nieuwste iPhone of een goed gelukte selfie niets nieuws; vroeger maakte je indruk door een boek bijzonder te laten inbinden of te laten versieren, en liet je je portretteren met je boek als statusobject om een intellectuele indruk achter te laten. En wist je dat handelsstad Antwerpen het Silicon Valley van de zestiende eeuw was en dat men daar ook aan marketing deed? En ook zaken als censuur en piraterij kennen we al eeuwenlang.

Een modern lesje geschiedenis

Het is knap hoe de makers van de tentoonstelling de parallellen tussen vroeger en vandaag laten zien. Een mooie manier om iets over een interessant stuk geschiedenis te leren op een moderne en laagdrempelige manier. Als je je er een persoonlijke ervaring of een recent nieuwsbericht bij kunt voorstellen, dan wordt zulke informatie immers een stuk concreter. En hoewel de stellingen en (quiz)vragen van mij stiekem nóg meer de diepte in zouden mogen gaan, is het interactieve aspect van Conn3ct absoluut een mooie toevoeging.

De mix van historisch & modern is verfrissend en zorgt zelfs voor wat offline interactie met enkele oudere bezoekers. Want hoe werkt dat Instagram nou eigenlijk precies, en wat gebeurt er als je je mede-Conn3ctbezoekers misleidt door op de consoles hele andere dingen te zeggen dan wat je eigenlijk vindt, of een nepaccount te gebruiken? Toch denk ik dat Conn3ct vooral voor het relatief jongere publiek interessant is, en het is dan ook een mooie manier om hen naar een historisch museum te krijgen én hen een inkijk te geven in aspecten van (sociale) media waar je als dagelijks mediagebruiker misschien minder snel bij stilstaat.

Binnenkort naar Den Haag? Conn3ct is nog tot en met 21 mei te bezoeken, daarna reist de tentoonstelling door naar België. Kijk voor meer informatie op www.conn3ct.media. [de website is niet langer beschikbaar – red.] Hier kun je tevens de boeken en video’s uit de tentoonstelling terugzien.

Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen en naar aanleiding van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.