Terugblik Media Ukkie Dagen 2014: over mediaopvoeding van ukkies

dinsdag 6 mei 2014

‘Voed jíj je kind op, of laat je dat over aan de media?’ Met deze slogan werden van 9 t/m 18 april voor het derde jaar op rij de Media Ukkie Dagen georganiseerd. Het waren 10 zeer inspirerende dagen vol informatie, onderzoeken, activiteiten en tips over mediaopvoeding. In dit artikel een terugblik op deze campagne.

poster mudMedia zijn niet meer weg te denken uit het gezin. Ook baby’s, peuters en kleuters komen in aanraking met media en spelen met kinderapps op tablets en smartphones. Maar hoe ga je hier slim mee om? Ouders/opvoeders werden tijdens de campagne voorzien van tips en vanaf de campagnewebsite doorverwezen naar gevalideerde informatie over mediaopvoeding. Op de website zijn ook nieuwsartikelen, columns en interviews te lezen.
Daarnaast kregen kinderopvanginstellingen, bibliotheken en centra voor Jeugd en Gezin informatie over mediaopvoeding (gericht op pedagogisch medewerkers) zodat ook zíj ouders/opvoeders op dit thema kunnen ondersteunen. Verder organiseerde Mediawijzer.net samen met netwerkpartners diverse activiteiten.

Aftrap campagne met opening Media Ukkie Land

De Media Ukkie Dagen werden op 9 april feestelijk afgetrapt met de opening van Media Ukkie Land in de Beeld en Geluid experience. Het nieuw paviljoen is speciaal voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar en hun opvoeders. Media Ukkie Land biedt geen opvoedkundige oplossingen, maar geeft inzicht en tips hoe kinderen verleid en beïnvloed worden door de media aan de hand van 7 verleidingstechnieken.

De opening van Media Ukkie Land stond in verschillende dagbladen, zoals de Telegraaf, Algemeen Dagblad, Gooi en Eemlander, De Stentor en het Limburgs Dagblad.

» Lees meer over de opening van Media Ukkie Land en de start van de campagne

Iene Miene MediaNieuwe onderzoeken

Er zijn tijdens de Media Ukkie Dagen twee nieuwe onderzoeken gepresenteerd. Het jaarlijks terugkerende Iene Miene Media, naar het mediagebruik van ukkies (0 t/m 7 jaar) in de thuissituatie en het onderzoek Media in de kinderopvang, naar het gebruik van (digitale) media in de kinderopvang en de verankering hiervan in (pedagogische) beleidsplannen. Beide onderzoeken leverden interessante informatie op voor ouders en professionals en verscheen twee keer in de Trouw en in de Metro.

» Lees ook de ingezonden en geplaatste brief van Mary Berkhout aan/in Trouw: Tablets en kleine kinderen een goede combinatie? We weten het (nog) niet!

» Meer over het onderzoek Iene Miene Media + download
» Meer over het onderzoek Media in de kinderopvang + download

Symposium ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’

Op dinsdag 15 april vond bij Beeld en Geluid het symposium ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’ plaats. Dit symposium werd georganiseerd door Mediawijzer.net, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Jeugdinstituut, Bureau Jeugd en Media en Sardes. Doel: opvoeders en professionals uit o.a. de kinderopvang, mediacoaches, bestuurders en beleidsmakers op weg te helpen bij mediagebruik door het jonge kind. In een bomvolle zaal bij Beeld en Geluid kwamen interessante sprekers aan bod en werd een onderzoek en een whitepaper over mediaopvoeding gepresenteerd.

» Lees hier het verslag van het symposium ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’ + download presentaties

Whitepaper over mediaopvoeding

De whitepaper ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’ schreef Bureau Jeugd en Media in opdracht van Mediawijzer.net. In deze whitepaper worden de belangrijkste vragen besproken over gebruik van beeldschermen door ukkies, met speciale aandacht voor tablets en apps. Centrale vraag in de whitepaper: ‘Wat kunnen mediawijsheid-professionals adviseren aan ouders en pedagogisch medewerkers over de mediaopvoeding voor de jongste groep kinderen (0-6 jaar)?’

Een achttal experts, waaronder bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken en Klinisch Psychofysioloog/ Neuropsycholoog Peter van Nunen laten hun licht schijnen op digitale media en de breinontwikkeling van jonge kinderen.

» Lees ook ‘Kan een kinderapp educatief zijn?
» Download de whitepaper ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’

Uitreiking Media Ukkie Award

Aan het einde van het symposium ‘Ukkies: hun brein en mediaopvoeding’ werd voor de derde keer de Media Ukkie Award uitgereikt. De prijs voor beste app voor ukkies (0-6 jaar) werd dit jaar uitgereikt aan de makers van Noa’s Sterren (Somoiso), een interactief prentenboek voor kinderen van 3-6 jaar. De jury koos de app als winnaar omdat “de interactie geweldig is en je geprikkeld wordt mee te doen.”

De winnaar Somoiso was voor de bekendmaking van de award op Radio 4 bij Opium Radio te horen (vanaf +/-1:20:00 uur). Na de uitreiking volgde een interview op Radio 2 bij Knooppunt Kranenbarg (vanaf 1:54:20 uur). Daarnaast besteedde ook Ouders van Nu in een artikel over ‘Apps voor kids’ aandacht aan Noa’s Sterren.

» Lees meer over de uitreiking van de Media Ukkie Award

Poster en pamflet

Om opvoedprofessionals (blijvend) te ondersteunen bij mediaopvoeding, ontwikkelde Mediawijzer.net in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut, Sardes en Bureau Jeugd en Media een poster en een pamflet. Deze zijn opgestuurd aan 4.000 kinderopvanginstellingen en 700 CJG’s.

De poster met ‘4 gouden tips’ in de mediaopvoeding van jonge kinderen kan – dus ook na de Media Ukie Dagen- overal worden opgehangen waar ouders met jonge kinderen komen.
In het pamflet worden tips en adviezen gegeven die opvoedprofessionals kunnen helpen om mediaopvoeding op een goede manier in te zetten.

Lokale initiatieven

De campagne was o.a. voor veel bibliotheken, Centra voor Jeugd en Gezin en kinderdagverblijven een reden om zelf activiteiten te organiseren. Een greep uit de vele lokale activiteiten waaraan ouders en opvoeders konden deelnemen: in Gorredijk trapte wethouder Wietze Kooistra de lokale campagne af bij Kindercentrum De Toverbal. In Zoetermeer organiseerde de bibliotheek een Kindermediamiddag en er werd in de bibliotheek Rotterdam een cursus ‘Kritisch televisie kijken’ gegeven. Bij BiblioNU in Horst en Venray werd bij BiblioNu een workshop digitale prentenboeken georganiseerd en was er een informatiebijeenkomst ‘iBaby, nieuwe media voor baby’s en peuters’ in Wervershoof. In Middelburg gaf kinderboekenschrijfster Rian Visser een lezing over digitale kinderboeken.

Ook op Twitter werden de Media Ukkie Dagen veel besproken. Ouders en opvoeders lieten via @Mediaukkies of #MediaUkkieDagen hun vragen, nuttige opmerkingen en tips horen en gingen met elkaar in gesprek.

Media Ukkie Dagen in de media

De Media Ukkie Dagen werden in verschillende media genoemd. Zo verschenen er artikelen in het Reformatorisch Dagblad en Dagblad van het Noorden en gaf Mediawijzer.net 2 interviews met Q-Music tijdens Van Inkel in de middag (vanaf 1:25 min) en Den Haag FM. Ook Peter Nikken was te horen op Radio 1 bij De Ochtend van KRO/NCRV (vanaf 10:06 uur). De campagne kreeg door alle media-aandacht een groot bereik. De kranten en bladen waarin aandacht werd besteed aan de Media Ukkie Dagen hadden een totale oplage van 2.293.750 (Media Info Groep). Via de radio lag het bereik op 8.163.000 (Nationaal Luisteronderzoek).

Een kleine greep uit de (lokale) online berichten:

De Media Ukkie Dagen waren, mede dankzij deelnemende netwerkpartners en andere betrokken, een groot succes. Wij willen iedereen van harte bedanken voor het enthousiasme en inzet tijdens de Media Ukkie Dagen!

Wil je ook deelnemen tijdens de campagnedagen van Mediawijzer.net? Meld je dan aan als netwerkpartner.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.