Op 23 juni was de negende editie van het Mediapark Jaarcongres (MPJC), een initiatief van iMMovator Cross Media Network, Media Academie en Beeld en Geluid. Studio 21 in Hilversum was omgetoverd tot een nachtclub, waarbij drie geweldig grote schermen de show stalen. Hoe kan het ook anders met ‘The Video Age’ als thema. Het was een zoektocht naar antwoorden op vragen als: welke video- innovaties gaan het medialandschap veranderen? Wat gebeurt er op het gebied van data, search en personalisatie? Ik was erbij en nieuwsgierig naar hoe deze onderwerpen raakvlakken hebben met jongeren & mediawijsheid. Want hoe blijf je in beeld bij jongeren? Een verslag van het MPJC 2016.
Jongeren & video: wat zijn de trends?
Maikel Verhaaren (Head of New Business Development, GfK) presenteerde de nieuwste trends van hoe, waar en wanneer Nederlandse jongeren naar video kijken. Om aan te geven hoe razendsnel de adoptie van nieuwe hardware apparaten plaatsvindt in ons kikkerlandje: het afgelopen jaar zijn maar liefst 10 miljoen connected devices verkocht. Wat feiten en cijfers op een rij:
- Van de jongeren (13-17 jaar) bezit 93% een smartphone; 54% een tablet.
- Gemiddelde ‘kijktijd’ 13 jaar en ouder (tv of video) 3:04 uur; multitasken 36%.
- Grootste video on demand (VOD) 13-19-jarigen: YouTube (87%) & Netflix (46%) – (Netflix is BOOMING: Nu 46%, terwijl dat in het 2e kwartaal van 2015 nog 18% was!).
- Social viewing (video’s kijken via sociale media) is HOT! YouTube heeft al meer 38 miljoen bezoeken per maand onder jongeren. SnapChat meer dan 21 miljoen.
- Live en uitgesteld kijken onder 13-19-jarigen gebeurt nog steeds en ‘online filmpjes kijken’ kan worden aangemerkt als een op zichzelf staand genre en driver voor live.
- 88% van de jongeren kijkt naar gratis online video’s.
- Wat kijken ze dan? O.a. officiële muziekvideo’s (78%), films & series (64%), filmtrailers (63%), vloggers video’s (57%), instructie video’s (51%).
- Verschillen in leeftijd & geslacht bij volgen van vloggers. Hoe jonger, hoe meer interesse in vloggers. Meisjes kijken om geïnspireerd te raken of omdat ze het mooi vinden om naar te kijken. Jongens vinden het grappig.
- Op de vraag ‘via welke diensten verwacht je vaker video’s te gaan kijken over een jaar?’ antwoordden de jongeren: YouTube (41%), Netflix (34%), Snapchat (25%), Instagram (24%), Facebook (19%).
The never ending story finally ends!
Matt Locke (expert in digitale innovatie, Storythings, voorheen BBC) vertelde over de nieuwe manier waarop aandacht gegeven en gevraagd wordt op digitale platforms. Zolang we bestaan draait alles om verhalen. Hoe vertel je verhalen en hoe bereik je het publiek? Aandacht is het sleutelwoord.
Vroeger werd aandacht door mediamakers gevat in schema’s. In bijvoorbeeld tijdsblokken van televisieprogramma’s. De laatste jaren is er steeds meer sprake van een stroom aan content. Dus niet meer de vooraf bepaalde selectie aan content. ‘The stream’ kun je zien als een concept waar o.a. Twitter en Facebook tien jaar geleden al mee begonnen. De kenmerken zijn dat het is gepersonaliseerd, mobiel is, uit de context kan worden geplaatst en het belangrijkste: het is eindeloos.
De laatste tijd is er tegenbeweging te zien die zich afzet van de nieuwsfeeds, van de eindeloze stroom aan berichten die letterlijk nooit stopt. Dit zorgt bij veel mensen tot onrust met het gevoel nooit klaar te zijn. Nu spelen steeds meer media (bijvoorbeeld weer Twitter) erop in om de stroom aan berichten behapbaar te maken voor consumenten. Dat je alleen ziet wat voor jou relevant is en het gevoel hebt dat je ‘bij bent’. Aan de ene kant een vreemd idee dat algoritmes voor jou bepalen wat relevant is en wat niet. Aan de andere kant lijkt dit een uitkomst voor vooral jongeren, om een grens, een kader te hebben voor alle digitale prikkels waar ze nu mee worden geconfronteerd.
Goed nieuws voor jongeren
‘Wij van NOS adviseren NOS’. Dat leek het devies van Jan de Jong (directeur NOS) als het aankomt op innoveren en digitaliseren in een tijdperk met veel grote nieuwkomers. Desalniettemin is de NOS wekelijks goed voor een bereik van 94% Nederlanders. ‘’Als je wil innoveren, moet je je zo snel mogelijk aanpassen aan de wetten van de nieuwe platforms”, zegt Jan de Jong. Jongeren zijn 24/7 op zoek naar voor hen relevant nieuws. Variërend van wat vrienden van ze vinden en festivals tot serieuze wereldpolitiek. Om jongeren te blijven boeien zit de NOS o.a. op Snapchat (dagelijks bereik van 5.000 jongeren) en Instagram (80.000 volgers zien dagelijks 15 seconden filmpjes voorbij komen). Ook hebben ze een 360-graden (VR) film gemaakt van de Bijlmer Bajes. Jongeren kunnen zelf ervaren hoe het daar binnen is.
Een primeur tijdens MPJC: nu nog een experiment vanaf een zolderkamer, maar binnenkort is NOS nieuws ook op YouTube te volgen via vloggers. Bij jongeren draait het allemaal om beeld en verhalen. NOS wil dit najaar een YouTube-kanaal lanceren waar zij op een laagdrempelige manier nieuws overbrengen, door en voor jongeren.
Generatiekloof: Ghostbusters versus GoSpooky
Tijdens het congres werd pijnlijk duidelijk hoe jonge gasten vandaag de dag aankijken tegen spoken. Waar we ze vroeger wilden vangen, is het nu zaak dat je er zelf een wordt! GoSpooky is het antwoord van twee Nederlandse broekies van 18 en 19 jaar die marketing voor Snapchat doen. Ze vertellen alle grote mediamakers in de zaal wat de do’s en don’ts zijn van Snapchat. En iedereen hangt aan hun lippen. Belangrijkste learning: verticaal filmen voor Snapchat (en dus niet horizontaal, klassieke fout).
‘The Video Age’ is kennelijk ook een tijd van jong en succesvol zijn. Dankzij internet en beeld is beroemd worden laagdrempelig. Iedereen zou in theorie YouTube-ster kunnen worden (al breken slechts sommigen echt door). De twee ‘CEO’s‘ van GoSpooky zijn Liam en Tim en zij snappen Snapchat in elk geval wel. Liam is een jonge ondernemer die een voorliefde heeft voor affiliate en social media marketing. Hij werkte voor bedrijven als Juramy en NOS . Nu studeert hij aan de Universiteit Utrecht. Tim begon op 13-jarige leeftijd met een Twitter waar hij 250.000 volgers kreeg. Nu is hij actief als online marketeer bij Spinnin’ Records en in zijn vrije tijd gaat hij nog naar de middelbare school.
‘’Content is king, User experience is key, tech is golden’’
Dat waren de woorden van Geert-Jan van der Snoek (topman Telegraaf Media Groep). Mooie woorden die de lading zeker dekken. Voorlopig kenmerkt het videotijdperk zich echter niet alleen door successen. Ook door vallen en opstaan. We zijn onderweg maar de eindbestemming die nog (lang) niet is bereikt. Iedereen kan (tegelijkertijd) mediamaker, -ontvanger en alles daar tussenin zijn en de databerg groeit almaar door.
Er zijn verschillende soorten platformen met een versplintering aan digitale formaten. Een kansrijke tijd voor organisaties die een weg vinden in hoe we dit moeten opslaan, verwerken en toegankelijk maken. ‘’We zijn een grote bètaversie die de hele dag door experimenteert’’ zei Jildau van der Bijl (hoofdredacteur LindaTV) in het kader van hun nieuwe ‘snack TV’ met korte filmpjes waar onverwacht nog geen verdienmodel aan hangt.
De hoop is gevestigd op nieuwe mediamakers. Techniek is nog steeds een uitdaging. De toekomst lijkt weggelegd voor jongeren die kunnen los denken van het ‘beeld’ dat ooit was: lineair televisie kijken of zelfs Uitzending Gemist. Die het vanzelfsprekend vinden dat we waar en wanneer we willen kunnen kijken wat we willen. Die in iedereen een potentiële ster spotten of er zelf een zijn.
Genoeg tekst over beeld. Kijk hier o.a. naar filmpjes van het congres: www.mediaparkjaarcongres.nl
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.