Kinderen en experts formuleren tien mediawijze kinderrechten in manifest ‘Recht op mediawijsheid’

maandag 24 november 2014

Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat deze maand 25 jaar bestaat, moet meer aandacht schenken aan de toegenomen invloed van media op de levens van kinderen. Daarvoor pleiten kinderen en experts op het gebied van media en digitale kinderrechten met het manifest ‘Recht op mediawijsheid’. Het manifest is vandaag in Den Haag aan Kinderombudsman Marc Dullaert overhandigd. Marc Dullaert: “Het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’ is een fantastisch stuk. Ik ga dit zeker voorleggen aan de Europese koepel van Kinderombudsmannen”. In het document zijn tien mediawijze kinderrechten opgenomen die kinderen moeten helpen om zich optimaal en veilig te bewegen in onze mediasamenleving.

(Foto: Kees-Jan Bakker)

De overhandiging is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid die dit jaar in het teken van kinderrechten staat. Want hoe belangrijk het Kinderrechtenverdrag ook is, het document kan wel een opfrisbeurt gebruiken: in de belevingswereld van kinderen is in de afgelopen 25 jaar veel veranderd. Vooral de invloed van media is aanzienlijk toegenomen en juist over dit onderwerp valt er in het verdrag nauwelijks iets te lezen. Dat moet anders, vinden de kinderen en experts die het manifest hebben opgesteld. Ze hopen met hun constateringen en aanbevelingen een maatschappelijke discussie te starten.

» Bekijk hier de foto’s van de overhandiging van het manifest

manifest

Op de foto: Joyce Sint Nicolaas (Mediawijzer.net), Casper, Kinderombudsman Marc Dullaert, Jacqueline Kleijer en Simone van der Hof

Betere begeleiding

De Week van de Mediawijsheid is het initiatief van expertisecentrum Mediawijzer.net. Ter voorbereiding op het manifest zijn diverse bijeenkomsten met kinderen en jongeren georganiseerd. Hieruit bleek eens te meer hoe groot de invloed van media op het dagelijks leven van kinderen is, zegt Mary Berkhout, de programmamanager van Mediawijzer.net. “Kinderen van tegenwoordig groeien op met media maar dat betekent niet dat ze er als vanzelf wijs mee om kunnen gaan. Kinderen geven aan een groot vertrouwen te hebben in mediamakers en overheid. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dit vertrouwen niet beschamen”, aldus Berkhout.

Kinderpersconferentie 28 november 2014

Om helder te krijgen wat kinderen zélf de meest belangrijke mediawijze kinderrechten vinden, is een onderzoek opgenomen in het interactieve spel MediaMasters. Aan dit vaste onderdeel van de Week van de Mediawijsheid doen dit jaar 3500 basisschoolklassen mee: 80.000 kinderen uit groep 7 en 8. Tijdens de Kinderpersconferentie aan het einde van de Week presenteert een groep kinderen de resultaten van het onderzoek aan Eerste en Tweede Kamerleden. De Kinderpersconferentie vindt plaats in het Haagse Nieuwspoort op vrijdag 28 november om 10.00 uur.

Tien mediawijze kinderrechten

Het manifest is geïnspireerd door het Kinderrechtenverdrag van de VN. Veel van de onderwerpen waar kinderen tot hun achttiende mee te maken kunnen krijgen, komen in dit verdrag aan bod. Van onderwijs, wonen en gezondheid tot geloof, ouders en vrienden. De kinderen en experts die aan het manifest hebben bijgedragen hebben de volgende tien mediawijze varianten op de kinderrechten geformuleerd:

  1. Kinderen hebben recht op toegang tot internet
  2. Kinderen hebben recht op veilige media
  3. Kinderen hebben recht op mediawijze opvoeding
  4. Kinderen hebben recht op mediawijs onderwijs 
  5. Kinderen hebben recht op online vergetelheid
  6. Kinderen hebben recht op vrijheid van meningsuiting in de media
  7. Kinderen hebben recht op online privacy
  8. Kinderen hebben recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten
  9. Kinderen hebben recht op online spelen
  10. Kinderen hebben recht op mediagrenzen

» Lees hier het manifest Recht op mediawijsheid

Mediawijzer.net meent met het manifest een stevige basis te hebben gecreëerd om betrokken organisaties en initiatieven te vragen om vanuit de eigen deskundigheid (onderwijs, opvoeding, media, beleid, politiek etc) de doorvertaling te maken naar de praktijk. De komende tijd gaan we daarover graag in gesprek met de 1000 partners uit het netwerk van Mediawijzer.net en andere betrokkenen.

Meer informatie over de Week van de Mediawijsheid en het thema ‘Recht op mediawijsheid’ is te vinden op: www.weekvandemediawijsheid.nl.

Lees ook:
» 18+ websites grootste zorg voor ouders – WIJS magazine ondersteunt ouders bij mediaopvoeding
» Interactief spel MediaMasters van start in 3500 basisschoolklassen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.