Oproep aan toekomstige leraren: ga goed in gesprek over desinformatie 

maandag 17 januari 2022

Netwerk Mediawijsheid roept lerarenopleiders op om toekomstige leraren meer te bekwamen in het omgaan met desinformatie in de klas. De heftigheid van discussies neemt toe en veel studenten leren niet hoe ze met hun toekomstige klassen op een goede manier het gesprek over desinformatie kunnen voeren. Daarom lanceert Netwerk Mediawijsheid vandaag de nieuwe startpagina wikiwijs.nl/desinformatie. Hier kunnen lerarenopleiders en (toekomstige) leraren lespakketten, losse lessen en casussen over desinformatie vinden. Hiermee begint de campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie

Weerbaar tegen desinformatie

Projectleider Roelof van Laar: “We maken ons grote zorgen over de opkomst van desinformatie en de invloed hiervan op kinderen en jongeren. Desinformatie kan heel schadelijk zijn. Voor het individu, de democratie, maar ook de samenleving als geheel. Kinderen en jongeren worden erdoor opgejut of bang gemaakt. Het is van groot belang dat ze minder vatbaar worden voor desinformatie in onze digitale samenleving. Dus roepen wij (toekomstige) leraren en lerarenopleiders op ervoor te zorgen dat in elke klas goede gesprekken gevoerd kunnen worden over verkeerde informatie. Investeer nu in de informatie- en gespreksvaardigheden die daarvoor nodig zijn.” 

Goed in gesprek over verkeerde informatie

Netwerk Mediawijsheid start vandaag de landelijke campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ en een speciale startpagina voor het onderwijs: wikiwijs.nl/desinformatie (een dienst van Kennisnet). Met de campagne wil Netwerk Mediawijsheid lerarenopleiders stimuleren meer les te geven over desinformatie en studenten goed voor te bereiden op het gesprek over desinformatie in de klas. De startpagina biedt docenten en (toekomstige) leraren alles wat zij daarvoor nodig hebben en wijst de weg naar betrouwbare informatie en organisaties. Van Laar: “Als leraren goed beslagen ten ijs komen, vergroot dat uiteindelijk de weerbaarheid van kinderen en jongeren tegen desinformatie. En dat is hard nodig.”

Over Netwerk Mediawijsheid

Netwerk Mediawijsheid heeft de missie: ‘Iedereen mediawijs’. Met meer dan duizend aangesloten organisaties werkt het netwerk aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Want wie mediawijs is, kan zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een wereld vol media. Netwerk Mediawijsheid is een samenwerking van vijf organisaties: Beeld en Geluid, ECP, Kennisnet, HUMAN en Koninklijke Bibliotheek. Voor meer informatie over het project Goed in gesprek over verkeerde informatie, zie netwerkmediawijsheid.nl/goedingesprek.

Over Kennisnet (wikiwijs.nl)

Kennisnet is voor scholen en instellingen in het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) de gids en bouwer van het ict-fundament. Vanuit hun gidsfunctie helpen ze besturen en scholen verder met kennis over wat werkt met ict in het onderwijs. De geboden kennis maken ze praktisch toepasbaar. Zodat hun gidsfunctie ook echt leidt tot een professionele inzet van ict in het onderwijs. Wikiwijs is een dienst van Kennisnet; een openbare plek waar je open lesmateriaal kunt zoeken, maken en delen. Voor meer informatie zie kennisnet.nl/diensten/wikiwijs.

Lees ook:

» In Nederland heeft bijna iedereen last van nepnieuws

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.