Bij Ziggo hou ik me dagelijks bezig met hoe we als bedrijf milieu- en mensvriendelijk kunnen opereren. En die verantwoordelijkheid neem ik heel serieus. Vooral als het gaat om de manier waarop wij als bedrijf de maatschappij willen ondersteunen in het optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. Onze speciale aandacht gaat naar kinderen en jongeren. Hoe kunnen we hen helpen bewuste en kritische gebruikers van digitale en sociale media te worden? En hoe pakken we dat als bedrijf op een integere manier aan?
Speciaal voor groep 7 & 8 brengen wij dan ook een lespakket Slim online – safe & social uit [update: dit lespakket is niet meer beschikbaar]. We doen dat omdat we vinden dat onze verantwoordelijkheid verder gaat dan alleen een netwerk ter beschikking stellen. Het lespakket is erop gericht om leerlingen zelfstandig de juiste keuzes te laten maken als het gaat om (sociale) mediagebruik en (veilig) internetten. De werkboekjes bevatten een test, quiz, leerzame spelletjes, nieuwtjes en veel tips en trucs. In de bijbehorende digitale les maken leerlingen kennis met de mogelijkheden maar ook met de risico’s van internet en sociale media en krijgen ze tips en handvatten om er op een verstandige manier mee om te gaan. Het lespakket kan klassikaal ingezet worden én is ook geschikt voor ouders.
Mijn droom is om mijn afdeling en mijn functie overbodig te maken. Dit kun je doortrekken naar mijn inzet om kinderen en jongeren bewuste en kritische gebruikers van digitale media te maken. Hoe mooi zou het zijn als kennis over allerlei digitale mogelijkheden en menselijke interactie via sociale media een normaal en vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding zou zijn? Zo ver zijn we nog lang niet, want de zogenaamde digitale generatie is pas geboren na 1982. En zelfs die generatie heeft moeite met het volgen van de laatste technologische ontwikkelingen en sociale media trends. Laat staan de digitale immigranten, waar ik er overigens ook een van ben… Zo lang we nog niet zo ver zijn, zet ik me dus in om een positieve bijdrage te leveren.
It takes a village…
Voor mij zit de uitdaging in het bundelen van de kennis en ervaring die er al is, het bundelen van de hulpmiddelen (denk aan lespakketten voor scholen of speciale websites) en daarbij het zodanig betrekken van ouders dat zij als het ware automatisch hun kennis en ervaring op het gebied van social media overdragen op hun kinderen als op hun vrienden en kennissen, op hun vaders en moeders. Dat moet slimmer kunnen dan we tot nu toe gedaan hebben. Ik heb er ook wel vertrouwen in, want er zijn natuurlijk steeds minder digitale immigranten. Niet alleen als het gaat over mediawijsheid trouwens, maar ook over de toepassing van IT en het leren programmeren – bijvoorbeeld via CoderDojo’s. Ook dat geeft inzicht in hoe de digitale wereld werkt en hoe je vaardigheden kunt opdoen om jezelf te beschermen en te ontwikkelen.
Samenwerken met commerciële partijen
Mijn hoop is dat partijen die nu nog wantrouwend zijn ten opzichte van bedrijven die initiatieven op dit gebied ontplooien met ons mee gaan denken. Want daar baal ik wel eens van: dat initiatieven van bedrijven per definitie verdacht lijken te zijn en er uitsluitend op uit zijn kinderen (of hun ouders) te verleiden hun producten te kopen. Bedrijven kunnen wel degelijk een goede bijdrage aan onderwijs leveren. Met name als het gaat om onderwerpen waar behoefte gevoeld wordt om die te behandelen maar die (nog) niet onderdeel van het curriculum uitmaken. En ja, uiteraard moet dat op een integere manier gebeuren.
Dus gaan we bij Ziggo al jaren met partijen in zee die een goede naam hebben op het gebied van lespakketten, zoals Young Crowds. En we zorgen ervoor dat het materiaal gecontroleerd wordt door organisaties uit het maatschappelijk middenveld die er verstand van hebben en objectief kunnen oordelen over de inhoud, bijvoorbeeld ECP. En geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om scholen of kinderen te bestoken met advertenties of gadgets. Ook vragen we geen tegenprestatie in de vorm van naamsvermelding in de schoolkrant.
Wat we wél graag willen is leerkrachten en ouders vertellen waarom we het lespakket aanbieden en dat we hen graag helpen bij het vinden van de weg in de digitale wereld. En dat we open staan voor hun suggesties en kritiek. We leven in een extreem open samenleving, gelukkig wel, en de enige manier om die in stand te houden is door in contact en gesprek te blijven en van elkaar te leren. Dus: zijn er vragen, suggesties of kritiek? Richt ze graag aan mvo@ziggo.office.nl.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.