Mediawijzer.net is hét platform voor mediawijsheid professionals. Maar ben je ook bekend met Mediawijsheid.nl, de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media? Hier vinden ouders, opvoeders, leerkrachten en anderen antwoorden op uiteenlopende mediawijsheidvragen. De onderwerpen zijn opgedeeld in dossiers, met daarin overzichtelijke uitleg en concrete tips. In dit artikel zetten we 15 dossiers op een rij: de 5 best gelezen dossiers van 2015, de 5 nieuwste dossiers én de persoonlijke tips van het Mediawijzer.net team.
De 5 best gelezen dossiers van 2015 in een notendop
Programmeren
In het best gelezen dossier van dit jaar vind je tips om zelf én met kinderen of leerlingen aan de slag te gaan met programmeren, een echt buzzword én een vaardigheid die dit jaar bij veel partijen hoog op de agenda stond.
Lesmateriaal
Veel scholen willen in lessen aandacht besteden aan media en mediawijsheid, maar zien door de bomen het bos niet meer. Dit dossier biedt een overzicht van het beschikbare lesmateriaal.
ABC van mediawijsheid
Regelmatig is er ineens zo’n nieuw begrip waar iedereen het over heeft. In 2015 hoorden we bijvoorbeeld vaak ‘drone’, ‘Maker Movement’ en ‘phubbing’. In het ABC van mediawijsheid lees je over de actuele buzzwords op het gebied van mediawijsheid.
Sociale media
In de media is er vaak aandacht voor zowel de positieve als negatieve aspecten van sociale media, van pesten via WhatsApp tot het steunen van goede doelen. Hoe houd je sociale media leuk én veilig?
Online pesten
Pesten kan op veel manieren, maar niet iedereen beseft dat cyberpesten vaak veel verder gaat dan andere vormen. Pesters zijn online namelijk beschermd door anonimiteit. Dit kun je doen om (cyber)pesten aan te pakken.
Tips van de Mediawijzer.net redactie
Gemma Steeman, senior webredacteur:
Ik vind de ontwikkelingen binnen de digitale zorg inspirerend. Vooral vanwege de toepasbaarheid van technologie op échte mensen. E-health biedt kansen voor mensen die – vanwege ziekte of handicap – gebonden zijn aan (zieken)huis. Het geeft ze vrijheid, zelfstandigheid en maakt ze (pro)actiever. Het ontzorgt. Niet alleen patiënt, maar ook de arts, de maatschappij en het zorgstelsel. Het mes snijdt aan vele kanten. Tegelijkertijd wordt in deze branche ook een hele belangrijke discussie gevoerd – namelijk die over privacy en big data. Een vakgebied om in de gaten te houden dus! Het dossier Gezondheid 2.0 op Mediawijsheid.nl is een goede startpagina.
Frank ten Kate, stagiair communicatie
De vakantiedagen zijn een mooi moment om thuis naast de haard of kachel lekker te gamen. Maar is het verstandig om voor een lange tijd achter een tablet, gameconsole, smartphone of computer te zitten? Een lastige vraag waar ouders vaak geen kant en klaar antwoord op weten of krijgen. Aan de ene kant bieden virtuele omgevingen een context waarin kinderen (onbewust) nieuwe vaardigheden leren en trainen, bijvoorbeeld door ingewikkelde puzzels of problemen op te lossen. Ook ontcijferen ze mediaberichten en komen ze in aanraking met de Engelse taal. De lessen die zij hieruit trekken zijn waardevol en toepasbaar in het echte leven. Maar aan de andere kant bevatten deze virtuele omgevingen ook gevaren en risico’s. Langdurig stilzitten en gameverslaving zijn hier voorbeelden van. Hoe je verstandig met videogames omgaat, lees je in het dossier Gamen.
Micky Devente, community manager:
Grote banken, webshops en supermarkten: steeds vaker worden grote (merk)namen misbruikt voor het versturen van neppe berichten via e-mail. Iedereen heeft wel eens zo’n mail ontvangen en deze gaan er ook steeds realistischer uitzien. Met de feestdagen voor de deur, krijgt de Fraudehelpdesk ook steeds meer phishing-meldingen binnen. In het dossier Phishing lees je hoe deze vorm van cybercrime werkt, hoe je het herkent en wat je het beste kunt doen als je twijfelt of je met een phishing mail te maken hebt.
Mary Berkhout, programmamanager:
Openbare bibliotheken gaan met de komst van (nieuwe) media een steeds prominentere rol spelen in het mediawijzer maken van burgers, van jong tot oud. In het dossier Bibliotheek lees je alles hierover. Mediawijzer.net ondersteunt de bibliotheken met campagnes over mediawijsheid zoals de Week van de Mediawijsheid en de Media Ukkie Dagen. Ook moedigen wij bibliotheken aan om met de nieuwste media aan de slag te gaan. Zo hebben twee FabLabs – Zeeland en FrysLab – onlangs de Mediawijzer.net Aanmoedigingsprijs 2015 gewonnen.
Saskia Kuijl, junior webredacteur:
Hoewel Nederlanders over het algemeen heel digitaal vaardig zijn, ontbreekt het bij sommige bevolkingsgroepen toch nog vaak aan de juiste skills om volop van digitale technologieën te kunnen profiteren. Met alle gevolgen van dien: hun privacy komt in het gedrang, ze raken in een isolement of ze voelen zich achtergesteld omdat ze alledaagse dingen – zoals het regelen van bankzaken – niet goed kunnen doen. Om te zorgen dat ook deze groepen meekomen, is het belangrijk dat zij hulp krijgen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. In het dossier Digitale kloof lees je meer over de verschillen tussen bevolkingsgroepen en wat er door diverse partijen al gedaan wordt om de kloof stukje bij beetje te dichten. Ook wanneer je zelf graag je digitale vaardigheden wilt verbeteren, kun je in dit dossier terecht voor concrete tips.
Vers van de virtuele pers: de nieuwste dossiers
Kunstmatige intelligentie
Het houdt veel wetenschappers, filosofen en andere mensen bezig: kunnen computers straks net zo denken als wij, en wat betekent dat? De meningen over kunstmatige intelligentie zijn sterk verdeeld. Maar wat is het precies en wat kunnen we ermee? In dit dossier lees je er meer over.
Online omgangsvormen
Wat deel je wel op sociale media, en wat niet? Welke verantwoordelijkheid heb je? En hoe praat je hier met kinderen en jongeren over? In het dossier Online omgangsvormen worden deze vragen beantwoord.
Internationaal
Kinderen leren om bewust en kritisch met media om te gaan, hoe pakken ze dat op andere plekken aan, en met welke begrippen en definities? Niet alleen in Nederland gebeurt er veel op het gebied van mediawijsheid – het is leuk én nuttig om ook eens buiten de grenzen te kijken.
De (nabije) toekomst
Blogs, films en verhalen barsten van de toekomstscenario’s: welke rol krijgen digitale technologieën in ons leven? In het dossier over De (nabije) toekomst lees je over onder meer Intieme Technologie en Virtual Reality.
Recht op mediawijsheid
Kinderen moeten zich optimaal en veilig kunnen bewegen in onze mediasamenleving. In het manifest ‘Recht op mediawijsheid’ zijn tien kinderrechten in een eigentijds, mediawijsheid-jasje gestoken. Het gelijknamige dossier op Mediawijsheid.nl biedt meer informatie over (digitale) kinderrechten en diverse initiatieven en tips.
Tips?
Bekijk hier alle dossiers. Mis je een onderwerp? Welk dossier zie jij graag terug? Laat je tip achter in de reacties!
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.