Van hackers tot dataverzamelende apps: hoe alert ben jij online?

maandag 26 oktober 2015

We nemen onze tablets, laptops en smartphones overal mee naartoe en we zijn steeds vaker en langer online. Maar denken we wel genoeg na over onze veiligheid wanneer we verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk? En weet jij hoe je phishing of een virus kunt voorkomen? Om onder Nederlanders het bewustzijn over cybersecurity te vergroten start vandaag de jaarlijkse Alert Online campagne, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Tot en met 6 november vinden allerlei activiteiten plaats over veilig en slim internetten, ook door netwerkpartners van Mediawijzer.net.

Betrokken netwerkpartners zijn: Bureau Jeugd en Media, Haagse Hogeschool, Kennisnet – Mijn Kind Online, KPN, Ouders Online, TNO, Veiliginternetten.nl, ECP, Vodafone en Ziggo. In dit blogartikel licht ik graag enkele activiteiten voor je uit.

Wat gebeurt er met jouw persoonlijke data?

Lancering campagne met basistips over bewust online delen

Jongeren denken niet altijd na over wat ze online posten, wat vervelende gevolgen kan hebben. Wat op internet verschijnt is er immers niet altijd meer helemaal vanaf te krijgen. Twee kernpartners van Mediawijzer.net, ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en Kennisnet, hebben samen met Facebook een campagne en gids opgezet met basistips over het bewuster online delen van informatie. Daarnaast gaan zij op vrijdag 30 oktober om tafel met experts om te bespreken hoe de bewustwording bij jongeren vergroot kan worden.

ConsuWijzer geeft praktische tips over apps

Weet jij welke data de apps op je telefoon over jou verzamelen en wat ermee gedaan wordt? Veel mensen lezen niet altijd waar ze akkoord mee gaan wanneer ze een app installeren. Het consumentenloket ConsuWijzer geeft tijdens Alert Online praktische tips en informatie aan consumenten om hen erop te wijzen dat ze voor apps veelal ‘betalen’ met hun persoonlijke gegevens. Dit heeft ook voordelen, zoals een app die helemaal is afgestemd op jouw persoonlijk voorkeuren. Maar het is wel iets waar we onze eigen, bewuste keuzes over moeten kunnen maken en dat kan alleen als je weet waar je op moet letten.

» Bekijk de adviezen van ConsuWijzer

Zorg dat je identiteit van jou blijft

Wat er kan gebeuren als je ondoordacht met je persoonlijke gegevens omgaat, laat schrijfster Maria Genova zien in haar boek ‘Komt een vrouw bij de H@cker’. Stel je voor: je gaat op vakantie en deelt op sociale media een foto van je paspoort. Of je koopt iets via Facebook en post je bankgegevens om de koop rond te maken. Mensen denken vaak dat er niet zo veel kan gebeuren, maar identiteitsfraude is een reëel scenario dat dagelijks mensen overkomt. Tijdens Alert Online vertelt Maria over dit fenomeen en hoe het te voorkomen is.

» Lees meer over het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’

Als het gaat om identiteitsdiefstal vormen jongeren een kwetsbare groep. Ze zijn veel online en delen daar ook veel. Bureau Jeugd & Media biedt scholen een gratis mentorles aan waarmee jongeren onder andere leren hoe ze hun identiteitspapieren veilig kopiëren en zo voorkomen dat er internetcriminelen aan de haal gaan met hun gegevens.

» Download het lesmateriaal hier

Kinderen, jongeren en studenten aan het woord

Natuurlijk is het niet alleen de rol van ‘experts’, de overheid en bedrijven om Nederland bewust te maken van online veiligheid. Jonge mensen groeien op in een wereld vol media en hebben er daardoor een andere – vaak verfrissende – kijk op.

3 november: kinderdebat Veilig internet

Hoe denken kinderen zelf eigenlijk over veilig internetten? Op dinsdag 3 november organiseren Deloitte, KPN en The Hague Security Delta het kinderdebat Veilig internet. Zo’n vier klassen uit groep 7 en 8 van verschillende Haagse scholen spelen deze ochtend tegen elkaar en leren om hun mening te verwoorden, zich in te leven in een ander standpunt en het vinden van geschikte en valide argumenten. Vaardigheden die ook online weer goed van pas kunnen komen!

Afstudeerprojecten over cybersecurity- en safety

Op de Haagse Hogeschool, eveneens netwerkpartner van Mediawijzer.net, en op de NHL Hogeschool in Leeuwarden gaan studenten van verschillende studierichtingen aan de slag met de thema’s cybersecurity en -safety. Er worden onder andere afstudeeronderzoeken op het gebied van deze thema’s gepresenteerd. Een mooie kijk op actuele ontwikkelingen: wat zijn nu veelbesproken thema’s, en hoe worden deze onderzocht door jonge mensen die zich middenin het speelveld begeven?

» Kijk voor meer activiteiten op AlertOnline.nl

Test je kennis over digitale veiligheid

Wil je weten hoe het met jouw eigen digitale gedrag zit? In de Alert Online quiz beantwoord je vragen over alledaagse situaties. Herken je een verdachte mail? Denk je goed na over wat je online deelt? Met de quiz kom je erachter wat je al goed doet, en bij wat je slimmer kunt aanpakken ontvang je concrete tips.

Kijk voor meer informatie over de campagne en een overzicht van alle activiteiten op www.alertonline.nl. In de toolkit vind je voorlichtingsmateriaal waarmee je je netwerk bewust kunt maken van online veiligheid.

Meer inspiratie

Mediawijzer.net is als partner aangesloten bij Alert Online en houdt zich het hele jaar door bezig met online veiligheid. Lees bijvoorbeeld ter inspiratie ook de dossiers ‘Privacy‘ en ‘Cybercrime‘ voor nieuws, informatie en relevante partners.

Doe jij deze week mee aan Alert Online?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.