Je privacy en veiligheid zijn online steeds vaker in het geding. Maar wat kun je eraan doen? De Internetvrijheid Toolbox geeft (praktische) antwoorden en stappenplannen.
Je herkent het vast: Je hoort steeds vaker dat je privacy en veiligheid online in het geding zijn, maar je weet niet wat je eraan kunt doen. Gelukkig hoef je geen technologie-expert te zijn om jezelf te kunnen beveiligen. Veel risico’s kun je met een beetje hulp zelf afvangen. Door een sterk wachtwoord te gebruiken, bijvoorbeeld, in plaats van voor al je accounts dezelfde. Of door regelmatig je computer te updaten, een privacy-vriendelijke browser te gebruiken en bewuster te zijn van wat je deelt op sociale media.
Voor informatie over deze onderwerpen en meer, kun je terecht bij de Internetvrijheid Toolbox: hét adres voor al je vragen over privacy, vrijheid en veiligheid online.
Hoe helpt de Internetvrijheid Toolbox?
De Toolbox bevat adviezen, tools en stappenplannen. De adviezen gaan voornamelijk over waar je op moet letten als je je online begeeft.
- Hoe beveilig je je computer, je gegevens en je privacy?
- Hoe kun je zorgen dat jouw communicatie privé blijft?
- Zoek je een privacy-vriendelijk alternatief voor WhatsApp?
- Of wil je jouw browser uitrusten met plugins die jouw privacy waarborgen?
- Je vindt op de website ook besprekingen van veelgebruikte diensten en applicaties. We noemen ze tools.
- Tot slot hebben we een aantal stappenplannen samengesteld. Deze vind je onder het kopje “Snel regelen”.
De Internetvrijheid Toolbox is gemaakt door een groep gedreven vrijwilligers. Zij zetten zich in voor een toekomst waarin internetvrijheid is gewaarborgd. Deze groep komt regelmatig samen om ontwikkelingen te bespreken, nieuwe tools te testen en feedback te verwerken waardoor de Toolbox steeds sterker wordt. Iedereen kan zich bij deze groep aansluiten.
Waarom is het belangrijk?
Privacy en communicatievrijheid komen online steeds meer onder druk te staan. Door grote corporaties die de controle willen over jouw persoonlijke gegevens, maar ook door overheden die steeds meer informatie over hun burgers willen verzamelen. Dat betekent dat er bijna altijd iemand met jou meekijkt en informatie vergaart over waar je bent en naartoe gaat, welke websites je bezoekt en met wie je belt, appt of mailt. En als we niets doen, zal deze controle blijven groeien.
Bits of Freedom werkt hard om ervoor te zorgen dat overheid en bedrijfsleven slecht beleid terugdraaien en goed beleid invoeren. En in de tussentijd helpen we internetters om hun eigen privacy en vrijheid te waarborgen. Dat doen we behalve met de Internetvrijheid Toolbox, ook met het Privacy Café. Het Privacy Café vindt plaats bij een bibliotheek of een andere openbare, gratis toegankelijke plek. Tijdens het Café wordt jong en oud door vrijwilligers geholpen met het beveiligen van hun laptop, tablet en smartphone.
Meer weten?
Bezoek een Privacy Café bij jou in de buurt, neus eens rond op de Internetvrijheid Toolbox of bezoek de website van Bits of Freedom voor de laatste stand van zaken wat betreft internetvrijheid in Nederland en wat jij kunt doen om te helpen.
Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zich dagelijks in voor de online vrijheid en privacy van Nederlandse burgers, door middel van lobby, actie en empowerment, en met behulp van de brede internetvrijheidsbeweging in Nederland.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.