Maandagochtend 6.30 uur. De tv staat al vroeg aan want RTL Nieuws opent met de lancering van Veiliginternetten.nl. “Er is nu één herkenbare plek waar je betrouwbare informatie vindt over veilig internet”, zegt minister Kamp van Economische Zaken, initiatiefnemer van de site, samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationaal Cyber Security Centrum, ECP (Platform voor de Informatiesamenleving) en het bedrijfsleven.
We zijn dus live op de eerste dag van de landelijke campagne Alert Online. En niet alleen de site, maar ook de bijbehorende Facebookpagina en het Twitteraccount @Vinternetten. Na maanden achter de schermen te hebben gewerkt aan content en techniek van de site, is nu voor iedereen het resultaat te zien. Spannend.
Doel: Nederlands helpen veilig te internetten
Veiliginternetten.nl heeft als doel om Nederlanders te helpen veilig te internetten. Op de site vind je tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten. Bijvoorbeeld over hoe je veilig omgaat met je online privacy, hoe je veilig gebruik maakt van wifi en wat je kunt doen en laten op sociale media. Ook vind je er uitleg over hoe je kinderen helpt veilig online te zijn. De site is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet. Geschikt voor elke Nederlander van 3 – 99 jaar dus.
Zo’n website klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Want hoe bedien je tegelijkertijd iemand op leeftijd die voor het eerst een smartphone in handen krijgt, ouders met kinderen die chatten, twitteren en filmpjes online zetten met alle gevaren van dien én de mensen die de basis van internetbeveiliging al onder de knie hebben, maar willen weten hoe je firmware bijwerkt en het wachtwoord van de router aanpast? Dat vraagt om content die toegankelijk geschreven is, maar zonder daarbij in jip- en janneke taal te vervallen. En een vormgeving die op een overzichtelijke manier van basisinstellingen naar diepere technische informatie gaat. Of we hierin geslaagd zijn? Dat vinden wij wel, maar het eindoordeel is vooral aan de bezoekers.
De reacties zijn positief. Mensen waarderen het nieuwe initiatief. De volgers op Twitter en Facebook nemen rap toe. Natuurlijk zitten er ook kritische geluiden bij. Maar daar zijn we blij mee, want Veiliginternetten.nl is namelijk nooit af. Doorlopend passen en vullen we de content aan. Bijvoorbeeld vanwege nieuwe bedreigingen op internet, maar ook omdat besturingssystemen veranderen. De site wordt er alleen maar beter op en vollediger van.
Samenwerkingen
Voor de content werken we samen met de ministeries maar ook met vele partners. Ook verwijzen we rechtstreeks naar content op websites van partners. Zoals de bron van informatie die mediawijsheid.nl is voor bijvoorbeeld het aanbod van lesmateriaal.
Het succes van de website is voor een groot deel afhankelijk van een goede samenwerking met onze partners. Hun kennis en kunde draagt bij aan de doelstelling van Veiliginternetten.nl waarbij elke Nederlander van elk niveau over elk onderwerp informatie kan vinden over het veilig gebruik van internet.
Afscheid van Digibewust
Nu Veiliginternetten.nl in de lucht is nemen we overigens afscheid van Digibewust en Waarschuwingsdienst. Beide sites zijn of gaan doorverwijzen naar de nieuwe site. Dat betekent dat bijvoorbeeld de activiteiten die je voorheen zou verwachten van Digibewust we nu voortzetten onder de naam Veiliginternetten.nl. Zoals de Safer Internet Day op 10 februari 2015 waar de voorbereidingen binnenkort weer voor gaan starten. Alles is te vinden op onze Facebookpagina. Volg ons!
Wat vinden jullie van de nieuwe website Veiliginternetten.nl?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.