Op 14 mei kwamen ruim 100 professionals uit het onderwijs, bibliotheekveld en cultuursector samen in de Bibliotheek Utrecht voor de inspiratiebijeenkomst ‘Samen een goed verhaal 2025’. Penvoerders van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK), beleidsmakers op het gebied van digitale geletterdheid en partners van de Bibliotheek op school dachten na over de samenhang tussen leesbevordering, cultuureducatie en digitale geletterdheid in het curriculum.
De bijeenkomst stond in het teken van vakoverstijgend werken, met als rode draad: hoe kunnen we leerlingen beter voorbereiden op de samenleving van morgen door leesbevordering, cultuureducatie en digitale geletterdheid in samenhang aan te bieden?

Verslag inspiratiemiddag ‘Samen een goed verhaal 2025
‘Samen een goed verhaal 2025’ maakte duidelijk dat leesbevordering, cultuureducatie en digitale geletterdheid geen losstaande onderdelen zijn, maar elkaar juist kunnen versterken in een rijk en samenhangend curriculum. De bijeenkomst bood inspiratie en handvatten om die verbinding in de praktijk vorm te geven. In dit verslag vind je de hoogtepunten en inzichten, en de presentaties van de sprekers.
Geletterdheid en digitale keuzes
Onderzoeker Daniëlle van den Brink (Hogeschool Windesheim) beet het spits af met haar onderzoek naar leergebied-overstijgend onderwijs. Zij benadrukte dat digitale geletterdheid niet alleen draait om het beheersen van technologie, maar juist ook om het maken van bewuste keuzes. ‘Digitale geletterdheid is ook het kunnen besluiten om technologie níet te gebruiken.’
Volgens Van den Brink begint digitale geletterdheid bij geletterdheid in de breedste zin: kunnen lezen, begrijpen en focussen.
Reflectie als leerinstrument
Henk la Roi, docent-onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, ontwikkelde een minor waarin lezen en digitale geletterdheid samenkomen. Denkmethodes als het bijhouden van een handgeschreven dagboek, socratische gesprekken en ‘zien-denken-vragen’-routines vormden de kern. ‘In het begin hadden ze moeite met een A4’tje tekst, later lazen ze geconcentreerd een heel hoofdstuk.’
Nieuwe kerndoelen: meer samenhang, meer betekenis
Moniek Warmer en Jansje Meijman (curriculumontwikkelaars bij SLO) lichtten de actualisatie van de kerndoelen toe, met een pleidooi voor meer samenhang tussen leergebieden. Betekenisvol leren vergroot de motivatie en verbetert de leerprestaties.
Download de PDF-presentatie van Moniek Warmer en Jansje Meijman
Digitale geletterdheid op school
Anja Schakel (onderwijsadviseur bij Cpunt) presenteerde haar onderzoek over digitale geletterdheid in Haarlemmermeer. ‘Scholen willen er iets mee, maar een duidelijke visie ontbreekt vaak.’ Haar oproep: ontwikkel een gedeeld referentiekader waarin digitale geletterdheid, kunst en lezen elkaar versterken.
Voor vragen: anja.schakel@cpunt.nl
Praktijkvoorbeeld: technologie en poëzie
Michelle Kootkar (KITE educatie) liet zien hoe kunst en technologie elkaar kunnen versterken. Op een literaire basisschool in Rotterdam liet zij leerlingen interactieve schilderijen maken die bij aanraking een zelfgeschreven gedicht laten horen.
Poëtische afsluiting
Lisa van Tongeren, stadsdichter van Zaanstad, sloot af met haar gedicht ‘Reikwijdte’. “Waag je aan iets dat over alles heen reikt.”
Deze bijeenkomst is een samenwerking van Stichting Lezen, Netwerk Mediawijsheid en LKCA
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.