Verslag programmalijn Radicaal weerbaar – Mediawijsheid Kennisdag 2025

woensdag 14 mei 2025

De Mediawijsheid Kennisdag 2025 bestond uit vier inhoudelijke programmalijnen. Hieronder lees je het verslag van de programmalijn Samen rondom het kind. Klik hier om naar het overzicht van de complete dag te gaan.

Tijdens de programmalijn Radicaal weerbaar draait alles om de vraag: hoe maken we jongeren online weerbaarder tegen haat, polarisatie en radicalisering? Safoan Mokhtari, ambtenaar Jeugd en Veiligheid bij de gemeente Amsterdam, opent de sessie.

Online radicalisering als pedagogisch vraagstuk

Stijn Sieckelink, lector Youth Spot aan de Hogeschool van Amsterdam, vertelt dat online radicalisering niet alleen een veiligheidsprobleem is, maar vooral een pedagogische uitdaging. “Jongeren zijn op zoek naar betekenis en erkenning. Soms vinden ze die op plekken waar haat en uitsluiting centraal staan.”

Stijn Sieckelink


Het wordt zorgwekkend als een jongere zich zó sterk verbonden voelt met een bepaalde ideologie, dat er geen ruimte meer is voor andere meningen, stelt Stijn. Dan neemt de kans op dwang of geweld toe. Stijn laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe jongeren al vroeg in aanraking komen met extreme content: “Ze zoeken het niet op, maar ze komen het wel tegen.” Vooral gesprekken over gevoelige onderwerpen zoals gender en identiteit zijn gespannen. Vertrouwen is volgens hem de sleutel: “Als je naast jongeren gaat staan, vertellen ze vanzelf wat er speelt.” Professionals hoeven geen pasklare antwoorden te hebben. Wel tijd, aandacht en de durf om het gesprek aan te gaan, ook één-op-één.

Workshop: Samen tegen online haat

Na de lunch begeleiden Azza Kuno en Mirte van Tulder van Diversion een actieve workshop. Zij laten zien hoe hun projecten, zoals Under Pressure en Samen sterk tegen online haat, jongeren helpen om weerbaarder te worden. Hun aanpak bestaat uit drie stappen: bewustwording creëren, de dialoog aangaan en werken aan een positieve groepsnorm. Professionals krijgen handvatten om op een open, veilige manier met jongeren te praten over online gedrag. Belangrijk is dat jongeren zich vrij voelen om hun ervaringen te delen. Dat lukt alleen met duidelijke regels, herkenbare voorbeelden en oprechte nieuwsgierigheid.

In groepen denken deelnemers na over de vraag: wat kun jij (meer) doen om online haat tegen te gaan? Een belangrijke les: je hoeft als docent of jongerenwerker geen expert te zijn. Door je op te stellen als gesprekspartner in plaats van als autoriteit, ontstaat ruimte voor echte verbinding.

Wat kun je als professional doen?

Tot slot volgt een panelgesprek met docent Els van Barneveld, jongerenwerker Mert Mutlu en Valerie Grootveld van Fastlife Agency. Moderator Safoan stelt de vraag: moet ik me als ouder zorgen maken over sociale media? De panelleden zijn het eens: zorgen zijn terecht, maar paniek helpt niet. Jongerenwerkers zien problemen vaak eerder dan ouders, die pas iets merken als het misgaat. Ouders betrekken blijft lastig, vaak bereik je vooral de ouders die toch al betrokken zijn.

Er klinkt een duidelijke oproep: professionals moeten samenwerken, meegroeien met technologische ontwikkelingen en online zichtbaar durven zijn. Jongeren zoeken herkenning. Als je er bent, echt luistert en niet oordeelt, verlaag je de drempel voor contact.

De Mediawijsheid Kennisdag 2025 bestond uit vier inhoudelijke programmalijnen. Hierboven lees je het verslag van de programmalijn Radicaal weerbaar. Klik hier om naar het overzicht van de complete dag te gaan.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.