Video: De Cyberbank helpt mensen met een digitale achterstand verder

maandag 31 januari 2022

Hoe verging het de zes projecten die in in 2021 een stimuleringsbijdrage kregen van Netwerk Mediawijsheid als onderdeel van de Challenge All Inclusive? Van co-creatie met studenten tot inclusief ontwerp van AI: de zes initiatieven zetten ieder op eigen manier in op inclusief ontwerp, inclusief bereik of inclusieve media. Ze blikken terug op de lessen die ze leerden tijdens hun project en geven tips aan het netwerk. Vandaag: Josette de Vroeg over de Cyberbank

De missie van Netwerk Mediawijsheid is: iedereen mediawijs. Hiermee bedoelen we ook echt iedereen: dus ook mensen die in de mediasamenleving soms over het hoofd worden gezien, mensen die moeite hebben om mee te komen – of mensen die de kans daarvoor niet krijgen. Daarom organiseerde Netwerk Mediawijsheid de Challenge All Inclusive 2021. Netwerkpartners werden uitgedaagd om samen (eerste) stappen te zetten om inclusie te vergroten.

De Cyberbank, een inzending van Cybersoek, ICT vanaf Morgen en de Alliantie Digitaal Samenleven was één van de zes gehonoreerde projecten. Met dit initiatief krijgen kansarme Amsterdammers toegang tot een device, internet en passende ondersteuning in de vorm van digitale ondersteuning en/of cursussen. Josette de Vroeg vertelt meer over het project.

Hoe zijn jullie op het idee voor dit project gekomen?

“Toegang tot goed werkende digitale middelen en het opdoen van kennis en ervaring zijn al decennia essentieel om mee te kunnen doen. Voor velen is dit vanzelfsprekend. We zijn permanent online om te leren, te werken, te ontspannen, te winkelen en anderen te ontmoeten. Toch kan rond de 10% van de samenleving niet mee in deze digitale ratrace. Meestal zijn hier meerdere oorzaken voor. Armoede, een laag leervermogen, weinig zelfvertrouwen of een lage taalvaardigheid. Maar ook culturele verschillen, trauma’s of een beperking. Allen vergroten ze de afstand tot de digitale wereld. En daarmee tot de samenleving. Een afstand die bovendien niet zomaar is in te halen. De gevolgen zijn groot, want het vergroot  armoede, schulden, eenzaamheid, informatieachterstand, een laag zelfbeeld en chronische stress. Dit kan ernstige gezondheidsschade opleveren.”

Wat vind je de belangrijkste les die je van dit project geleerd hebt?

“Dat je zo simpel mogelijk moet beginnen. Dit project raakt zo ontzettend veel vlakken: op duurzaam, circulair en sociaal gebied. We krijgen nu al zoveel aanvragen. We zien dit echt als een begin en als de basis goed staat, kunnen we kijken hoe we het verder kunnen uitrollen.”

Wat is het advies dat je aan netwerkpartners mee wilt geven als ze zelf met inclusie aan de slag willen?

“Het is altijd maatwerk. Wij vanuit Cybersoek kijken altijd als eerste naar de behoefte. We vragen door en luisteren. Dan pas kunnen we kijken hoe we zo goed mogelijk kunnen helpen.
Wat ik bedoel met maatwerk, heb ik ook hierboven beschreven: Je moet altijd verder kijken. Meestal is er meer dan één oorzaak voor iemands digitale achterstand.”


In bovenstaande video zie je hoe de Cyberbank werkt


Lees ook:

» Deze 6 initiatieven ontvangen de stimuleringsbijdrage om werk te maken van inclusie
» De Taalversterker maakt complexe teksten automatisch eenvoudig
» “Om effect te creëren, moet je een kiezel in het water gooien”
» “Tijdens onze samenwerking hebben we echt nieuwe dingen van elkaar geleerd”
» “Inclusie kan een lastig thema zijn, maar ieder stapje helpt”

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.