Begint je zoon of dochter aan tafel ineens over bits? Of ThemaMissies? Dikke kans dat je kind dan meedoet aan MediaMasters. Ongeveer de helft van alle groepen 7 en/of 8 in Nederland doet hier jaarlijks aan mee. Maar wat ís MediaMasters nou eigenlijk? We vroegen het aan Aniek en Sarah, die samen werken aan de ontwikkeling van de game.
Wat is MediaMasters?
MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. De game is speciaal voor groep 7 en 8 gemaakt en wordt in de klas gespeeld. De leraar van de klas bepaalt dus of de klas meedoet of niet. Door het spelen van de game bouwen kinderen basiskennis op over mediawijsheid. Maar spelenderwijs worden ze ook taal- en rekenvaardiger. MediaMasters is daarnaast een échte wedstrijd, waar leerlingen fanatiek aan meedoen! Alle deelnemende klassen strijden tegen elkaar om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.
Het spel is een onderdeel van de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) Na deze week kunnen kinderen zelfstandig verder spelen met vijftien ThemaMissies.
Waarom is het goed dat je kind meedoet aan MediaMasters?
Jongeren (10-15 jaar) zijn een stuk minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna de helft (47%) het eigen niveau overschat. En dat terwijl deze vaardigheden juist van groot belang zijn: ze kunnen jongeren helpen bij het inschatten van mogelijk gevaarlijke online situaties en vormen de basis voor hun eigen online gedrag.
Goed omgaan met (online) media gaat over veel meer dan handig gebruik kunnen maken van je smartphone. Want, wat voor verdienmodellen zitten er achter gratis games of apps, hoe herken je phishing of reclame, waarom loopt online communicatie vaker mis en hoe ga je daar dan slim mee om? Hoe eerder kinderen op school met dit soort onderwerpen bezig zijn hoe beter ze voorbereid zijn op wat er later allemaal op ze afkomt. En daar kan MediaMasters dus aan bijdragen.
Kan ik m’n kind helpen met MediaMasters?
Kinderen worden aangemoedigd om thuis aan de slag te gaan met MediaMasters. Onder andere door het spelen van opdrachten op MediaMasters Extra. Hiermee kunnen ze extra bits (punten) verdienen voor hun klas. Help ze dus met het opzoeken van de pagina, het spelen van de spelletjes en het inloggen met hun klassennaam. Maar ga ook het gesprek aan met je kind. Wat vindt jouw kind van het eigen mediagebruik? Zijn er bijvoorbeeld dingen die jullie van elkaar kunnen leren?
Met welke onderwerpen gaat je kind aan de slag?
MediaMasters is gebaseerd op vijftien verschillende thema’s. Er komen dus veel verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan online pesten, cybercriminaliteit en privacy Maar er is ook aandacht voor een onderwerp als kunstmatige intelligentie. Leerlingen leren zo bijvoorbeeld hoe goed kunstmatige intelligentie is in het (na)maken van schilderijen, portretfoto’s of muziek, of hoe bepaalde technieken in reclames er voor zorgen dat we dingen beter onthouden.
Hoe kan je zelf aan de slag met de onderwerpen van MediaMasters?
Hoe bewust ben jij je van je eigen online veiligheid? En hoe praat je met je kind over (de risico’s van) sexting? Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden er veel activiteiten georganiseerd die je gratis kan bijwonen als ouder om meer te leren over media(opvoeding).
Ook is het na de Week van de Mediawijsheid mogelijk om samen met je kind ThemaMissies te spelen op MediaMasters Extra waarbij jullie je kunnen verdiepen in alle vijftien thema’s die er in MediaMasters aan bod komen. Benieuwd wat er nog meer wordt georganiseerd tijdens de Week van de Mediawijsheid? Neem eens een kijkje op de landelijke kaart.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.