Dit zijn de vijf nominaties voor de Stimuleringsregeling aanmoedigingsprijs 2016

donderdag 24 november 2016

Wat hebben de vijf genomineerden voor de Stimuleringsregeling aanmoedigingsprijzen van 2016 met elkaar gemeen? Ambitie, doorzettingsvermogen en ondernemerschap. Alle vijf staan zogezegd ‘met de poten in de modder’ en hebben hun project niet alleen voor de doelgroep ontwikkeld maar vooral ook met. Ze laten zich daarbij niet tegenhouden door allerlei praktische bezwaren zoals het ontbreken van een vaste plek voor mediawijsheid in het onderwijs, het gemis aan meetmethodes van mediawijsheid of het lastig kunnen bereiken van jongeren met kunst en cultuur. Ze durven het aan en dat leidt tot veel enthousiasme en succes.

De vijf genomineerden zijn:

Digital Playground: DIY Virtual Reality

Digital playground biedt een gratis tool waarmee je als culturele instelling of school je content in een VR workshop kunt aanbieden aan jongeren. Bijvoorbeeld om een virtual reality-werkstuk te maken over erfgoed, een artistieke stroming, architectuur of historie.

Mediaprofiel: Mediaprofiel: wie ben jij online?

Met het Mediaprofiel kun je een persoonlijke scan maken van je mediawijsheid competenties. Op basis daarvan kun je een ontwikkeltraject starten en na afloop opnieuw meten hoe het ervoor staat met je mediawijsheid. Ideaal dus bij de start en na afloop van een lespakket mediawijsheid.

OBA MediaQuest: interactieve tabletgame

De game MediaQuest maakt kinderen en jongeren bewust van de invloed die media hebben op hun leven en daagt ze uit zélf te onderzoeken hoe media gebruikt en ingezet worden. De game is zo gemaakt dat deze ook voor andere bibliotheken buiten de OBA bruikbaar is.

Schoolstudio: Fotografie en Stop Motion op de Heldring

Schoolstudio heeft samen met VSO de Heldring een lessenserie ontwikkeld op basis van Stop Motion binnen de leerlijn Beeldende Vorming. Door de combinatie met teamscholing zijn leerlingen optimaal uit te dagen om creatief aan de slag te gaan met media. De Heldring heeft het maken van Stop Motions vervolgens onderdeel gemaakt van het lesprogramma.

Vlissingse Schoolvereniging: Leerlijn programmeren in het basisonderwijs

Het initiatief bestaat uit het ontwikkelen van een leerlijn programmeren voor alle basisschoolkinderen van de school van 4 t/m 12 jaar. Het project laat zien hoe je volop gebruik kunt maken van bestaande materialen en kennis en toch maatwerk voor de eigen school kunt vormgeven.

Verder dan veilig internetten

De nominaties bij elkaar laten zien hoe spannend en divers het mediawijsheid landschap zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Er zitten maar liefst drie ‘business to business’ projecten bij met tooling gericht op collega-instellingen (Digital Playground, MediaProfiel en OBA) en twee scholen die zelf aan de slag zijn gegaan (Vlissingse Schoolvereniging en de Heldring).

Mediawijsheid gaat bij al deze projecten veel verder dan ‘veilig internetten’ en draait vooral om de nieuwe mogelijkheden die media bieden voor jongeren: om zichzelf creatief uit te drukken, hierop te reflecteren en zich verder te ontwikkelen. Een prachtig quintet aan nominaties dus!

Op donderdag 14 december 2016 vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling. Het totale prijsbedrag is €15.000,-. Aan de vijf genomineerden worden twee prijzen toegekend (met prijsbedrag) en drie speciale vermeldingen (zonder prijsbedrag).

De prijzen worden uitgereikt op de Eindejaarsbijeenkomst op 14 december 2016 in Beeld en Geluid. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Als je er ook bij wilt zijn, mail dan snel naar: [email protected].

Over de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling

De missie van Mediawijzer.net is het verbinden, versterken en inspireren van mediawijsheid initiatieven en organisaties rond mediawijsheid. Een van de instrumenten om dit te bereiken is de jaarlijkse Stimuleringsregeling. Ieder jaar kunnen netwerkpartners een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een bijdrage aan een project. Daarnaast was het dit jaar voor de tweede keer mogelijk een aanvraag te doen voor een prijs of een speciale vermelding. Dit is om aantoonbaar succesvolle initiatieven nóg breder bekend te maken en onder de aandacht te brengen van het netwerk als inspiratie. Lees hier meer over de jaarlijkse Stimuleringsregeling.

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.