Vind veilige apps in een digitale jungle

donderdag 16 juni 2016

Ouders en leerkrachten zien vaak door de bomen het bos niet meer. Door een miljoenenaanbod aan kinder-apps hebben ouders simpelweg geen idee welke geschikt zijn. Dat moet anders. Om ouders op weg te helpen hebben wij bij Cinekid het Cinekid AppLab ontwikkeld, een gratis app met een onafhankelijke selectie van veilige en kwalitatieve applicaties voor kinderen.

Tabletgebruik in een digitale jungle

We zijn begonnen met AppLab omdat we zagen dat kinderen al vanaf erg jonge leeftijd hun weg wisten te vinden op smartphones en tablets. Kennis en onderzoek over het gebruik ontbrak toen echter nog. Veel app ontwikkelaars proberen deze jonge doelgroep aan te spreken met tal van apps, maar welke zijn nou echt goed en geschikt? Dat blijft voor ouders en leerkrachten vaak onduidelijk. De digitale wereld is niet meer uit ons leven weg te denken. Zeker 3 op de 4 huishoudens hebben een tablet en het tabletgebruik onder kinderen blijft stijgen. Kinderen groeien op met de nieuwste apparaten en technologieën. Het is onvermijdelijk om met digitale gadgets in contact te komen. Wij willen met AppLab een veilige plek binnen deze digitale jungle creëren.

Volgens Peter Nikken (Erasmus Universiteit Rotterdam/het Nederlands Jeugdinstituut) dragen kwalitatieve apps op veel manieren bij aan de ontwikkeling van een kind. Er bestaan ontelbaar veel applicaties die gunstig zijn voor de emotionele, fysieke, cognitieve en creatieve groei. Ouders staan dan ook positief tegenover digitale media. Maar door het enorme aanbod tasten ouders vaak nog in het duister. Nikken is daarom groot voorstander van media guidance tools: “Professionele platforms als Cinekid AppLab doen het grondige selectiewerk waar je als ouder vaak geen tijd voor hebt.”

Onderzoek naar apps

Bij Cinekid doen we al langer onderzoek naar kinder-apps. Zo hebben we samengewerkt met de Bernard van Leer foundation en de Universiteit van Amsterdam om onze kennis van apps met betrekking tot de ontwikkeling van het kind te vergroten. We hebben veel (internationale) experts en vele ouders, leerkrachten en kinderen zelf geïnterviewd en kinderen geobserveerd tijdens het gebruik van apps. Met deze kennis hebben we Cinekid AppLab ontwikkeld. AppLab is ook regelmatig op diverse fysieke locaties te bezoeken: daar kunnen kinderen spelen met een selectie van apps uit AppLab. Op die manier zien we welke apps echt in de smaak vallen.

Honderden nieuwe apps per week

Dat ouders behoefte hebben aan overzicht, is goed te verklaren. Apple’s App Store bevat 1.5 miljoen apps en de Google Play store heeft maar liefst 1.6 miljoen apps in de aanbieding. Het grootste gedeelte hiervan is gericht op kinderen. En elke dag komen er honderden nieuwe apps bij. Volgens Remco Pijpers (Kennisnet/Mijn Kind Online) willen ouders graag de juiste keuze maken, maar zien ze niet altijd meteen of een app onveilig is.

Groot kwaliteitsverschil apps

Ouders geven voorkeur aan gratis kinder-apps. Ook geven ouders hun kinderen de vrijheid zelfstandig apps te downloaden, als deze maar geen geld kosten. Pijpers legt uit dat er grote kwalitatieve verschillen zijn tussen gratis apps en betaalde apps. “Gratis apps hebben in veel gevallen commerciële doeleinden, bevatten in-app aankopen en gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens van kinderen. Denk hierbij aan foto’s, namen en adresgegevens.” Bijna de helft van alle ouders is daarom wel bereid te betalen voor een app, als dit de veiligheid van de app garandeert, blijkt uit onderzoek van Tech and Play uit 2016.

Ontwikkeling van kinderen voorop

Voor AppLab kiezen wij op zorgvuldige wijze alleen hoog kwalitatieve apps uit: we letten op veiligheid, maar ook op gebruiksvriendelijkheid, aantrekkelijk design en originaliteit. Het is voor ons van belang dat een app een toegevoegde waarde heeft, doordat de app bijvoorbeeld op een bijzondere manier inspeelt op de mogelijkheden die de technologie te bieden heeft of dat er een link wordt gelegd tussen de virtuele en fysieke wereld.

Cinekid staat voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind. We selecteren maandelijks de nieuwste en beste apps voor kinderen tussen de 2 en 18 jaar. Er komt veel research aan te pas: we testen honderden apps per jaar. Ouders kunnen apps selecteren op leeftijd en categorieën als ‘bewegen’, ‘communiceren’, ‘gratis’, ‘knutselen’, ‘leren en weten’ en ‘puzzelen en denken’. Alle apps worden onafhankelijk beoordeeld en zijn allemaal voorzien van recensies en filmpjes. Nikken: “Cinekid AppLab is een waardevol initiatief en biedt ouders betrouwbaarheid en overzicht.”

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.