Afgelopen februari is in Vlaanderen de campagne ‘Da’s toch handig, dat internet!’ gelanceerd op initiatief van de Minister van Media. Het doel is senioren kennis laten maken met de vele voordelen van het internet. Mediawijs.be, het Vlaamse kenniscentrum voor mediawijsheid, en andere verenigingen werken hieraan mee. Mediawijs.be verleent zijn expertise door de campagne inhoudelijk te ondersteunen via het online dossier ‘Wijze Senioren‘. Het dossier bevat tips, doorverwijzingen en inspirerende voorbeelden over mediawijsheid en senioren in Vlaanderen.
Senioren en mediawijsheid in Vlaanderen
Uit cijfers van 2013 voor Vlaanderen blijkt dat ongeveer de helft van de senioren tussen 65 en 74 jaar nog nooit het internet heeft geraadpleegd. Er zijn een aantal drempels die hen ervan weerhouden online te gaan. De voornaamste reden is omdat ze het internet ‘niet nuttig’ vinden. Toch biedt het internet ook senioren vele voordelen, zoals in contact blijven met familie en vrienden, de weersvoorspellingen op de voet volgen, de vertrekuren van de bus nakijken, recepten opzoeken enzovoort. Om hun interesse te wekken en hen te overtuigen een eerste stap op het internet te zetten, lanceerde de Minister van Media deze campagne.
Internet = handig
De onderstaande campagnefilmpjes tonen op een humoristische manier het belang en de voordelen van het internet voor senioren. In eerste instantie is het de bedoeling om senioren die nog niet online zijn, inzicht te bieden in wat het internet voor hen kan betekenen. In tweede instantie kan de campagne ook voor startende senioren een aanleiding zijn om het online gebeuren verder te verkennen.
Tv-spot Casablanca
Tv-spot Busuren
)
Checklist voor senioren: ‘Ik heb er zin in! Wat nu?’
Het internet biedt heel wat voordelen voor senioren. Een eerste stap is senioren ervan overtuigen dat het internet handig is. Mediawijs.be ontwikkelde samen met de het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de Vlaamse Ouderenraad en BibNet een checklist voor senioren die kan dienen om de eerste stappen op het internet te zetten:
1. Lees of bekijk het laatste nieuws online
2. Zoek via sociale media kennissen van vroeger die in je buurt wonen.
3. Check het weerbericht online en wees altijd voorbereid op regenweer.
4. Stuur met één druk op de knop een bericht naar een aantal vrienden.
5. Zoek op wanneer de bus langskomt en sta niet voor niets te wachten bij de halte.
6. Bekijk hoe je favoriete kok het lekkerste stoofvlees met frieten maakt.
7. Betaal je rekeningen thuis via de beveiligde website van je bank.
8. Bestel je zware boodschappen via de computer en laat ze thuis leveren.
9. Praat gratis met je kleinkinderen aan de andere kant van de wereld via een webcam.
10. Bekijk en beluister filmpjes van grote muziekklassiekers uit je jeugd.
11. Speel scrabble met je internetvrienden.
Wanneer senioren overtuigd zijn om de eerste stappen te zetten op het internet, stellen ze zich ook de vraag hoe je eraan begint. Met de campagne willen we duidelijk maken dat je niet veel nodig hebt om op het internet te gaan: (1) een computer, laptop, tablet of smartphone en (2) een internetverbinding. Daarbij geven we ook aan dat zij ook meer informatie kunnen inwinnen bij familie, vrienden, bibliotheek of ouderenverenigingen. Er zijn immers heel wat organisaties die cursussen op maat aanbieden. Op de campagnewebsite staat ook een Q&A met de meest voorkomende vragen waar senioren mee kampen.
Aan de slag als organisatie
Het dossier ‘Wijze senioren‘ van Mediawijs.be helpt je alvast op weg. Dit dossier bevat interessant onderzoek over het mediagebruik- en bezit door senioren, kant-en-klaar lesmateriaal en inspirerende initiatieven gericht op senioren en ict.
Ik ben benieuwd naar de initiatieven voor senioren en mediawijsheid in Nederland. Welke initiatieven kennen jullie?
Reacties 2
De mediacoaches van Bibliotheek Rotterdam organiseren al enige tijd cursussen, deels in samenwerking met Seniorweb, voor het gebruik van internet, tablets, e-reading, daarnaast verdeeld over de vestigingen ook een wekelijks inloopspreekuur onder de naam “Digidokter” en een maandelijks tabletcafe. De praktijk wijst uit dat het vooral ‘senioren’ zijn die hier op afkomen. De vragen zijn vaak erg gericht op het onder de knie krijgen van de techniek. Dat proberen we te doorbreken door ook inhoudelijke aspecten in te brengen a la de bovengenoemde checklist in de opbouw van de cursussen. We merken dat de bibliotheek daarbij gezien wordt als een betrouwbare en onafhankelijke organisatie.
kan men geen begeleidende cursus vinden zo als senioren nl in vlaanderen
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.