Vloggen met een beperking: hoe ga je hiermee om?

woensdag 21 februari 2018

Vloggen is tegenwoordig helemaal hip. Veel jongeren plaatsen op YouTube video’s waarin je wordt meegenomen in hun dagelijks leven. Het is voor jongeren vanzelfsprekend om door middel van beeld te laten zien wat hen bezighoudt, wat ze doen, waar ze trots op zijn of wat ze kunnen. Voor jongeren met een verstandelijke beperking is dit niet anders. Zij doen ook leuke dingen en laten dit graag online en op YouTube zien. Het internet biedt voor jongeren met een beperking dan ook vele voordelen. Maar hoe ga je hiermee om? En zijn er ook risico’s aan verbonden? Hoe kunnen organisaties en begeleiders omgaan met jongeren met een verstandelijke beperking die online actief zijn? Een aantal voorbeelden en tips.

Voordelen van YouTube

Leren hoe iets werkt, hoe je iets maakt of wat iets betekent via beeldmateriaal is een van de voordelen van YouTube. Net als de mogelijkheid om er geld mee te verdienen en er je werk van te maken. Voor jongeren met een verstandelijke beperking is dit niet anders. Zij doen ook leuke dingen, zijn trots op hun hobby, sport of werk en laten dit graag zien.

Dilemma’s

Voor begeleiders van jongeren met een verstandelijke beperking kan het een dilemma zijn om dit te laten gebeuren. Er is angst voor de risico’s die het vloggen met zich meebrengt. Met name het risico op cyberpesten, sextortion en loverboys wordt benoemd als reden om het zoveel mogelijk tegen te houden.

Maar ook de kleinschalige dilemma’s geven reden om te twijfelen of er goedkeuring gegeven moet worden om te vloggen op een woonlocatie. Zo kunnen begeleiders last hebben van het filmen in de gezamenlijke ruimtes, komen ze soms zelf in beeld of horen ze hun eigen stem terug. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat jongeren elkaar niet ongewenst filmen.

Begeleidster woongroep: “Straks zie ik mijn eigen bewoner terug op Dumpert of in een grappig bedoeld gifje”

Een aantal voorbeelden

Hoe kan het wel? Hieronder een aantal voorbeelden bij elkaar van vloggende jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking en hoe leuk het kan zijn.

 • Kanaal: Dagen van Patje
  Patje heeft een eigen kanaal en geeft in een van zijn vlogs uitleg over een lichte verstandelijke beperking.
 • Kanaal: Mathijs Vlog
  Mathijs heeft een eigen kanaal met regelmatig een leuke vlog. In deze vlog neemt hij ons mee in zijn afscheid bij Theater Totaal.
 • Kanaal: Jo Power
  Jonah krijgt met behulp van het programma Hotel Syndroom haar eigen vlogkanaal.
 • Kanaal: Koraal Kanaal
  Bij Koraal hebben ze een mediateam dat regelmatig een filmpje online zet. Niet echt een eigen vlog, maar wel een leuke manier van media gebruiken.
 • Kanaal: De vlog van John
  John vlogt voor ‘s Heerenloo, hij test allerlei Apps en laat via zijn vlogs zien wat er allemaal mee kan.
 • Kanaal: Blij met Sjoerd
  Sjoerd beleeft van alles, gaat overal op bezoek en dat allemaal voor een supermarktketen.

10 tips

Werk je met jongeren die graag vloggen en maak je je zorgen om de risico’s? 10 tips om hiermee om te gaan.

1. Hou er rekening mee dat het begrip vloggen en ‘live gaan’ voor jongeren heel normaal is.
2. Luister naar hun wensen en help met het maken van een ‘vlogplan’; wat ga je filmen, waarom, hoe vaak en waar?
3. Maak samen afspraken over wat er wel en niet gefilmd mag worden zonder toestemming.
4. Neem een ‘wat als’ optie op in je afspraken: wat spreken we af als het toch niet zo leuk meer is?
5. Geef duidelijk aan waar de grenzen liggen: wat ze kunnen verwachten van de begeleiding als deze afspraken overschreden worden?
6. Maak alleen afspraken over grenzen als je die later ook echt kunt waarmaken.
7. Betrek verwanten, school en de hele woongroep bij het ‘vlogplan’.
8. Check of bij jouw organisatie een mediateam actief is en laat hen ook voorlichting geven.
9. Kijk of er behoefte is aan een vlogger voor de organisatie, misschien liggen hier wel kansen voor een vorm van dagbesteding.
10. Vind je het niet leuk om zelf actief iets te doen met vloggen? Extra aandacht van begeleiding door samen te vloggen is natuurlijk ook leuk. Dit geeft een goede ingang om te begeleiden, voorlichten en bijpraten over internet en sociale media.

Samen met jongeren aan de slag? Hier nog een aantal tips om samen YouTube te ontdekken.

 • Hoe maak je een kanaal aan op YouTube?
 • Hier vind je video’s over hoe alles werkt op YouTube
 • Download de hand-out bomvol met tips over internet en sociale media

NB: Dit overzicht bevat een selectie van de vlogtoppers die ik doorgestuurd heb gekregen uit mijn netwerk op sociale media. Of vloggers die ik gevonden heb door te zoeken op “vloggers met een beperking”.
Een verstandelijke beperking is vaak niet te zien aan iemand. Sommigen vinden het geen probleem om online te vertellen over hun beperking of te laten weten dat zij een verstandelijke beperking hebben. Anderen willen dit niet. Daarom kon ik niet alle inzendingen hier delen.

Dit artikel verscheen eerder op detweetfabriek.nl

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.