Vloggers als voorbeeld van jongeren: #Knolpower!

dinsdag 28 april 2015

‘Natuurlijk ken ik Enzo Knol! Ik kijk al zijn filmpjes. Hoezo ken jij die nou weer?’ Met een verbaasde blik kijkt mijn dochter mij aan. Haar rechterwenkbrauw trekt zich op alsof ze me duidelijk wil maken dat ik echt veel te oud ben om de filmpjes van Enzo te kennen en te kijken.

Vloggers

Enzo Knol is een vlogger met ruim een half miljoen abonnees op zijn YouTubekanaal. Elke dag rond 16 uur post hij een nieuwe vlog en om 19 uur een nieuwe gamevideo. Het grootste gedeelte van zijn volgers zijn tieners. Als ik mijn dochter vraag waarom ze de vlogs van Enzo kijkt, krijg ik als reactie dat het gewoon grappig is. Hij doet lollige dingen en dat is leuk om te kijken. Hij doet dit met succes. Enzo kwam als één van de grote winnaars uit de bus tijdens het VEED Festival en won twee awards.

‘Hoe zou het zijn als jij een half miljoen volgers zou hebben op je YouTubekanaal?’ Even zie ik haar denken. Dan gaan haar ogen glanzen. ‘Heel cool!’ zegt ze. ‘Maar dat gaat mij nooit lukken…’ Als ik haar vraag hoe het kan dat dit Enzo wel lukt, haalt ze haar schouders op. ‘Misschien is hij gewoon heel goed?’
‘Misschien wel’, antwoord ik. ‘Maar misschien heeft hij ook wel wat hulp gehad.’
‘Hoe dan?’ Ik klik op een willekeurig filmpje van Enzo en we kijken samen. ‘Zie je het shirt dat hij aan heeft?’, vraag ik. ‘Ja, van Superdry. Die heeft hij vaker aan’, antwoord ze. Ik wijs haar op de fles Mr. Proper op zijn aanrecht en vertel haar dat het niet toevallig is dat Enzo dit shirt draagt en dit schoonmaakmiddel gebruikt.

Mr. Proper en Mr. Superdry

Mr. Proper en Mr. Superdry hebben natuurlijk al lang gezien dat Enzo zoveel abonnees heeft en dat zijn filmpjes een paar honderdduizend keer bekeken worden. Zij voorzien Enzo wellicht graag van mooie kleding, gadgets. ‘Das handig’, lacht mijn dochter, ‘krijg je dus al die mooie spullen gratis?’  ‘Nou alles, dat weet ik niet, maar sommige dingen wel.‘ Denk je dat hij er ook betaald krijgt om deze filmpjes te maken?’, vraag ik. Ze knikt, ‘Ik denk 1000 euro per maand.’ Als ik haar vertel dat jongens als Enzo al snel rond de 30 duizend per maand opstrijken valt haar mond open…. ‘Hoe oud denk je eigenlijk dat Enzo is?’, vraag ik haar. Ze denkt dat hij 16 is. ‘Hij is bijna 22…’ Ze kijkt ze me aan met een blik vol ongeloof.

Ik zie haar nadenken…. ‘Dus niet alles aan Enzo Knol is echt?’ Er komt een mediawijs gesprek op gang. We kijken het filmpje verder af en ontdekken dat Enzo omringd wordt met mooie producten zoals een zonnebank, auto, een studio en dat merken veelvuldig in beeld komen. Hoewel authenticiteit de kracht is van een goede vlogger, en dus ook van Enzo, komen we er achter dat de filmpjes misschien niet allemaal zo spontaan zijn als ze lijken. En dan vertel ik haar nog niet eens dat het niet Mr. Propper en Mr. Superdry zijn die zelf contact met Enzo zoeken maar dat hier een andere grote multinational achter zit.

Het gesprek

Is dit gesprek belangrijk? Ik vind van wel. Pubers moeten zich losmaken van hun ouders en gaan zich richten op peers. Enzo Knol is voor veel pubers een voorbeeld. Door het volgen van zijn vlogs kunnen pubers zich spiegelen en geven ze actief vorm aan hun eigen socialisatie. Zo geeft Enzo in zijn vlog weer wat de norm is. Een puber die dit kijkt kan zich hiertoe verhouden. Ik vind het belangrijk dat mijn dochter weet wat er echt is aan haar referentie voor deze norm en wat niet. Dit stelt haar in staat om meer overwogen haar eigen keuzes te maken.

‘Zeg ken je ook de vlogs van Girlsworld problems?’
‘Nee pa, maar laat maar. Ik wil nu ff gewoon kijken.’

Foto: afkomstig uit de video ‘De gekke chaffeur‘ van Enzo Knol

Reacties 5

  1. Micky Devente

    Hallo Anja, hartelijk dank voor uw reactie! Ik kende DYTG nog niet, interessant. Ik zal uw stuk eens lezen. Ik zag op uw linkje het nummer van Furtjuh over #leukgenoeg, een van onze bloggers heeft hem gebeld voor een interview over dit project. Wellicht leuk om te lezen? En kent u ook Shinewereld? De documentaire van BNN over de wondere wereld (zowel de glamour als de schaduwzijden) van Youtube is uitgezonden op tv en is verder gegaan als educatieproject op scholen.

  2. Anja Brand-Heemskerk

    Graag gedaan! Shinewereld heb ik inderdaad bekeken en vermeld in mijn tekst. Op de website van Shinewereld is helaas geen informatie over het educatieproject te vinden, maar het is er dus wel? Het stuk over Furtjuh ga ik even lezen. Wellicht goed om even naar zijn vlog van afgelopen week te kijken, hij kan wel wat steun gebruiken.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.