Vodafone staat op tegen cyberpesten met emoji en lesprogramma

woensdag 28 oktober 2015

Appen, twitteren, snappen en posten op ‘Insta’: jongeren communiceren tegenwoordig continu online. Pesten is hierdoor ook verschoven van offline naar online. Dit is voor ons bij Vodafone reden om een reeks aan initiatieven te starten om dit probleem tegen te gaan: een emoji tegen cyberpesten en een lesprogramma over digitale veiligheid.

Internationaal onderzoek

We hebben een onderzoek over cyberpesten laten uitvoeren door YouGov onder bijna 5.000 jongeren tussen 13 en 18 jaar in 11 landen. Uit dit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 tieners wel eens gepest is op internet en geeft meer dan de helft aan banger te zijn voor cyberpesten dan face-to-face pesten. De helft van de Nederlandse tieners geeft aan iemand te kennen die te maken heeft gehad met cyberpesten. Ruim driekwart (76%) denkt dat steun van vrienden de slachtoffers van cyberpesten zal helpen.

De eerste anti-pest Emoji

70% van de jongeren gaf aan dat ze met een emoji tegen pesten het makkelijker zouden vinden slachtoffers te steunen. In reactie op deze behoefte hebben we met designers en een psycholoog  emojis tegen cyberpesten ontwikkeld. Op 22 september zijn we gestart met het wereldwijd introduceren van emojis tegen cyberpesten. De emojis zijn beschikbaar op Message+, en hopelijk snel ook op Facebook en Whatsapp. Ze zijn hier te downloaden.

In bovenstaande video geeft psychologie professor Dacher Keltner van de Berkeley Universiteit en adviseur van Pixar’s film ‘Binnenstebuiten’ zijn kijk op de kracht van emojis tegen online pesten.

Voor elke gedeelde emoji met #BeStrong doneert Vodafone wereldwijd € 0,14 aan anti-pestinitiatieven. In Nederland aan de Meldknop.nl. Zie het Facebookbericht en de Tweet over deze actie.

Lesprogramma over digitale veiligheid

Samen met het Diana Award instituut uit het Verenigd Koninkrijk hebben we een lesprogramma ontwikkeld over digitale veiligheid bestaande uit 10 modules. De 1e module gaat over cyberpesten en komt binnenkort in het Nederlands beschikbaar. De andere modules gaan o.a. over coderen, digitale voetprint en privacy. Samen met het publiek-privaat programma Veilig Internetten gaan we deze lesmodules gratis aan middelbare scholen beschikbaar stellen. Uniek aan dit lesprogramma is dat oudere kinderen (14-17 jaar) de lessen geven aan jongere schoolgenoten (12-14 jaar). Wil je meer informatie over dit lesprogramma, neem dan contact op met mij via: [email protected].

Waarom we deze initiatieven starten    

Jongeren doen bijna alles op hun smartphone. Wij vinden het belangrijk dat zij hier zoveel mogelijk plezier aan beleven. Of het op de juiste manier gebruiken voor hun school of studie. Tegelijkertijd willen we dat ze veilig online kunnen zijn en bewust met online media omgaan. Dit is een verantwoordelijkheid van ouders en scholen, maar ook van ons als provider. Daarom zijn we al jaren actief in het stimuleren van online veiligheid.

» Voor meer informatie over wat wij doen voor ouders en jongeren m.b.t. online veiligheid, ga naar www.vodafone.nl/kinderen

We zijn benieuwd wat jij van onze initiatieven vindt en wat je van ons als provider verwacht op dit gebied. Heb je suggesties of vragen? Neem contact met ons op.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.