Begin september lanceerde WizeNoze Web for Classrooms (voorheen Jouwzoekmachine.nl). In deze gratis zoekmachine voor 6-15 jarigen zijn meer dan 300 betrouwbare nieuws- en informatiebronnen toegevoegd en er komen dagelijks nieuwe bronnen bij. Wat heeft een leerkracht aan een zoekmachine voor kinderen, die rekening houdt met hun leeftijd? Waarom is zo’n zoekmachine nuttig in de klas?
Er wordt vaak geroepen dat het internet niet veilig is voor kinderen. Ook hoor je soms dat kinderen tijdens het zoeken naar relevante informatie regelmatig vastlopen. Leerkrachten zien vaak het eerste probleem wel, maar het tweede niet. Licht je het vastlopen toe, dan wordt het zoekprobleem toch duidelijk. De paradox van computergebruik in de klas is dat het van de leerkracht soms extra energie en tijd vraagt, in plaats van minder.
Zo kan het een leerkracht vergaan
Dinsdagmiddag. De zon schijnt na een regenachtige ochtend inmiddels fel de klas in. Natuur en Techniek staat in groep 6 op het lesrooster vanmiddag. De les gaat over insecten, de kever is het hoofdonderwerp. Na een korte instructie breekt het moment aan dat de leerlingen zelfstandig gaan werken. Ze moeten informatie zoeken over insecten of een klein onderzoekje doen met kevers. Daarna schrijven de leerlingen een kort verslag. Jouw taak als leerkracht is vooral om de leerlingen te begeleiden en hen te helpen waar nodig.
Terwijl sommige leerlingen naar buiten gaan om kevers uit de tuin te halen en ze eens goed te bekijken, blijft een aantal leerlingen binnen om meer achtergrondinformatie te zoeken over kevers op internet. Helaas sta je alleen voor de klas en zul je heen en weer moeten hollen tussen buiten en de computers in de klas. Je hebt dus niet continu het overzicht over de hele groep. Op zich geen ramp, want meestal kun je leerlingen wel een korte tijd alleen laten, maar de kinderen bij de computers zullen ook begeleiding nodig hebben. De zoekterm ‘kever’ zal ook resultaten geven die niets met insecten te maken hebben. En klopt alle informatie over kevers? Haken ze misschien af bij (te) moeilijke teksten? Je zou dus in de buurt moeten blijven van de computerende kinderen en eventueel bijsturen om te zorgen dat ze taakgericht aan het werk blijven.
Om jezelf een echt onbezorgde les te geven, zou het fijn zijn als je de leerlingen zonder extra aandacht op de computer kunt laten werken. Een zoekmachine die rekening houdt met de leeftijd van leerlingen biedt uitkomst. Wizenoze heeft zo’n zoekmachine ontwikkeld: Web for Classrooms.
Waarom is een zoekmachine voor kinderen handig?
Bij Web for Classrooms is er minder begeleiding en toezicht door de leerkracht nodig. Dat zorgt voor effectieve en efficiënte lessen, waarbij leerlingen (nog) meer hun zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. Je weet zeker dat de leerlingen op kindvriendelijke websites terecht komen, dat de leerlingen resultaten te zien krijgen die geschikt zijn voor hun leeftijd en teksten die passen bij hun leesniveau.
Er is echter wel een kanttekening te maken. De hoeveelheid beschikbare relevante informatie die de zoekmachine kan vinden, is bij verschillende onderwerpen niet optimaal. Landeninformatie en teksten voor kinderen over bijvoorbeeld kunst en cultuur zijn er veel te weinig. Wie gaat het web aanvullen met meer info voor kinderen?!
De leerkracht die in dit praktijkvoorbeeld wordt beschreven is geen uitzondering. Veel juffen en meesters, van groep 3 tot en met groep 8, laten hun leerlingen regelmatig informatie op de computer zoeken. Alle dertig leerkrachten die ik ondervraagd heb over het gebruik van zoektechnologie in de klas, geven aan dat veel leerlingen vaak niet datgene vinden wat zij nodig hebben. De kinderen komen dan bij de leerkracht om hulp vragen. Zoals het voorbeeld hierboven ook laat zien, vraagt dat extra tijd en energie. Dat is tijd die ook gebruikt zou kunnen worden om leerlingen een rekenopdracht of een spellingsregel uit te leggen. Of om ze te leren verstandiger om te gaan met informatie op internet.
WizeNoze heeft als extra service lesmateriaal voor basisscholen ontwikkeld dat is afgestemd op een aantal gangbare lesmethodes.
De zoekmachine is gratis beschikbaar voor alle scholen. Gebruik jij de zoekmachine al in de klas? En wat vinden jullie van het leeftijdsspecifiek zoeken op internet?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.