Wat betekent communicatie voor jou? Een kijkje bij het vernieuwde COMM

dinsdag 14 november 2017

Ben je wel eens onbereikbaar? Maakt internet eenzaam of juist niet? En hoe krijg je tegenwoordig nog de aandacht? COMM – het vernieuwde Museum voor Communicatie in Den Haag – vuurt deze en nog veel meer vragen af op de bezoeker en daagt je uit om na te denken over de impact van (digitale) communicatie. Begin november heropende het museum na anderhalf jaar verbouwing en met een frisse strategie. 

Zelf ben ik nooit in het ‘oude’ museum geweest, maar aan de foto’s én de verhalen van de medewerkers die vandaag een uitgebreide en persoonlijke rondleiding geven, kan ik merken dat de verandering enorm is. Minder statisch, meer beleven. Meer aandacht voor digitaal en de communicatie van de toekomst. En vooral ook zelf nadenken dus.

De rondleiding die ik vandaag krijg begint met een exclusief kijkje in het depot: een mooie manier om de basis van het museum beter te begrijpen. We zien kasten en rijen vol met de meest bijzondere objecten – van eeuwenoude brieven met speciale vouwtechnieken tot oude uniformen van postbodes. Het is haast zonde dat deze niet voor iedereen te zien zijn, maar daar heeft COMM iets op bedacht: bezoekers die behoefte hebben aan meer verdieping kunnen via iPads extra informatie krijgen over stukken die worden uitgelicht door de conservatoren van het museum. Ook worden sommige stukken af en toe naar boven gehaald, bijvoorbeeld naar aanleiding van actualiteiten. Het maakt het museum dynamisch en een continu ‘work in progress’ – net als communicatie.

Van reclamewijsheid tot privacy

Communicatie is natuurlijk een breed onderwerp om in kaart te brengen; er is de historische kant, de maatschappelijke kant, voor ieder een persoonlijke kant en in het geval van digitale communicatie een soms ook haast ongrijpbare kant. COMM is dan ook verdeeld in grofweg vier thema’s:

  • Impact – Wat is communicatie eigenlijk? Hoe kom je over? Hoe zit het met relaties, roddels, je bubbel?
  • Update – Denk aan verbale versus non-verbale communicatie, massacommunicatie en de basis van veel communicatiemiddelen die we vandaag de dag nog steeds terugzien.
  • Tools – Van de postkaart tot aan encryptie. Hoe zwaar is jouw digitale afdruk?
  • Cloud – Altijd in beweging. Denk bijvoorbeeld aan slimme technologie en deel je mening met andere bezoekers.

Ieder thema heeft aandacht voor zowel verleden, heden en toekomst. Geen makkelijke taak, maar COMM maakt het inzichtelijk voor zowel de jonge als de oudere bezoeker. Duik in je filterbubbel, zie hoe gevoelig je bent voor reclameboodschappen, check je smartphoneverslaving, denk na over de relatie tussen nieuws en waarheid én ontdek de privacyparadox. En dat allemaal in een moderne omgeving vol interactie en verrassing die uiteenlopende doelgroepen zal aanspreken.

Ook mooi: het museum confronteert je steeds met beide kanten. Wat doet communicatie met jou en wat doe jij met communicatie? Bezit jij de smartphone of bezit de smartphone jou? Hoe wordt jouw kijk op de wereld beïnvloed door media en wat is het effect van dat wat jij de wereld in stuurt?

 

Naast je museumbezoek kun je aanschuiven bij COMM live; discussies en lezingen op de woensdagavond. Ook worden er workshops en trainingen geboden (bijvoorbeeld digitale etiquette) en kunnen professionals gebruikmaken van de vergader- en eventruimtes en de COMM Club. Het museum op een andere manier bekijken? Dat kan met de zogeheten Hack Tour. Overigens is een gedeelte van het museum, waaronder de Lounge waar je kunt koffiedrinken en flexwerken, vrij toegankelijk.

Mediawijzer.net benaderde COMM over de heropening en mogelijkheden tot bezoek. Bij een gekregen product/dienst geldt dat Mediawijzer.net altijd zelf de beslissing maakt om wel of niet te (laten) recenseren en hiervoor geen vergoeding ontvangt. Bloggers delen hierbij hun eigen mening.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.