Dinsdag 11 februari = Safer Internet Day! Dé jaarlijkse dag die draait om leuk en veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Wereldwijd vinden uiteenlopende activiteiten plaats, en ook in Nederland is er volop gelegenheid om aan te haken en aandacht te besteden aan het thema: Together for a better internet. Enkele tips.
Presentatie nieuw onderzoek
Eén op de drie Nederlandse jongeren tussen de twaalf en achttien jaar heeft weleens iets vervelends meegemaakt op internet. De meest voorkomende nare online gebeurtenis blijkt het ontvangen van berichten met schokkende inhoud. Gevolgd door pesten, lastiggevallen worden/stalking, gehackt worden en sexting. Drie vierde van de jongeren zoekt hulp bij hun ouders als zij online problemen hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland in het kader van Safer Internet Day 2020.
De presentatie van het onderzoek vindt plaats tijdens de bijeenkomst ‘online veiligheid en digitaal burgerschap van kinderen’ van Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre Nederland en Google.
» De onderzoeksresultaten vind je hier. Deel je de informatie ook in je netwerk?
Lancering De InternetHelden
Tijdens de bovengenoemde bijeenkomst is ook de lancering van het programma De InternetHelden. Dit materiaal is gemaakt voor scholen én ouders en is een samenwerking van Bureau Jeugd en Media, Google Nederland en het Safer Internet Centre Nederland.
» Justine Pardoen vertelt op het blog meer over de inhoud en samenwerking
MediaMasters Schaduwzijde
Onderwijsprofessionals opgelet: #SID2020 is een mooi moment om in de klas aandacht te besteden aan online veiligheid, bijvoorbeeld met de serious game MediaMasters. Met de Extra Missie in de wijk Schaduwzijde leert jouw klas hoe ze op een veilige manier het internet kunnen verkennen. Hoe maak je een sterk wachtwoord? En hoe herken je een phishing-bericht? Deze Extra Missie is tot stand gekomen met medewerking van onder andere Kennisnet, Pestweb en De Week Tegen Pesten. Bekijk de teaser en ga aan de slag.
Veilig internetten quiz
Hoe zit het met jouw kennis over de online wereld? Op #SID2020 lanceert Veiliginternetten.nl een quiz voor jongeren. Weten ze alles al? Of kunnen ze bij sommige thema’s nog wat hulp gebruiken? Ook geschikt voor ‘niet-jongeren’, trouwens! De quiz is te spelen op veiliginternetten.nl.
European Youth Day @ Europol
Wat hebben jongeren zelf te zeggen over (online) veiligheid? Europol nodigt hen uit om op #SID2020 met haar medewerkers en andere experts in gesprek te gaan en met de nieuw opgedane kennis heuse ‘cyberambassadeurs’ te worden in hun eigen omgeving. De input van de jongeren wordt daarnaast gebruikt om inzichtelijk te maken waar nog werk gedaan moet worden, bijvoorbeeld op het gebied van beleid.
Speciale aflevering ‘Wat zou jij doen?’ (Human)
Wat doe je wanneer je als achtstegroeper in een groepsapp zit met veel te veel onzinberichten? Kun je er zomaar uitstappen, of worden je klasgenoten en vrienden dan boos? Op zondag 16 februari wordt Pien door een panel van twaalf kinderen geholpen met haar dilemma. Om 19:24 uur te zien bij Zapp op NPO3.
The Hmm
The Hmm is een netwerk gericht op moderne beeldcultuur met regelmatige lezingavonden waar diverse gasten digitale beeldcultuur verkennen. Denk aan kunstenaars, essayisten en ontwerpers. Een ‘real-life Tumblr’, aldus de organisatoren. Op woensdag 12 februari vindt een nieuwe editie plaats in Amsterdam, met onder meer onderwerpen als hate speech en maatschappijkritische memes op het programma.
» Mis je een activiteit in dit overzicht? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net
Verder aan de slag met veiligheid online?
- Bekijk de dossiers op Mediawijsheid.nl
- Kinderen en jongeren gaan zelfstandig aan de slag op HoeZoMediawijs.nl
- Op veiliginternetten.nl vind je handige tips & tricks
- Iets vervelends gebeurd online? Ga naar Meldknop.nl of Helpwanted.nl
Benieuwd wat er in de rest van de wereld gebeurt op Safer Internet Day? Kijk op saferinternetday.org. Praat mee via #SID2020 en volg het Safer Internet Centre via sociale media (Twitter, Instagram en Facebook). Ook Netwerk Mediawijsheid houd je op de hoogte (Twitter, Instagram en Facebook).
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.