Wat te doen tegen trollen(legers)? Isdatechtzo.nl heeft het antwoord

dinsdag 5 juli 2022

Mensen die, door middel van nepaccounts, verwarring zaaien op internet. Oftewel trollen. Je hebt er vast wel eens over gehoord, of misschien heb je er zelfs wel eens mee te maken gehad. Maar weet jij hoe je een trol herkent? Of wat je moet doen als je er een tegenkomt? En heb jij enig idee hoe een trollenjager te werk gaat?

Isdatechtzo.nl duikt in de wereld van trollen. De website, ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid, gaat in gesprek met experts en maakt door middel van een toegankelijke video duidelijk hoe trollen precies te werk gaan. Benieuwd? Kijk dan hieronder naar een alle publicaties over trollen op Isdatechtzo.nl

Zo verspreiden trollen nepnieuws

In deze animatie leggen we uit wat trollen eigenlijk zijn en hoe ze te werk gaan.

 

Laat je niet trollen! Zo herken je een internettrol

Je hebt twee soorten trollen, legt Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut uit in dit artikel. “Het kan een vorm van online pesten zijn. Een trol valt bijvoorbeeld een specifieke persoon of groep personen lastig.” Bij de tweede vorm van trollen gaat het om “gecoördineerde acties door (grote) groepen nepaccounts”. Zogenaamde trollenlegers.

Vooral die laatste groep verspreid veel desinformatie en nepnieuws. Des te belangrijker dus dat je in de gaten hebt dat je te maken hebt met een trol. Hoe je dat ontdekt leggen we je uit in het artikel Laat je niet trollen!

In de tegenaanval: zo werkt een trollenjager

Robert van der Noordaa van Trollrensics is een expert op het gebied van trollenlegers. Hij legt verborgen netwerken bloot en onderzoekt hoe desinformatiecampagnes door groepen trollen worden verspreid. Hoe gaat hij te werk? En wat gebeurt er op het moment dat een trollenleger wordt betrapt? Robert legt het uit in dit artikel.  

Lees ook:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.