Kijk je mee? Webinar: Zo zet je als professional de MediaDiamant in

maandag 3 april 2017

Op 23 maart lanceerde Mediawijzer.net de MediaDiamant, een handige wegwijzer voor ouders om kinderen van 0-18 jaar mediawijs te laten opgroeien. Vorige week – bij de start van de jaarlijkse Media Ukkie Dagen – kwamen daar specifieke tips bij voor gebruik bij kinderen van 0 t/m 6 jaar. Als mediawijsheid professional kun je ouders en opvoeders met de MediaDiamant ondersteunen bij de mediaopvoeding. Hoe? Daar hoor je morgen, dinsdag 4 april van 11:00 – 12:00 uur, alles over in een gratis webinar. Kijk je mee?

Update 4 april: Het webinar gemist? Kijk het onderaan deze pagina terug.

Over de MediaDiamant

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft Mediawijzer.net op donderdag 23 maart de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ gelanceerd. Dit model is ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts in mediaopvoeding. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding:

  1. Plezier – Aan media kunnen kinderen op verschillende manieren plezier beleven, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame inhoud of door creatief bezig te zijn met media.
  2. Veiligheid – Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat het kind media veilig kan gebruiken.
  3. Samen – Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Ouders houden zicht op wat hun kind te zien krijgt, terwijl media-ervaringen voor het kind iets worden om met hen te delen.
  4. Inhoud – Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, de kennis en het ontwikkelniveau van kinderen. Daarnaast is het van belang dat media er mooi en aantrekkelijk uitzien, en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.
  5. Balans – Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden en waar de grens ligt. Hier zijn geen richtlijnen voor te geven: het is vooral belangrijk dat media één van de, maar niet de enige, activiteiten vormen waar het kind zich dagelijks mee bezig houdt.

De MediaDiamant is bedoeld om het gesprek over de verschillende kanten van mediaopvoeding op gang te brengen.

De plek waar ouders meer informatie kunnen vinden is mediawijsheid.nl/mediadiamant. Bij elke kant worden praktische tips en informatie gegeven. Vervolgens kunnen ouders deze vijf kanten naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van hun opvoedstijl en gezinssituatie.

Ook (opvoed)professionals kunnen de MediaDiamant gebruiken om kinderen en ouders te begeleiden en te ondersteunen. Op deze pagina staat voor hen meer (achtergrond)informatie over het model, inclusief theoretisch kader en downloads.

Gratis webinar op 4 april: meld je aan en kijk live mee

Hoe zet je als professional de MediaDiamant in? Wat moet je weten? Mediawijzer.net helpt je op weg met een interactief webinar dat dinsdag 4 april van 11:00 – 12:00 uur live te volgen is via www.mediaukkies.nl/webinar.

Krista Okma (pedagoog), Evelyn Verburgh (mediacoach) en Linda van Aken (moeder en blogger) geven handvatten waarmee je als professional actief aan de slag kunt met het nieuwe model. De aanwezigen worden aan de tand gevoeld door Sipke Jan Bousema (producer en presentator), met de focus op het gebruik bij kinderen van 0 t/m 6 jaar. Na afloop ben je helemaal op de hoogte en kan ook jij ouders ondersteunen bij opvoedvragen over mediagebruik met behulp van de MediaDiamant. Tevens wordt er live antwoord gegeven op ingezonden vragen.

Tijdig een reminder per mail ontvangen? Meld je dan hier aan. Op 4 april surf je naar mediaukkies.nl/webinar om het webinar te volgen.

Niet in de gelegenheid om live mee te kijken? Het webinar komt dezelfde dag nog online op mediaukkies.nl/webinar én op deze pagina. Vragen over het webinar of de MediaDiamant? Stuur ze naar info@mediawijzer.net.

Terugkijken

Update 4 april: Het webinar gemist? Kijk het hieronder terug.

Mediawijzer.net Challenge 2017 – Design like a Startup dag

Ben je na het webinar geïnspireerd om met de MediaDiamant aan de slag te gaan? Dan vind je dit misschien ook interessant: Elk jaar organiseert Mediawijzer.net een stimuleringsregeling. In plaats van een traject waarbij een projectaanvraag moet worden ingediend om in aanmerking te komen voor een projectbijdrage of voor een prijs, is er dit jaar voor gekozen de regeling als de Mediawijzer.net Challenge 2017 vorm te geven.

Op 6 juni organiseert Mediawijzer.net in het kader hiervan de Design like a Startup dag. Netwerkpartners worden in de gelegenheid gesteld om op deze dag tot nieuwe ideeën te komen om de onlangs gelanceerde MediaDiamant duurzaam en effectief in te zetten voor opvoeders in Nederland. Dat gebeurt via het principe “Design like a Startup” waarmee je tot een eerste prototype en business case komt. Op de dag zal aandacht zijn voor thema’s als Design Thinking, ontwerpen vanuit en met eindgebruikers, prototyping, business modelling, etc. Winnende ideeën ontvangen een stimuleringsbijdrage. Hier lees je meer.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.