Week Tegen Pesten 2016: van games tot online challenges

vrijdag 16 september 2016

Wat kun je doen tegen (online) pesten op school? Hoe herken je pesten en hoe werk je aan een positieve sfeer in de klas? De Week Tegen Pesten (19 tot en met 23 september 2016) staat dit jaar in het teken van de leraar met het thema #jedoetertoe. Ook verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net zetten zich tijdens deze week actief in om (online) pesten onder de aandacht te brengen. Bekijk een overzicht van hun activiteiten.

Over de Week Tegen Pesten

De Week Tegen Pesten wordt georganiseerd door Stichting School & Veiligheid. Tijdens de Week Tegen Pesten worden leraren uitgenodigd om te ontdekken wat hun leraarstijl is met een test die vanaf 19 september te vinden is op www.weektegenpesten.com. Op basis daarvan ontvangen zij tools die direct kunnen worden ingezet in de klas. Daarnaast geeft onderzoeker Beau Oldenburg via filmpjes tips voor het versterken van de eigen leraarstijl en het stimuleren van een positief klassenklimaat.

NPO Zapp in het teken van pesten

Wat doe jij tegen pesten? Die vraag stelt NPO Zapp tijdens de Week Tegen Pesten aan Nederlandse schoolkinderen. Met o.a. uitzendingen, films, een interactieve game en de hashtag #watdoejij wordt aandacht besteed aan het probleem en ervaren kinderen hoe het voelt om (online) gepest te worden en wat zij er als buitenstaander tegen kunnen doen.

» Kijk voor meer informatie op zapp.nl/watdoejij

Film & challenge van Stichting Omgaan met Pesten

Stichting Omgaan met Pesten maakte de film ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’ met een bijbehorende lesbrief om in de klas na te praten over het onderwerp, waarin o.a. wordt ingegaan op de gevolgen van zogenoemde Aso-filmpjes op internet. In een Facebook challenge wordt opgeroepen om samen met Stichting Omgaan met Pesten en ambassadeur Foppe de uitdaging aan te gaan om pesten de wereld uit te schoppen. Daarnaast worden er door het hele land workshops en ouderavonden georganiseerd.

Het Klokhuis: Het kantoor 171 Pesters en meelopers

Op maandag 19 september zendt Het Klokhuis een speciale aflevering uit in het kader van de Week Tegen Pesten. In deze aflevering blijkt dat Ben van het Klokhuiskantoor al maanden gepest wordt door collega’s van het hoofdkantoor. Nemen Wouter, Timo en Leonoor het voor hem op? Maurice geeft antwoord op de vraag hoe de kindertelefoon werkt. Verder legt hij uit hoe je kunt zien aan iemands gezicht hoe hij zich voelt.

Theatervoorstelling ‘Like’

Op verschillende scholen in het voortgezet onderwijs wordt de interactieve voorstelling ‘Like’ gespeeld door Theatergroep PlayBack. Deze voorstelling schetst de belevingswereld van pesters, omstanders en gepeste jongeren. Bekijk de trailer:

MediaMasters Club over online pesten

De MediaMasters Club werkt samen met de Week Tegen Pesten: op woensdag 14 september is er een editie van de MediaMasters Club beschikbaar gekomen over online pesten. Deze editie is samengesteld in samenwerking met Pestweb, Mijn Kind Online en Kennisnet en biedt leerkrachten en leerlingen van groep 7 en 8 MediaMissies en extra opdrachten over het onderwerp online pesten.

» Hier vind je meer informatie over de MediaMasters Club

Inspiratie

  • Op mediawijsheid.nl vind je veel informatie over mediawijsheid onderwerpen zoals cyberpesten en wat je er tegen kunt doen. In het dossier over (digitaal) pesten staan filmpjes, lesmateriaal, links naar andere relevante websites en nieuws.
  • Handig om te weten: iets vervelends meegemaakt op internet, zoals roddelen, discriminatie of een bedreiging? Kinderen, ouders en leerkrachten vinden op www.meldknop.nl informatie en advies.

Reacties 5

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.