Week van de Mediawijsheid 2017 – Generatie Media: samen mediawijsWil jouw organisatie ook meedoen?

maandag 4 september 2017

Mediawijzer.net organiseert voor de achtste keer de Week van de Mediawijsheid om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren. De Week van de Mediawijsheid vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 24 november 2017. Het thema luidt Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roepen we docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Het netwerk is daarbij onmisbaar. Levert jouw organisatie ook een bijdrage?

Generatie Media: samen mediawijs

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een wereld vol media. Een wereld waarin je slechts een smartphone nodig hebt om dagelijks op ontdekkingsreis te gaan. Waarin je eenvoudiger met elkaar in contact kan komen dan ooit tevoren. Maar behalve deze eindeloze mogelijkheden, zijn er ook risico’s. Van cyberpesten en wraakporno tot nepnieuws en radicalisering. De manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben.

Hierover moeten we met elkaar in gesprek, maar dat is niet altijd even makkelijk. Omdat we elkaar niet begrijpen, een andere ‘taal’ spreken of de mediawijze skills missen om tot de kern door te kunnen dringen. Daarom hebben we gekozen voor het thema Generatie Media: samen mediawijs.

We roepen op om van 17 tot en met 24 november met docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren zowel thuis als in de klas of bijvoorbeeld in de bibliotheek samen in gesprek te gaan. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.

Belangrijke rol voor het netwerk

Zoals elk jaar doen veel netwerkpartners mee met de campagne. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten in de bibliotheek, een MediaMissie voor de MediaMasters Game, debat in de klas of workshops voor professionals.

Kijk vooral naar het inspiratiedocument voor bibliotheken, dat uiteraard ook door andere professionals te gebruiken is. Hierin staan mogelijke activiteiten gericht op kinderen, jongeren en volwassenen om tijdens de Week van de Mediawijsheid te organiseren.

Om bibliotheken, mediacoaches en andere (media)professionals te ondersteunen is er een toolkit beschikbaar. In deze toolkit staat belangrijke informatie zoals standaardteksten, logo’s en links die gebruikt kunnen worden in de communicatie rondom de Week van de Mediawijsheid 2017.

» Ga naar de toolkit
» Organiseert jouw organisatie een activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid? Meld deze aan en zet hem op de kaart
» Bekijk mogelijke activiteiten in het inspiratiedocument

Nu al beschikbaar: campagneposter voor scholen en bibliotheken

Er zijn twee posters beschikbaar: één voor scholen met op de achterkant stellingen en vragen voor het voeren van een Mediadebat in de klas. De bijbehorende handleiding voor het voeren van het debat wordt in aanloop naar de Week beschikbaar gesteld op www.weekvandemediawijsheid.nl. De tweede poster is speciaal voor bibliotheken en heeft geen stellingen en vragen op de achterkant.
Print de poster(s) en hang deze op tijdens een activiteit of bij een informatie-avond, in de bibliotheek of op school. De poster is tevens na te bestellen.

Doe mee om samen de Generatie Media, mediawijs te maken!

» Meer weten over de eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.