Week van de Mediawijsheid bij Bibliotheek Noordwest Veluwe

dinsdag 27 oktober 2020

Hoe kan je als bibliotheek meedoen met de Week van de Mediawijsheid? Hoe organiseer je een activiteit in deze roerige tijden? We stelden Inge Snijder, Mediacoach bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe, een aantal vragen over hoe zij hiermee omgaat. 


Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) organiseren vele organisaties (online) activiteiten, van groot tot klein en voor jong en oud. Zoals ieder jaar speelt het netwerk hierin een onmisbare rol. In aanloop naar de campagne vragen we netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid. Wil je ook aanhaken en kun je nog wat inspiratie gebruiken? Lees verder!


Vanaf maart was het tijdelijk niet mogelijk om fysieke activiteiten te organiseren. Veel organisaties hebben evenementen geannuleerd of kozen voor een ander alternatief, namelijk online. Hoe zijn jullie omgegaan met deze plotselinge veranderingen?
Toen de deuren dicht moesten op 16 maart gingen we toch door. Zichtbaar, maar ook onzichtbaar. De inwoners van ons werkgebied wilden nog steeds of zelfs meer lezen. We zijn daarom meer aandacht gaan besteden aan onze digitale dienstverlening. De digitale mogelijkheden bij de Bibliotheek zijn enorm. Zo is er bijvoorbeeld ‘Digitaal lezen’ met de Thuisbieb, en de LuisterBieb

Ook hebben we met het initiatief ‘Bel de bieb’ onze telefonische bereikbaarheid sterk uitgebreid. Klanten konden zich online inschrijven en er was een chathulp. Op onze sociale media-kanalen hadden we de rubriek ‘Help een ander’ en deden we een beroep op de bereidwilligheid van mensen om anderen die het zwaar hebben in deze coronatijd te helpen. Vanaf 11 mei was er ‘de Afhaalbieb’ en vervolgens de heropening met de ‘AnderhalvemeterBieb’.

“We proberen een compleet programma te maken, voor alle doelgroepen”

Voor kinderen hebben we op onze website allerlei leuke online workshops in het kader van digitale geletterdheid verzameld, zoals die van Make-It@Home, Hackshield en SkillsDojo

De Week van de Mediawijsheid heeft dit jaar als thema media & gezondheid. Hoe sluiten jullie in jullie bibliotheek aan op het thema en op de campagne in het algemeen?
We hebben geprobeerd om voor alle doelgroepen activiteiten te organiseren die passen bij het thema van de Week van de Mediawijsheid. Dat is dit jaar goed gelukt met bijvoorbeeld het educatieve programma ‘van Digibord tot Digisport’, ‘Over een gezond mediamenu gesproken’ en ‘Print je Game’. We kijken ieder jaar goed naar het thema en als het lukt passen we onze activiteiten erop aan. Maar krampachtig vasthouden aan thema’s is voor ons geen must. We komen al een heel eind met het gegeven dat er in de Week van de Mediawijsheid veel aandacht wordt gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. We proberen een compleet programma te maken, voor alle doelgroepen, waar de vier onderdelen van digitale geletterdheid in terugkomen: computational thinking, mediawijsheid, ICT basisvaardigheden en informatievaardigheden.

Hoe houden jullie rekening met de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus en aangescherpte maatregelen?
Dit jaar hebben we – waar dat kon – ook rekening gehouden met verschillende Covid-19 scenario’s. De kans bestaat natuurlijk dat in november de maatregelen weer aangescherpt worden en dat de activiteiten niet fysiek plaats kunnen of mogen vinden. Daarom hebben we gekozen voor een hybride voorstelling van de humoristische lezing Puberbrein; er zijn 100 kaartjes beschikbaar voor de livestream en 20 kaartjes voor in de zaal.

“Ik denk dat er steeds meer belangstelling zal zijn voor activiteiten over mediaopvoeding tijdens de coronacrisis.”

De webinar van Denise Bontje ‘Over een gezond mediamenu gesproken’ is volledig online en we hebben met Future.nl afgesproken dat de training ‘Ethiek en Digitale geletterdheid’ ook volledig online plaats kan vinden, als dat nodig is. Daarnaast hebben we besloten de meeste activiteiten met kinderen met maximaal 8 kinderen per keer te doen.

Heb jij tips voor het organiseren van een activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid?
De huidige situatie vraagt dat je moet denken buiten de gebaande paden. Dat is best lastig, maar deze crisissituatie biedt ook kansen voor bibliotheken. Op social media zie je meer livestreams en mensen videobellen met vrienden en familie. Ons gedrag op social media is veranderd, het smartphonegebruik is flink toegenomen en de schermtijd van kinderen is langer. Ik denk dat er steeds meer belangstelling zal zijn voor activiteiten over mediaopvoeding tijdens de coronacrisis en dat er behoefte is aan extra tips. Hoe voorkom je dat je kinderen de hele dag gamen, voor de tv zitten, of steeds op hun smartphone of tablet gaan zitten?

Waar moeten bibliotheken op letten?
Begin op tijd met het samenstellen van je programma. Wij – en ik hoor het ook van andere bibliotheken – merken dat het lastig is om de activiteiten onder de aandacht van het publiek te krijgen. Daarnaast wil je niet alleen maar opvoeden in de Week van de Mediawijsheid, zorg in het aanbod ook voor een dikke portie ‘fun’.

Heb je ook nog tips voor het organiseren van een online activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid?
Ik kom op BiebtoBieb steeds zó veel leuke tips tegen. Ik heb daar al een heleboel ideeën van overgenomen.

Ook aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Meedoen kan nog! Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online evenement op het activiteitenoverzicht. Tips of advies nodig? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met ons op via campagne@mediawijzer.net

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.