Week van de Mediawijsheid van start: Jongeren in gesprek over ethische kant van mediamaken

vrijdag 20 november 2015

Op het My Comment Festival bij Beeld en Geluid gingen vanochtend 170 jongeren met elkaar en met professionele mediamakers in gesprek over media en online ethiek. Met het debat gaven de jongeren het startsein voor de landelijke Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november) waarin dit jaar media en respect centraal staat. 

Vandaag de dag is bijna iedereen met een smartphone mediamaker. Jongeren maken veel gebruik van social media, maar met welk doel maken zij media en hoe respectvol gaan zij met elkaar om? We vroegen jongeren tijdens de start van de week hoe ze denken over thema’s als privacy, online shaming, feiten checken en sluikreclame. In de discussie bleek dat veel jongeren erg bewust zijn van hun eigen online gedrag. Het panel bestond uit journalisten Kim Einder (jongerenblad 7Days) en Merlijn Ensing (o.a. NOSop3 en AD.nl) en vlogger Mert Ugurdiken (populair YouTube-fenomeen Mertabi).

My Comment festival

My Comment Festival werd gepresenteerd door Ajouad El Miloudi. Het panel bestond uit journalisten Kim Einder (jongerenblad 7Days) en Merlijn Ensing (o.a. NOSop3 en AD.nl), vlogger Mert Ugurdiken (populair YouTube-fenomeen Mertabi) en Mika Oussoren. Foto: Jorrit Lousberg

Tijdens de themaweek worden dilemma’s over de ethische kant van mediamaken voorgelegd aan tienduizenden jongeren, zowel online als op school. Op vrijdag 27 november overhandigt Mediawijzer.net de conclusies van dit onderzoek aan de Raad voor Cultuur, het adviesorgaan dat in het najaar van 2016 een nieuw advies over mediawijsheid zal uitbrengen.

Media & Respect – Online respect gaat verder dan een ‘like’

Iedereen met een smartphone kan tegenwoordig een ‘scoop’ hebben op internet en in een mum van tijd een enorme hoeveelheid mensen bereiken. Dat gaat gepaard met een zekere verantwoordelijkheid. Waar ´professionele´ mediamakers zich vaak gebonden voelen aan een ethische code, lijkt dit bij de nieuwe generatie mediamakers minder te spelen. Zo lijkt respect in de online omgang met elkaar weleens ver te zoeken en is dit een regelmatig terugkerend onderwerp van maatschappelijk debat. Om te onderzoeken wat jongeren op dit gebied meemaken en hoe zij hier zelf tegenaan kijken staat de Week van de Mediawijsheid dit jaar in het teken van ´Media & Respect´.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid: MediaMasters, lokale activiteiten en online test

In de Week van de Mediawijsheid staat centraal hoe kinderen en jongeren als mediamakers omgaan met ethische dilemma’s. Ze gaan tijdens de week op school, via sociale media, maar ook thuis met hun ouders met deze dilemma’s aan de slag.

MediaMasters: meer dan 100.000 kinderen leren over privacy, programmeren en cyberpesten

Van 20 t/m 27 november spelen meer dan 100.000 basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 het spannende spel MediaMasters. Tijdens het spelen van deze serious game komen verschillende thema’s rond mediawijsheid aan bod zoals cyberpesten, programmeren, privacy, sociale media en het vinden van betrouwbare informatie. Leerlingen gaan zelf aan de slag met media, leren media interpreteren en nemen het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Door het spelen van meer dan 150 ‘MediaMissies’, waarbij ook ouders moeten helpen, verdienen ze punten. De klas met de meeste punten wordt de landelijke winnaar van MediaMasters. De winnende klas wordt op vrijdag 27 november bekendgemaakt.

» Lees: 100.000 leerlingen starten met grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8

mediamasters2015

Gouden Kalf winnares Loes Schnepper vertelde vanochtend in een Amsterdamse klas over haar avonturen als mediamaker. Ook speelden ze samen de eerste speldag van MediaMasters.

Wat voor mediamaker ben jij?

Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden kinderen en jongeren op school en online naar hun mening gevraagd over het maken en delen van media als filmpjes, foto’s of comments. Checken zij altijd feiten voordat ze iets delen, of is dat helemaal niet belangrijk? Houden jongeren rekening met privacy van anderen als ze iets posten? Hoe denken ze over de gesponsorde vlogs van hun populaire leeftijdgenoten met honderdduizenden volgers op YouTube?

Ze praten erover in de klas en vullen een online test in waarmee ze direct zien wat voor ‘type’ mediamaker ze zijn. Op 27 november worden de conclusies van deze online enquête gebundeld en overhandigd aan de Raad voor Cultuur. Dit als opmaat voor het nieuwe advies van de Raad voor Cultuur over mediawijsheid dat in het najaar van 2016 wordt verwacht.

» Ga naar www.watvoormediamakerbenjij.nl (vanaf 14 uur live)

Lokale activiteiten

Op meer dan 120 locaties in heel Nederland worden activiteiten georganiseerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Zo zijn er workshops programmeren en 3D-printen in Den Haag, is er een debatavond over antipestbeleid in Heerlen, een Mediafestival in Hoofddorp en een symposium over mediawijsheid voor professionals in de jeugdzorg op Hogeschool Windesheim. Veel activiteiten vinden plaats in lokale bibliotheken, maar ook op scholen en in culturele- en debatcentra is van alles te doen. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.weekvandemediawijsheid.nl/activiteiten

Houd www.weekvandemediawijsheid.nl in de gaten voor alle updates rondom de campagne.

Lees ook in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2015:

» 100.000 leerlingen starten met MediaMasters: grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8
» CBS zegt dat 1 op de 6 jongeren verslaafd is aan sociale media
» Naast 15 minutes of fame ook 15 minutes of shame?
» ‘Kinderen hebben online een sterk moreel kompas, behalve bij fact checking’
» Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Zeewolde!
» ‘Mediawijze professionals zijn onmisbaar’
» De mediawijze professional in een snel veranderende wereld

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.