De Week van de Mediawijsheid is de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en vond in 2022 plaats van 4 t/m 11 november 2022.
De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) had als thema 'Like en Cancel', en ging over het stimuleren van prosociaal gedrag online.
Door niet toe te kijken bij kwetsend gedrag online, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.
De #WvdM 2022: Like en Cancel
Via sociale media delen we leuke momenten uit ons leven en maken we ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. We begrijpen elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm tussen ons in, is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.
Download het Week van de Mediawijsheid 2022-persbericht: Meer aandacht nodig voor online gedrag
Uit de peiling van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat bijna tweederde van de Nederlanders wel eens gezien of ervaren heeft dat iemand onterecht online gekwetst werd. Ook geeft vier op de tien ondervraagden aan zelf wel eens een nare reactie te hebben ontvangen. Toch komen we niet in actie. Slechts de helft geeft aan bekenden, vrienden en familie aan te spreken op het online gedrag – en bij vreemden gaat maar 21% het gesprek aan. Ook ander prosociaal gedrag, zoals actief mensen verdedigen en steunen, of ingrijpen als er een ruzie dreigt te ontstaan zien we te weinig. Dat kan beter!
Download ook ons persbericht over de opiniepeiling gedaan onder deelnemers aan MediaMasters: Bijna alle Nederlandse kinderen willen dat er iets verandert aan hoe gemeen mensen zich online gedragen
Om van de online wereld een fijne plek voor iedereen te maken is er werk aan de winkel. Laat ook jouw stem horen en zet jouw expertise in. Organiseer een activiteit, maak (les)materiaal of ga op een andere manier aan de slag met het onderwerp.
» Lees hier het verslag van de Week van de Mediawijsheid 2022 - Like en Cancel
Volg de #WvdM op sociale media
Volg @iedereenmediawijs op Instagram voor nog meer tips en interessante verhalen.
Like ook Iedereen Mediawijs op Facebook voor extra informatie over de campagne en initiatieven door heel Nederland.
Meepraten op sociale media? Gebruik #WvdM of tag @iedereenmediawijs.
Bijdragen aan de #WvdM?
Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over het thema van dit jaar?
» Laat het ons weten via campagnes@mediawijzer.net
Blijf op de hoogte
Netwerkpartners ontvangen updates over de campagnes van Netwerk Mediawijsheid via de partnermailing.
» Volg Netwerk Mediawijsheid op Instagram
» Zorg ook dat je de tweewekelijkse nieuwsbrief van Netwerk Mediawijsheid ontvangt
Netwerkpartner worden?
Wil je met je organisatie partner worden van Netwerk Mediawijsheid, en zo actief bijdragen aan een mediawijs Nederland?
Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?
De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.
Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.






Foto's: Nico Alsemgeest, Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap
Serious game MediaMasters
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.
» Kijk op www.mediamasters.nl voor meer informatie.
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier.
Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.
Winaars 2021
Van 4 t/m 12 november vond de elfde editie van MediaMasters plaats. Aan de landelijke wedstrijd deed een recordaantal van 160.000 leerlingen uit groep 7 en 8 uit het regulier en speciaal basisonderwijs mee. Groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge mag zich dit jaar de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. Klas Bovenbouw 2 van de Aventurijn uit Volendam werd de winnaar van de speciaal onderwijs-competitie.