De Week van de Mediawijsheid is de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. Tijdens de aankomende editie (10 t/m 17 november 2023) gaan we (met jou?) aan de slag om sociaal gedrag online te stimuleren. 

Week van de Mediawijsheid 2023: #hierniet, waar trek jij de grens?

De #WvdM 2023 gaat over online omgangsvormen. Hoe zorgen we er met z'n allen voor dat de online wereld een fijne, sociale plek wordt? Door een grens te trekken en #hierniet te zeggen. Zo maken we ons hard tegen haatspraak, buitensluiten, kwetsende 'humor', dreigementen, scheldpartijen en andere vormen van ongewenst gedrag.

Wil je meer weten over de campagne en met jouw organisatie ook het #hierniet-initiatief ondertekenen? Kijk snel op de campagnesite.

Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder er over na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet. Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar er is een grens.

En liefst 70% van de Nederlanders vindt ook dat het anders moet. Daarom zeggen we tijdens de Week van de Mediawijsheid: #hierniet. We roepen bedrijven, gemeenten, bibliotheken, platformen en individuen op om een grens te trekken bij online kwetsend gedrag. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je online kunt zeggen wat je denkt – op een respectvolle manier. Zo blijft de online wereld een fijne plek voor iedereen.

Maakt jouw organisatie zich sterk voor het belang van mediawijsheid en een sociale online wereld? Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid! Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over mediawijsheid en online gedrag? Laat het ons weten via [email protected]. Zo kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Voorgaande editie: #WvdM 2022: Like en Cancel

De campagne vond in 2022 plaats van 4 t/m 11 november 2022. Het thema was Like en Cancel: via sociale media delen we leuke momenten uit ons leven en maken we ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. We begrijpen elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm tussen ons in, is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.

Uit de peiling van Netwerk Mediawijsheid bleek dat bijna tweederde van de Nederlanders wel eens gezien of ervaren heeft dat iemand onterecht online gekwetst werd. Ook gaf vier op de tien ondervraagden aan zelf wel eens een nare reactie te hebben ontvangen. Toch komen we niet in actie. Slechts de helft gaf aan bekenden, vrienden en familie aan te spreken op het online gedrag – en bij vreemden gaat maar 21% het gesprek aan. Ook ander prosociaal gedrag, zoals actief mensen verdedigen en steunen, of ingrijpen als er een ruzie dreigt te ontstaan zien we te weinig.

» Lees hier het verslag van de Week van de Mediawijsheid 2022 - Like en Cancel


Volg de #WvdM op sociale media

Volg @iedereenmediawijs op Instagram voor nog meer tips en interessante verhalen.

Like ook Iedereen Mediawijs op Facebook voor extra informatie over de campagne en initiatieven door heel Nederland.

Meepraten op sociale media? Gebruik #WvdM of tag @iedereenmediawijs.

Image
Image

Bijdragen aan de #WvdM?

Zet je in tijdens de Week van de Mediawijsheid, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over het thema van dit jaar?

» Laat het ons weten via [email protected]

Blijf op de hoogte

Netwerkpartners ontvangen updates over de campagnes van Netwerk Mediawijsheid via de partnermailing.

» Volg Netwerk Mediawijsheid op Instagram

» Zorg ook dat je de tweewekelijkse nieuwsbrief van Netwerk Mediawijsheid ontvangt

Netwerkpartner worden?

Wil je met je organisatie partner worden van Netwerk Mediawijsheid, en zo actief bijdragen aan een mediawijs Nederland?

» 3 redenen om je aan te sluiten bij het netwerk

Wie werken er mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Human en de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast werken ook veel media en netwerkpartners vanuit hun eigen expertise mee aan de Week van de Mediawijsheid als mediapartner of ambassadeur.

Ook als netwerkpartner kun je een steentje bijdragen aan de Week van de Mediawijsheid en MediaMasters. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner? Meld je dan hier aan.

Foto's: Nico Alsemgeest, Jorrit Lousberg, Jurgen Koopmanschap
Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op www.mediamasters.nl voor meer informatie.
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier.

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

Winnaars 2022 | Recordaantal deelnemers MediaMasters

Een recordaantal van 182.500 leerlingen uit groep 7 en 8 speelde vorig jaar mee aan de serious game MediaMasters. Verdeeld over meer dan 8100 klassen streden zij om de vele mediawijze prijzen en de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

Dit jaar is het groep 8 van de Nicolaas Maesschool uit Amsterdam die zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ mag noemen. De winnende klas uit Amsterdam had maar één vraag fout en dat was ook nog eens de schuld van de leerkracht. “Ik las de vraag niet goed en klikte te snel door. De klas was woest”, vertelt leerkracht Jessica Hagen.

D4 Griffel van SBO de Griffel uit Heerlen werd de winnaar van de speciaal onderwijscompetitie. “Ik vond de gedrevenheid van de klas prachtig om te zien”, zegt leerkracht Ivo Heinen van klas D4.

Van harte gefeliciteerd!

» Lees hier meer over alle winnaars!

Eerdere edities van de Week van de Mediawijsheid