Denise is 15 jaar en zit in de derde klas van de havo. Thuis zit ze op haar kamer veel op YouTube en andere sociale media. Als ze op haar kamer aan het surfen is op internet, ziet ze dat haar buurman de Facebookpagina ‘AZC-Alert’ heeft geliked. Ze is nieuwsgierig en bekijkt de pagina. Denise leest allerlei negatieve berichten over vluchtelingen in Nederland en migranten in andere landen.
In de buurt van de middelbare school van Denise komt een asielzoekerscentrum. Door alle berichten en video’s die Denise heeft bekeken, wordt ze boos bij het idee dat er, in haar ogen, ‘criminelen’ tegenover een school komen wonen. Ze stuurt een aantal (nep)berichten door in de groepsapp van haar klas. De docenten merken reuring op de school en begrijpen niet waar de gedragsverandering van Denise vandaan komt. Hoe kan je er als docent achterkomen hoe leerlingen aan informatie komen? Hoe balanceer je als docent tussen het bespreken van bronnen met twijfelachtige informatie en het recht om een eigen mening te vormen?
Dit is een kort fragment uit de casus ‘Gedragsverandering door desinformatie in Facebook-groep‘ voor het project BeeReal. Met deze casus proberen we meer inzicht te geven in de problematiek waar de onderwijsmedewerker, in het geval van deze casus, mee te maken kan krijgen als het gaat om des-, mis- en malinformatie.
Over BeeReal
Met het project ‘BeeReal’ wil Netwerk Mediawijsheid in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘BeeReal’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.
Er wordt in het najaar van 2020 onder andere een activatietool en educatief programma ontwikkeld. Lees meer op mediawijzer.net/beereal.
Oproep: deel jouw ervaring
Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help BeeReal verder door jouw ervaringen te delen via info@mediawijzer.net, onder vermelding van ‘Casus BeeReal’. Hartelijk dank!
» Download de casus ‘Gedragsverandering door desinformatie in Facebook-groep’ als pdf
» Alle casussen vind je op mediawijzer.net/beereal
» Alle blogartikelen over BeeReal verschijnen hier
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.