Hendrik is een vrolijke man van 30 jaar met een licht verstandelijke beperking (LVB). Zijn ontwikkelingsleeftijd ligt rond die van een 10-jarige. Hij maakt zich zorgen om het coronavirus. Nu gaan er op internet allerlei geruchten en verhalen de ronde over het genezen en voorkomen van het krijgen van het coronavirus COVID-19. Als Hendrik op een Facebook-bericht stuit met de tekst “Vitamine C in de preventie en behandeling van het CORONA virus”, gaat hij meteen naar de apotheek toe om vitamine C te kopen. Op de woongroep van Hendrik ontstaat er onrust in de groep als Hendrik thuiskomt met een tas vitamine C en aangeeft dat hij nu supersterk is en het coronavirus aan kan! Hoe moeten de begeleiders van Hendrik hier nu mee omspringen?
Dit is een kort fragment uit de casus ‘Vitamine C & COVID-19’ voor het project ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’. In onder andere telefonische interviews met Sonja Heijkamp, adviseur voor zorgprofessionals, is informatie verzameld voor deze casus. Met deze casus uit het beroepsveld geven we meer inzicht in de problematiek waar in dit geval de zorg- en welzijnsmedewerker mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Over Goed in gesprek over verkeerde informatie
Met het project ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ wil Netwerk Mediawijsheid de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.
Lees meer op netwerkmediawijsheid.nl/impact/goedingesprek/.
Oproep: deel jouw ervaring
Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ verder door jouw ervaringen te delen via campagnes@mediawijzer.net, onder vermelding van ‘Casus Goed in gesprek over verkeerde informatie’. Hartelijk dank!
» Download de casus ‘Vitamine C & COVID-19’ als pdf
» Alle casussen vind je op netwerkmediawijsheid.nl/impact/goedingesprek/
» Alle blogartikelen over ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ verschijnen hier
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.