Als docent maak je tientallen keuzes in een les. Sommige zijn goed voorbereid, maar veelal moet je inspringen op situaties die ter plekke ontstaan. Dan kan het gebeuren dat je niet altijd grip kan houden. Wat doe je wanneer desinformatie en wantrouwen de overhand krijgen? En je als docent de tijd en de ruimte niet hebt om bepaalde meningen te stroomlijnen? Gedurende mijn onderwijscarrière heb ik verschillende collega’s gesproken over zulke voorvallen. Bij zulke gesprekken stond altijd dezelfde vraag centraal: hoe geef je voldoende ruimte aan andere meningen, zorg je ervoor dat je niemand tekortdoet maar belicht je tevens de noodzaak om kritisch te zijn op bepaalde informatie?
In de casus ‘Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal’ beschrijf ik een casus uit de praktijk, waarin duidelijk wordt wat de problematiek is waar docenten mee te maken kunnen krijgen als het gaat om desinformatie.
Over ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’
Met het project ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ wil Netwerk Mediawijsheid de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ is gericht op de jongvolwassenen die een opleiding volgen voor beroepen in de onderwijssector, zorg en welzijnssector en de mediasector, én op hun docenten. Voor de focus en maximale impact van het project is gekozen voor deze opleidingen en studenten, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen, waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk is.
Lees meer op goedingesprek.nl.
Oproep: deel jouw ervaring
Herken je de situaties die worden beschreven in de casussen vanuit je eigen werkveld? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt rondom desinformatie tijdens je werkzaamheden? Help ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ verder door jouw ervaringen te delen via campagnes@mediawijzer.net, onder vermelding van ‘Casus Goed in gesprek over verkeerde informatie’. Hartelijk dank!
» Download de casus ‘Wantrouwen studenten richting docenten en lesmateriaal’ als pdf
» Alle casussen vind je op netwerkmediawijsheid.nl/goedingesprek
» Alle blogartikelen over ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ verschijnen hier
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.