Wie is het brein achter de Jeugdkrakercompetitie?

woensdag 28 maart 2018

De Nationale Jeugdkrakercompetitie start binnenkort weer! Kinderen uit de groepen 7 en 8 gaan per klas de strijd met elkaar aan om online antwoorden te vinden op pittige hersenkrakers. Doel: het trainen van de zoekvaardigheden op internet, leren om kritisch te kijken naar informatie en het afwegen en afstrepen van antwoorden. Welke klas verzamelt het snelst de juiste antwoorden? Op 18 mei begint de nieuwe competitie. Maar hoe komen de hersenkrakers eigenlijk precies tot stand? Hieronder lees je een interview met de bedenker van de vragen. Om erachter te komen wie deze mysterieuze persoon is, kun je met je leerlingen de krakervraag onderaan het artikel oplossen.


jeugdkrakercompetitie,informatievaardighedenWil jij iets over jezelf vertellen?

“Ik ben sinds 1980 Jeugdbibliothecaris. Naast mijn werk bij Rijnbrink, een Provinciale Ondersteunings Instelling voor Bibliotheken in Gelderland en Overijssel, ben ik werkzaam bij het Kulturhus in Haaksbergen. Ik vind het enorm leuk en belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de Bibliotheek. De Krakercompetitie is rond 2000 begonnen voor volwassenen en bibliothecarissen. Vrij snel daarna is de Jeugdkrakercompetitie ontstaan. Ik ben meteen aangehaakt voor het bedenken van de vragen.”

Hoe kom je aan inspiratie voor de hersenkrakers?

“Ik blader vaak door jeugdtijdschriften zoals de Quest. Ook kijk ik regelmatig het Jeugdjournaal, spit ik kranten door en luister ik naar de radio. Je moet altijd alert zijn op leuke onderwerpen. Onbewust ben ik er altijd mee bezig, zelfs op vakantie.”

Hoeveel krakers heb jij al geschreven voor de Jeugdkrakercompetitie?

“Al rekenend kom ik uit op zo’n 250 vragen. Gemiddeld ben ik één uur per vraag bezig. Maar ik moet zeggen dat het steeds lastiger wordt. Niet alle onderwerpen zijn geschikt en het moet ook weer niet te lastig zijn. Ik laat vragen altijd controleren op moeilijkheid door een collega. Over het algemeen begin ik makkelijk en langzaamaan wordt het steeds moeilijker.”

Wat vind jij de kracht van de Jeugdkrakercompetitie?

“Kinderen leren op een andere manier kijken naar de informatie die beschikbaar is op internet. Zo beseffen ze dat alle informatie gecontroleerd moet worden en dat je zorgvuldig moet afwegen of de informatie betrouwbaar is. Ze kunnen niet alles klakkeloos aannemen. Prachtig vind ik ook dat, zowel kinderen als leerkrachten, altijd ontzettend fanatiek zijn!”

Welke kraker is je bijgebleven en waarom?

“Op vakantie in Engeland en kwam ik op een vraag over een bijzonder standbeeld, dichtbij het huis van Roald Dahl. Toen de vraag tijdens de competitie werd gesteld en leerlingen Google Maps moesten gebruiken, kreeg ik van een leerkracht te horen dat ze een heel ander standbeeld bijzonder vonden. Ik besefte dat de interpretatie van bepaalde woorden verschillend kan zijn; wat voor de één bijzonder is, is dat voor een ander niet.

Soms bellen leerlingen de desbetreffende organisatie of persoon op die in de krakervraag voorkomt, om zo informatie te verkrijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling want alles is online te vinden. Maar het is voor mij wel iets om in de toekomst rekening mee te houden.”

Heb je tips voor onze deelnemers?

“Kijk vaak naar het Jeugdjournaal, dan vinden jullie de antwoorden makkelijker! En misschien kunnen jullie binnenkort wel een vraag over een dier verwachten.”

Kijk voor alle informatie over de Jeudkrakercompetitie 2018 op de website.

Alvast oefenen met de klas: los deze krakervraag op

De Jeugdkrakercompetitie bestaat al vele jaren. Ondertussen hebben honderden teams zich gebogen over de oplossingen van vele, af en toe, best wel pittige vragen. De vragen worden bedacht door een medewerker van Rijnbrink in Nijverdal, die ook bij de Bibliotheek werkt. Op de website van die Bibliotheek plaatste zij een oproep voor het meedoen aan de Jeugdkrakercompetitie. Naast het algemene mailadres van de Jeugdkrakercompetitie, kun je haar persoonlijk mailen voor aanmelding.

Vraag: wat is de naam van de vragenbedenker?

Tip: de plaatsnaam van de Bibliotheek vind je in het artikel.

Benieuwd of je het goed hebt? Check het onderaan deze pagina!

Reacties 6

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.