Wie kent Mark? En 7 andere mediawijze quotes op #TNWEurope

zaterdag 25 april 2015

De toekomst van het web. Daar zou mediawijsheid toch een belangrijk deel van moeten uitmaken. Helaas, op de 10e editie van The Next Web, een van de grootste technologieconferenties ter wereld, mocht ik kennismaken met veelbelovende start-ups, prachtige digitale ontwikkelingen en de beste koffie van Amsterdam, maar mediawijsheid moest ik tussen de regels door lezen.

Zoals bij Gary Shapiro, die een enthousiaste verhandeling houdt over de technologieën die op korte termijn in elk huishouden voor handen zullen zijn. Volgens Shapiro duurt het niet lang meer voordat we allemaal een thuis 3D-printer hebben staan, een drone gebruiken om onze pakketjes te (laten) bezorgen en een pleister vol elektronica opplakken om onze lichamelijke functies te monitoren. “Who would want that?” vraagt hij zich tussen neus en lippen door af. Maar daar blijft het bij.

#TNWEurope 2015 in 7 mediawijze quotes en tweets

Toch ontbraken mediawijsheid en mediaopvoeding niet helemaal. Daarom TNW 2015 in 7 mediawijze quotes en tweets:

1. Het is niet de hoeveelheid informatie dat een probleem vormt, het is de vaardigheid om die juiste & relevante informatie te filteren – David Allen, auteur How to get Things Done

2. Het gaat erom dat je de media kiest die voor jóu werken. Dat mag ook pen en papier zijn – David Allen, auteur How to get Things Done

3. It’s not about big data from wearables, it’s about the narratives they build. So ask yourself: What kind of stories is technology (data) going to tell about you? – Scott Smith, founder van Changeist

4. The internet users became a product since Facebook, Google en YouTube are exploiting our data. Instead of empowering us, the internet is using us – Andrew Keen, internet entrepeneur

Een interessante keynote kwam van Brewster Kahle. Hij gaf zijn visie over hoe het internet zou moeten worden in de toekomst, daarbij refereerde hij o.a. aan privacy. Kahle: “Webppagina ’s wijzigen of verdwijnen gemiddeld na 100 dagen. Ze zijn dus niet betrouwbaar.” Hij pleit voor een distributed web, een web waarbij al onze normen en waarden besloten liggen in de open code.

5. Reliability + security + fun = the next web. The distributed web is the next web. We should lock the web open.

Sophie in ’t Veld van D66 pakte het groter aan en weidde haar hele keynote aan privacy:

Daar is Andrew Keen, Executive Director van FutureCast, het mee eens:

Ook interessant was de demonstratie van sCool, een besloten social media platform voor kinderen op de basisschool. Het doel: kinderen tot 12 jaar eerst in een besloten, maar wel leuke, Facebook-achtige omgeving laten experimenteren met sociale media zodat we ze daarna mediawijs en digitaal vaardig het echte internet op kunnen. In het platform zit allerlei educatief materiaal om in de klas de discussie over mediawijsheid aan te zwengelen en kinderen – en leerkrachten – te stimuleren hun digitale vaardigheden te verbeteren.

Wie kent Mark?

Maar het mooiste is toch wel het verhaal van Mark. Ik kijk, met een kop heerlijke koffie in m’n hand, gebiologeerd naar dit stuk papier dat op verschillende plekken op de conferentie is aangeplakt. Ik zie er een paar tweets over voorbij komen. En besluit toch maar even te kijken op de website. Ergens klopt er iets niet.

Wie kent Mark?

Enfin, kijk zelf maar even op who-knows-mark.com.

Ja, je bronnen checken voordat je tweet is ook mediawijsheid! Prachtig staaltje storytelling trouwens.

En had ik al gezegd dat de koffie echt fantastisch was? Net als het eten; allemaal biologisch, organisch en/of vegetarisch. Fijn dat er bij evenementen eindelijk aandacht komt voor kwalitatief goed, gezond en bewust eten. Zo zou het moeten zijn.

Ook op het web willen we bewust en gezond gebruik (blijven) maken van al die prachtige, nieuwe technologieën. En hebben we grote behoefte aan kwalitatief goede content. Net als bij ons eten. Het internet van de toekomst, daar zou mediawijsheid echt onmiskenbaar een onderdeel van moeten zijn.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.