Winnaar van de Media Ukkie Award 2016 bekend!

donderdag 7 april 2016

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn vanmiddag de Kinder Media Awards 2016 bekendgemaakt en uitgereikt. De winnaar van de Media Ukkie Award is… de app Bollo! Gemaakt door IJsfontein en uitgegeven door Landal GreenParks B.V. Gefeliciteerd! Naast de Media Ukkie Award zijn ook de winnaars bekend van de Gekko en Kameleon en een speciale Gouden @penstaart XL.

Winnaars van de Kinder Media Awards

De Kinder Media Awards zijn dé prijzen voor de beste digitale toepassingen voor kinderen. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan de makers van de beste apps, websites en (spin-offs van) digitale boeken voor kinderen. De prijzen werden dit jaar overhandigd door NOS op 3 presentatrice Anic van Damme en de juryvoorzitters Phaedra Werkhoven, Koen Rotteveel, Marjolijn Bonthuis en Remco Pijpers.

De winnaars zijn…

Winnaar Media Ukkie Award: Bollo

De Media Ukkie Award is de prijs voor de beste app voor peuters en kleuters (0 t/m 6 jaar). De app Bollo (iTunes/Google Play Store) is van Landal GreenParks B.V. en gemaakt door IJsfontein. De vakjury over de winnaar:

‘De app Bollo is verrassend en origineel. De jury is erg gecharmeerd van de kunde van deze appontwikkelaars en hoopt dat veel ukkies en hun ouders kennis zullen maken met Bollo en zullen genieten van de inspirerende werelden.’

De andere genomineerden voor de de Media Ukkie Award zijn Dr. Panda Brandweer (iTunes) van Dr. Panda Ltd. en Boer Boris gaat naar zee (iTunes) van Gottmer Uitgevers Groep B.V.

De Media Ukkie Award is een initiatief van Mediawijzer.net. De uitreiking van de Kinder Media Awards vond plaats tijdens de Media Ukkie Dagen (1 t/m 8 april) met het thema ‘Spelen met media’. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Of het nu gaat om swipende peuters of aan tablets gekluisterde kleuters: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Om ouders hier een handje mee te helpen organiseert Mediawijzer.net voor de vijfde keer de Media Ukkie Dagen. Zie: www.mediaukkies.nl

Bronvermelding "Foto: Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Media Ukkie Award: Speciale vermelding Zappelin

Voor het eerst dit jaar is er een speciale vermelding van de Media Ukkie Award voor Zappelin (iTunes/Google Play Store). De vakjury over de winnaar:

‘De app Zappelin is de meest complete en veilige app voor ukkies die er is. De jury spreekt haar waardering uit voor al die jaren noeste arbeid met constante kwaliteit en vernieuwing.’

Bronvermelding "Foto: Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Winnaar Kameleon: Romeo en Julia

De Kameleon is de prijs voor het beste interactieve kinderboek voor 0 t/m 12 jaar. Romeo en Julia is gemaakt door Follow a Muse (Studio Parkers, Koninklijk Concertgebouworkest). De vakjury over de winnaar Romeo en Julia:

‘De app is bij uitstek geschikt voor oudere kinderen en schoolklassen. Een uitstekend uitgevoerde app waarin literatuur, klassieke muziek en moderne technologie zijn samengebracht.’

De Kameleon is een initiatief van Stichting CPNB.

Bronvermelding "Foto: Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Winnaar Gekko: Per Ongelukt!

De Gekko beloont de beste interactieve spin-off van een kinderboek voor 0 t/m 12 jaar. Per Ongelukt! (iTunes) is gemaakt door StoryBasedMedia. De vakjury over Per Ongelukt!

‘De jury vindt het erg leuk dat een prominente plek uit het boek tot leven is gewekt op een schetsachtige manier. Het is geen oppervlakkige extra content maar iets dat er echt toe doet.’

De Gekko is een initiatief van Stichting CPNB.

Bronvermelding "Foto: Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Winnaar Speciale editie Gouden @penstaart XL

Daarnaast was er dit jaar een speciale editie van de Gouden @penstaart: de oeuvreprijs Gouden @penstaart XL. Deze prijs is voor een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen. De prijs gaat naar Willem Huisman en Hayo Wagenaar! Marjolijn Bonthuis (ECP) en Remco Pijpers (Kennisnet/MijnKindOnline) over de winnaars:

‘Jan-Willem en Hayo zijn na zoveel jaren nog steeds jong van geest. Ze dromen en denken na. Daarom kun je wel zeggen dat ze van de digitale kindercontent niet alleen keizer zijn. In hen schuilt ook een filosoof.’

De Gouden @penstaart is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en mijnkindonline.nl.

Bronvermelding "Foto: Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

Conferentie over trends en ontwikkelingen

Wat is nu goede digitale content voor kinderen? Wat zal er in de toekomst gemaakt worden voor kinderen? En hoe speel je daar als maker op in? Tijdens de Kinder Media Awards werden mediamakers gestimuleerd en geïnspireerd tot het maken van kwalitatieve media voor kinderen. Diverse experts gaven hun visie, blikten vooruit en gingen met elkaar in gesprek over de nieuwe trends.

» Lees hier het verslag van de sprekers, inclusief presentaties
» Bekijk hier de foto’s van de Kinder Media Awards

De Uitreiking is een initiatief van Mediawijzer.net, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, mijnkindonline.nl en Stichting CPNB. De organisatie wil door middel van de prijzen de kwaliteit van het media-aanbod voor kinderen bevorderen. Daarnaast wil de organisatie ouders en andere opvoeders een handreiking geven bij het maken van keuzes voor geschikte websites, apps en andere digitale media voor hun kinderen.

Winnaars van vorig jaar

Vorig jaar wonnen Heksje & Willem (Somoiso Uitgeverij) de Media Ukkie Award, Roodkapje, een sprookje in 3D (Gottmer Uitgevers) de Kameleon, Het Muizenhuis (Rubinstein) de Gekko. De Gouden @penstaart werd voor gewonnen door JorCademy.nl (Nick Jordan) en de app Peter en de Wolf (Uitgeverij Follow a Muse).

Bronvermelding foto’s: fotograaf Jorrit Lousberg

[Eerder stonden hier verwijzingen naar de website van Kinder Media Awards. Vanaf 2017 zijn de Kinder Media Awards opgegaan in de Cinekid Media Awards. Verder zijn de Media Ukkie Awards overgegaan in de Gouden Guppy, als onderdeel van de Cinekid Media Awards.]

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.