#WvdM | Mediafestival biedt jongeren inkijkje in utopische toekomst

woensdag 16 oktober 2019

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019) vinden door het hele land activiteiten plaats, van groot tot klein en voor jong en oud. Zoals ieder jaar speelt het netwerk hierin een onmisbare rol. In aanloop naar de campagne bieden we enthousiaste organisators een podium om te vertellen over hun activiteiten. Het Cultuurgebouw viert dit jaar alweer het vijfde Mediafestival. Hierin kijkt de organisatie met 1100 leerlingen met smart naar de toekomst. We spreken Lieke van den Berge, Projectleider Media bij Pier K (onderdeel van Het Cultuurgebouw).

Het Mediafestival is een van de grotere #WvdM events en is bedoeld voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Het festival wordt georganiseerd door Het Cultuurgebouw en is een samenwerking tussen Pier K, Galerie De Meerse, Poppodium Duycker en Bibliotheek Haarlemmermeer.

mediafestival,week van de mediawijsheid mediafestival,week van de mediawijsheid

Het perfecte moment

Het begon vijf jaar geleden. “We verzorgden veel media-activiteiten op scholen en het idee ontstond om leerlingen naar Het Cultuurgebouw te halen, zodat ze ook deze bijzondere plek en alle onderdelen van het gebouw leerden kennen”, vertelt Lieke. De Week van de Mediawijsheid bleek het perfecte moment. “Scholen besteden dan al veel aandacht aan media, en zo bereikten we meer dan een aantal kleinere workshops die op scholen plaatsvinden.”

Waar het Mediafestival kleinschalig begon met enkele workshops, is het nu uitgegroeid tot een festival waarbij mediakunst (technologische kunst) de basis vormt, vertelt Lieke. “Sinds 2017 richten we een tentoonstelling in in Galerie De Meerse waar leerlingen kennismaken met deze toegankelijke kunstvorm die dicht bij de leefwereld van de jongeren staat.” Hoe dat er zoal uitziet? “Naast een rondleiding door de tentoonstelling volgen de leerlingen workshops en kijken ze een korte documentaire.”

Thema: blik op de toekomst

Een festival voor zo’n groot aantal deelnemers is natuurlijk niet zomaar opgetuigd. “In februari starten wij altijd al met het programma samenstellen. Als het lukt sluiten we aan bij het thema van de Week van de Mediawijsheid, maar meestal beginnen we zo vroeg dat we zelf een thema kiezen.”

Dit jaar is het thema van het Mediafestival Another Day In Paradise, waarbij het utopische denken wordt geherwaardeerd. Deelnemers gaan naar de tijd dat auto’s zelfstandig rijden en je als bestuurder de ruimte hebt om via sociale media je omgeving te bekijken of te ontdekken welke dieren er in de omgeving leven. De tijd dat je een opleiding volgt om de vaardigheden te krijgen om robots te trainen. De tijd dat we internet weer onder de duim hebben en het gebrek aan privacy een probleem uit het verleden is. “De toekomst, het wordt prachtig. Wij kunnen niet wachten.”

Kritische blik door zelf maken

We stellen Lieke de vraag: Wat zou er in Nederland gebeuren als iedereen die tot jullie doelgroep behoort, aansluit bij jullie activiteit? “Dan ontstaan er veel kritische mediamakers”, legt ze uit. “Wij proberen de leerlingen tijdens het festival even uit hun rol als gebruiker te laten stappen. Want door zelf aan de slag te gaan met technologie doen leerlingen kennis en vaardigheden op over de werking ervan. Dit stimuleert het vermogen om kritisch na te denken en zo word je je meer bewust van de invloed die dit op jouw leven heeft en gaat krijgen. Door het gesprek aan te gaan en door de ogen van een kunstenaar en ontwerper te kijken, vergroten we de blik die de leerlingen hebben op het gebruik van media. Met als gevolg dat ze meer mogelijkheden zien.”

mediafestival,week van de mediawijsheid mediafestival,week van de mediawijsheid

Samenwerken voor spannende mix in activiteiten

Veel organisaties die tijdens de #WvdM activiteiten realiseren, zoeken samenwerkingspartners om de krachten te bundelen. Zo ook bij het Mediafestival.

“Voor het programma werken we elk jaar samen met verschillende partijen. Dat zorgt voor een spannende mix van activiteiten”, vertelt Lieke. “Juist de benadering vanuit de kunst en kunsteducatie wordt door scholen als een duidelijke meerwaarde gezien op het aanbod dat ze zelf willen of kunnen bieden op school. Dit jaar bieden we ook een voorprogramma aan de scholen waarbij ze een passende mediakunstenaar in de klas krijgen die de leerlingen alvast voorbereidt op het festival.”

Voor de ontwikkeling en uitvoering van het programma wordt verder samengewerkt met meerdere professionele organisaties uit heel Nederland. “Dit zorgt ervoor dat we altijd iets bijzonders kunnen bieden aan de scholen vanuit verschillende expertises. Voorheen werkten we samen met het Muziekgebouw aan ’t IJ, MU artspace, Waag Society, SETUP MediaLab Utrecht en IDFA. Dit jaar verzorgt bijvoorbeeld Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een workshop tijdens het festival.”

“Organiseer een activiteit die een aanvulling is op wat al wordt gedaan”

Op de vraag wat ze andere netwerkpartners die een #WvdM event willen organiseren kan meegeven, antwoordt Lieke: “Het onderwijs staat voor een grote uitdaging om leerlingen goed voor te bereiden op de digitale samenleving. In het onderwijs wordt de noodzaak van digitale geletterdheid wel erkend, maar op scholen zijn de faciliteiten voor nieuwe media- en technologie-onderwijs meestal beperkt en het ontbreekt ook vaak aan kennis. Organiseer een activiteit die een aanvulling is op wat er op scholen al wordt gedaan, dan is de activiteit meer dan een eenmalige impuls en kun je inspiratie bieden voor wat er allemaal mogelijk is binnen digitale geletterdheid. Ga samenwerken met andere organisaties en versterk elkaar met je expertise.”

Foto’s: Justa van Bergen

De Week van de Mediawijsheid 2019 vond plaats van 8 t/m 15 november, met als thema ‘Aan of uit?’. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.weekvandemediawijsheid.nl.


Meer inspirerende mediawijsheid initiatieven:

» De Data Detox voor jong en oud & mediawijsheid in Friesland
» Inclusieve en interculturele mediawijsheid: nieuwe lessenserie als handvat
» De online wereld van tieners: een kijkje op hun planeet

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.