#WvdM | Wat kijk je nou? Spelenderwijs leren over beeldtaal in MediaMasters

woensdag 6 november 2019

Ieder jaar speelt het netwerk een onmisbare rol tijdens de Week van de Mediawijsheid. Door het hele land zorgen zij van 8 t/m 15 november voor activiteiten. Ook dragen netwerkpartners bij aan de serious game MediaMasters, die tijdens de #WvdM door duizenden kinderen wordt gespeeld. In aanloop naar de campagne bieden we enthousiaste partners een podium om te vertellen over hun bijdrage. Deze keer spreken we Manon Sandee, Senior Projectleider Educatie van Eye Filmmuseum over hun serie en interactieve schoolplaat Wat kijk je nou?. Zij ontwikkelden daarbij een mini-game over montage, waar kinderen in MediaMasters punten (bits) mee kunnen verdienen.

Wat is jullie aanpak in het aanhaken bij MediaMasters?

“Dit jaar hebben wij al in een vroeg stadium contact gezocht met de projectleiders van MediaMasters,” zo vertelt Sandee, “vanwege de ontwikkeling van de nieuwe serie over beeldtaal Wat kijk je nou?. Deze ontwikkelde we in samenwerking met de NTR voor Schooltv.nl, voor kinderen van 9 tot 15 jaar.” De serie bestaat uit zes video’s waarin presentatrice Sosha Duysker laat zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat, én een interactieve schoolplaat.

“Op de bijbehorende schoolplaat vinden kinderen uitleg en opdrachten. Daarbij zagen wij direct een kans om een mini-game te ontwikkelen die mogelijk verweven kon worden met MediaMasters. Dat is gelukt! Kinderen kunnen met deze mini-game een animatiefilmpje monteren en 40 bits verdienen. Daarin leren zij spelenderwijs de kracht van montage in film en video’s. Met beeldtaal blijken kinderen nauwelijks bekend: wat is waar en wat is manipulatie of zelfs nepnieuws? Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film werken.”

Het belang van beeldgeletterdheid

Sandee benadrukt hoe belangrijk filmeducatie is in een tijd waarin kinderen opgroeien met bewegend beeld. “We hopen op meer bewustwording van de noodzaak om hier meer mee te doen, binnen én buiten het onderwijs. Het zou te gek zijn als leerlingen de mini-game gaan spelen en zo kennismaken met één aspect van beeldtaal: montage.

Ons hoofddoel is uiteindelijk om kinderen te helpen om zich verder te ontwikkelen tot bewuste en kritische mediakijkers en mediamakers. Hopelijk biedt onze bijdrage in MediaMasters een eerste laagdrempelige kennismaking om hier meer mee te doen, zowel via docenten in de klas als thuis.”

Vanaf het begin betrokken bij Netwerk Mediawijsheid

Eye Filmmuseum is al vanaf het begin af aan enthousiast en actief lid van Netwerk Mediawijsheid en is al jarenlang deelnemer aan MediaMasters. “Het is echt heel leuk hoe alle netwerkpartners betrokken worden”, vertelt Sandee. “Zo kun je de breedte van het medialandschap laten zien. MediaMasters is een leuke game, die ons erg aanspreekt door de combinatie met de filmische verhaallijn. Op een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier krijgen kinderen met deze game de kans meer te weten te komen over media; en in onze bijdrage in de game specifiek over film- en beeldcultuur. We kunnen en mogen niet ontbreken!”

En Eye Filmmuseum draagt niet alleen op deze manier bij; ze maakt ook tweede prijs van MediaMasters mogelijk! Met de hele klas brengen de winnaars een bezoek aan het museum om met film aan de slag te gaan. Ze ontdekken de oudste camera’s, spelen zelf mee in een filmscène bij het Green Screen en doen samen de filmquiz in de mini-cinema.

Blijf je ideeën pitchen!

Aan andere netwerkpartners die mee willen doen met MediaMasters of de Week van de Mediawijsheid adviseert Sandee: “Blijf vooral je ideeën pitchen bij de projectleiders van MediaMasters om zo tot mooie nieuwe samenwerkingen te komen. Zie de Week van de Mediawijsheid als een mooie kans zowel nieuwe, als eerder gemaakte media-activiteiten op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen. Voor ons was de Week van de Mediawijsheid een mooie gelegenheid om de nieuwe serie en interactieve schoolplaat extra onder de aandacht te brengen.”


Meer lezen over de #WvdM:

» Organisaties trekken aan de bel: ‘Meer hulp nodig om ouderen online verder te helpen’
» Week van de Mediawijsheid 2019
» MediaMasters

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.