Zeven winnaars landelijke uitreiking Special Media Awards 2019

maandag 11 november 2019

Tijdens een spannende award show in Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 9 november de winnaars bekend gemaakt van de Special Media Awards. Tess Milne presenteerde deze eerste landelijke prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Deze uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort. De zeven winnaars namen in een bomvolle zaal hun award in ontvangst. De vakjury was onder de indruk van de positieve en professionele manier waarop zij sociale media inzetten.

Initiatiefnemer Sonja Heijkamp: “De Special Media Awards staan in het teken van een leuk online leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan alleen als je toegang hebt tot internet, de risico’s kent, de kansen van media kunt benutten en ondersteuning krijgt als je dat nodig hebt. Soms komen jongeren met een licht verstandelijke beperking juist op een negatieve manier in het nieuws als het gaat om sociale media. Het extra kwetsbare en de risico’s worden uitgelicht. Met de Special Media Awards geven wij samen met partners uit de gehandicaptenzorg en de mediawereld op een positieve manier aandacht aan de meerwaarde van media. Zo laten we zien dat er ook veel mensen zijn die over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en een inspiratie zijn voor anderen.”

Week van de Mediawijsheid

De Special Media Awards zijn onderdeel van de Week van de Mediawijsheid met dit keer het thema #AanofUit. Voorafgaand aan de uitreiking overhandigde Netwerk Mediawijsheid het Mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’ aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Meer dan 500 zorgorganisaties, beroepsprofessionals en betrokkenen ondertekenden het manifest en maken zich daarmee sterk voor een betere ondersteuning in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Lees meer over de overhandiging van het Mediawijsheidmanifest

Techniek en originaliteit

Bij deze eerste landelijke editie selecteerde een vakjury de winnaars uit in totaal 80 inzendingen. Geen makkelijke klus, want de 23 genomineerden bleken stuk voor stuk hun sociale media heel professioneel en bevlogen in te zetten. In de vakjury zaten YouTuber en regisseur Bas van Teylingen, vlogger en ervaringsdeskundige Sander Pat, YouTuber en cameraman Teun Peters, oprichter van de DYTG Eelco Kingma en actrice Kimberley Klaver.

Jurylid Bas van Teylingen: “Wat was het ingewikkeld, we hebben zoveel talent gezien. Zie daar maar eens de winnaar uit te kiezen. We hebben goed gekeken naar criteria als techniek en originaliteit. We waren het als jury niet altijd direct eens en hebben tijdens de vakjurymiddag samen opnieuw de inzendingen bekeken om écht tot een besluit te komen”.

De winnaars

De vakjury heeft deze winnaars in zeven verschillende categorieën gekozen:

De winnaars in de verschillende categorieën gaan naar huis met een award, ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Daarnaast mogen de winnaars een workshop vloggen bij YouTube volgen.

special media awards 2019_angela jutte

Foto: Angela Jutte

Feestelijke uitreiking

Alle feestelijk geklede genomineerden werden met hun gasten warm onthaald op de rode loper. De avond werd geopend door presentatrice Tess Milne en Jan Willem Schuurman, directeur van het Expertisecentrum van Amerpoort. De organisatie en de jury beschouwen elke nominatie als vakwerk en beloonden daarom elke genomineerde met een aandenken in de vorm van een mini-award.

De bezoekers van het besloten event werden vermaakt met de onthullingen van de winnaars, afgewisseld door optredens van Rapper Jolan, DJ Raymond en een voorstelling over vloggen van Theater Totaal. Voor mensen die het event wilden volgen, maar er niet bij konden zijn was er de mogelijkheid alles te volgen via de livestream.

Nagenieten

Voor iedereen die nog wil nagenieten van het feest is er de aftermovie. Deze wordt gemaakt door cliënten van het multimedia team van Pluryn. De aftermovie komt net als alle foto’s binnenkort beschikbaar op de website www.special-media-awards.nl

De Special Media Awards worden georganiseerd door Amerpoort in samenwerking met ASVZ, Beeld en Geluid, Gors, ’s Heerenloo, MediaLab, HandicapNL LFB, Angela Jutte, Tess Milne, MEE, Netwerk Mediawijsheid, VGN, VEED, YouTube, DYTG, Esther Meijer Fotografie, Fabriek 69, Stichting SFO, Blij met Sjoerd, Tommie in de zorg, Pluryn, Rapper Jolan, Theater Totaal, Teun Peters, KRO-NCRV, Kimberley Klaver, Bas van Teylingen, Stichting SPZ, Sander Pat, Rick Brink, MEE en DJ Raymond.


Lees meer over mediawijsheid & mensen met een LVB:

» De pagina Mediawijsheid en jongeren met een LVB biedt informatie en tips voor zorgprofessionals
» Jongeren met LVB online extra kwetsbaar door gebrek aan begeleiding in mediawijsheid
» LVB’ers hebben recht op een leuk online leven – jouw handtekening telt!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.