Het maken van een film, in plaats van een musical, is een leuke en bovendien mediawijze manier voor groep 8 om afscheid te nemen van de basisschool, zo betoogt Jantien Jonkheijm van netwerkpartner Hollywood in de Klas.
Bewegende beelden spelen een grote rol in het leven van kinderen. Hoe leuk zou het zijn om samen met kinderen een stapje verder te gaan in het maken van bijvoorbeeld een film? Nu hoor ik veel leerkrachten gelijk denken: waarom zou ik een film maken met mijn klas? Nou, bijvoorbeeld omdat het een hele mediawijze activiteit kan zijn.
Hollywood in de Klas biedt al decennialang educatief lesmateriaal aan om samen met basisschoolkinderen films te maken. We hebben een grote groep bevlogen jonge mensen met affiniteit voor onderwijs en film in ons team, waarmee we leerkrachten stap voor stap helpen om films te maken door middel van onder meer instructievideo’s en uitgebreide scriptboekjes.
Wat is Hollywood in de klas?
Hollywood in de Klas bestaat sinds 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op het gebied van filmeducatie op basisscholen. Op een educatieve, laagdrempelige en plezierige manier een film maken met kinderen staat bij ons op 1.
Hollywood in de Klas biedt verschillende projecten aan voor de gehele basisschool:
- Eindfilms voor groep 8 als alternatief voor de afscheidsmusical;
- Kinderrechtenfilms in samenwerking met Unicef Nederland;
- Workshops media (bijvoorbeeld stop-motion video’s, vlogs of filmtrailers maken, leren filmen en monteren);
- Jubileumfilms waarin een jubileum met de hele basisschool wordt opgenomen en gevierd;
- Workshops voor leerkrachten in bijvoorbeeld editten en het zelfstandig opnemen van de eindfilm.
Een eindfilm als mediawijsheidproject
Het paradepaardje van Hollywood in de Klas is de eindfilm van groep 8 als alternatief voor de afscheidsmusical.
Een eindfilm is een film die je opneemt als afscheid voor groep 8. Een leuk en humoristisch verhaal, met leerlingen van groep 8 als de acteurs. Naast dat het erg leuk is voor de leerlingen om een film te maken, is het ook heel leerzaam en kun je het zien als een mediawijsheidproject voor je leerlingen.
Bij het maken van een film leren kinderen namelijk over beeldtaal, gaan ze kritischer kijken naar bewegend beeld, leren ze echt van nep (geacteerd) te onderscheiden en krijgen ze meer zicht op hoe een film in elkaar steekt.
Een digitale herinnering als afscheid van de basisschool
Een eindfilm, of deze nu met hulp van een filmcoach of zelfstandig is gemaakt, is een ontzettend leuk en leerzaam alternatief voor de schoolmusical. Daarnaast is het een mooie les in mediawijsheid. Op deze manier wordt van de nood een deugd gemaakt, het afscheid van groep 8 moet toch, dus hoe mooi is het dat dit kan worden gecombineerd met het maken van een eigen film? Deze mooie digitale herinnering blijft bovendien keer op keer leuk om te bekijken!
Ben je benieuwd hoe Hollywood in de Klas kan helpen met het maken van een film? Neem dan eens een kijkje op onze website.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.