Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november)? In aanloop naar de campagne van dit jaar delen netwerkpartners hun ervaringen, tips en redenen om deel te nemen. Kees Meulendijks en Joran Floor vormen samen de BiebBoys. In dit interview vertellen ze hoe zij dit jaar meedoen aan de #WvdM.
Welke link heeft jouw organisatie met digitale balans?
Digitale balans staat bij alles wat we doen op onze radar. Wij maken digitaal lesmateriaal over lezen en digitale geletterdheid voor leerkrachten en leerlingen van groep 5 t/m 8. Hiermee wakkeren we het leesvuur aan bij zowel leerlingen als leerkrachten. Onze missie is dat leerlingen die met de BiebBoys in aanraking komen met veel leesplezier de school verlaten. Wij maken bij alle lessen de afweging of digitale werkvormen hierbij een aanvulling zijn of juist niet.
Ook produceren we ieder jaar De Grote BiebBoys Zomerchallenge. Daarin maken we een vuist tegen de leesdip die kan ontstaan tijdens de zomervakantie. We stellen een expeditie-doeboek samen met toffe challenges en leestips. Ook hierin staat digitale balans centraal. Deelnemers kunnen offline challenges doen en online boeken lezen binnen de digitale omgeving van jeugdbibliotheek.nl.
We zijn allemaal gebaat bij mensen die bewust zijn van hun schermgebruik en op tijd kunnen kiezen voor een alternatief.
Waarom is digitale balans volgens jullie belangrijk?
Digitale media kunnen invloed hebben op je (mentale) gezondheid. Door toedoen van school of werk zit je vaak al best wat uren achter je scherm. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn en om op het juiste moment te kiezen voor iets anders. Afspreken met vrienden, bijvoorbeeld, sporten of natuurlijk een boek lezen. Met de BiebBoys stimuleren we waar we kunnen dat mensen een boek lezen – het liefst van papier. We zijn allemaal gebaat bij mensen die bewust zijn van hun schermgebruik en op tijd kunnen kiezen voor een alternatief.
Wat verstaan jullie onder ‘gezond schermgebruik’?
Onder gezond schermgebruik verstaan we dat je zelf in staat bent om af te wegen wanneer je wel achter een scherm wilt zitten en wanneer niet. De online wereld kan veel moois brengen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden opdoen door het spelen van een game, een nieuwe taal leren en in contact komen met vrienden. Met de BiebBoys kunnen we dankzij sociale media veel leerkrachten en ouders bereiken. We hebben een enorme groei doorgemaakt, mede door onze Instagram- en YouTube-kanalen. Met onze video’s en lespakketten richten we ons op onderwerpen zoals mediabewuste informatievaardigheden. Zo maken we de leerlingen op een speelse en toegankelijke manier bewust, zodat ze gezonde digitale gewoontes ontwikkelen.
Welke adviezen over gezond schermgebruik zouden jullie de lezers willen meegeven?
Wij houden allebei erg veel van sporten en bewegen. Daarom is onze eerste tip: zorg dat je schermtijd afwisselt door ook eens lekker naar buiten te gaan en te gaan sporten. Lees een boek! Een fysiek boek zorgt voor minder afleiding, waardoor je je beter kunt concentreren op het verhaal. Bovendien onthoud je informatie vaak beter als je iets van papier leest. Tot slot: let op je veiligheid als je online gaat. Denk bijvoorbeeld aan de privacy settings van je social media account of door wie je gevonden wil worden als je aan het gamen bent: alleen vrienden of iedereen?
Hoe doen jullie mee met de Week van de Mediawijsheid 2024?
De afgelopen 4 jaar hebben we een video gemaakt met een gratis lespakket dat helemaal is afgestemd op het thema van de Week van de Mediawijsheid. Die lessen zijn erg populair en worden nog steeds veel uitgevoerd. Je kunt deze lessen vinden op www.biebboys.nl.
Daarnaast mogen we ook kenbaar maken dat we dit jaar als ‘prijs’ worden uitgedeeld aan de klas die tweede wordt met de serious game MediaMasters. We hebben een spelshow gemaakt vol liedjes, stellingen en gekkigheid waarin de leerlingen het opnemen tegen hun eigen leerkracht. Wie is er het meest mediawijs?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.